SPLITTER HARDVED: Alle øksene ble prøvd på harde tresorter, primært eik. Foto: Øivind Lie
SPLITTER HARDVED: Alle øksene ble prøvd på harde tresorter, primært eik. Foto: Øivind LieVis mer

Vi har testet sju økser

Vi har sett etter den beste kløyveøksa. Den du kan bruke til både småved og de tungkløyvde kubbene.

En god kløyveøks kan konkurrere med en vedkløyver om du gjør det på denne måten.

Etterpå stabler du veden i dette vedskjulet som du snekrer selv.

Kort og langt skaft Vi har plukket økser der hodet veier mellom 1 og 1,5 kilo. Da endte vi grovt sett opp med fire økser med langt skaft og tre med noe kortere.

Lett eller tungkløyvd? De øksene med kort skaft fremhever seg på den lettkløyvde veden, mens de langskaftede gjorde det bra på tungkløyvd og greit på lettkløyvd.

Det er krevende å lage en øks som både gjør det bra på den lettkløyvde og den tungkløyvde. Det ideelle er selvsagt å kjøpe en øks til hver av oppgavene, men der er vel de færreste av oss.

Dette så vi etter Vi vurderte hvor godt øksa kløyvde de forskjellige vedtypene. Både hvor godt den penetrerte og hvor godt den splittet veden. Likeledes hvor enkel den var å få ut når den satt seg fast.

Vi vurderte også om øksa var stabil i hugget, at den ikke fløy ut til noen av sidene under splittingen.

Skaftet Selve skaftet ble vurdert etter hvor godt det var å holde i og hvor solid det var. Skal skaftet være godt må det ha riktig profil.

Det betyr at om du sager det av så skal snittet ha elipseform med god høyde. Da får du god styring på øksa.

Grepet må også være godt, ikke for glatt. Endekroken må ha en størrelse som gjør at skaftet stopper i neven når du svinger øksa.

Alle disse tingene gjør at du slipper å holde hardt i øksa, noe som er en forutsetning for at du ikke skal bli sliten og at du skal få skikkelig snert i øksehugget.

Slik er testen utført Øksene er testet av Olav Antonsen og Jan Olav Antonsen. Testen er gjort på harde tresorter og øksene er testet på lettkløyvd og tungkløyvd ved.

Poeng Vi bruker en skala fra en til seks der seks er best. Vi gir ingen enere, og ingen toere heller for den saks skyld.

Rett og slett fordi det ikke finnes noen dårlige økser her.

Likeledes var det hårfine poengforskjeller når vi kom litt ned på skalaen.

DREVEN: Olav Antonsen har over 100 000 trær på samvittigheten. Foto: Øivind Lie
DREVEN: Olav Antonsen har over 100 000 trær på samvittigheten. Foto: Øivind Lie Vis mer


Les også:
En slik øks har du ikke sett før
Slik velger du riktig ved
Slik får du skaftet på øksa til å sitte

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.
Hultafors Bra på både lett og tungkløyvd, testens vinner Karakter: 6/6 Produsent: Hults Bruk Pris: 545 Jonsred/Husqvarna Bra på kløyving, men noen mangler på skaftet Karakter: 5/6 Produsent: Husqvarna/Jonsred Pris: 520 Gränsfors Bra på den lettkløyvde veden og småved, men slet på den tungkløyvde. Karakter: 4/6 Produsent: Gränsfors Pris: 750 Øyo Bra på lett og tungkløyvd ved, men noen mangler på skaftet. Karakter: 3/6 Produsent: Øyo Pris: 450 Wetterlings Bra på kløyving, men noen mangler på skaftet Karakter: 3/6 Produsent: Wetterlings Pris: 499 Clas Ohlson Kløyveøks Denne øksa er brukbar på den lettkløyvde veden og bra på den tungkløyvde, men skaftet er ikke helt godt å holde i. Karakter: 3/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 249 Fiskars Dette er den beste øksa for lettkløyvd ved, og den dårligste på den tungkløyvde. Karakter: 3/6 Produsent: Fiskars Pris: 549