Vi kjøper slankeprodukter som aldri før

Men eksperter advarer mot å gå ned i vekt på denne måten.

STOPPER SØTSUGET: Jeanette Bye (28) fra Bærum går for Nutrilett- og Atkins-barer istedenfor de andre sjokoladefristelsene i butikken. Foto: JOHN T. PEDERSEN
STOPPER SØTSUGET: Jeanette Bye (28) fra Bærum går for Nutrilett- og Atkins-barer istedenfor de andre sjokoladefristelsene i butikken. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

||| Salget av vektreduksjonsprodukter som måltidserstattere, pulverkurer og «energibarer» har økt dramatisk i Norge de siste årene.

I fjor solgte norske dagligvareforretninger vektreduserende produkter for drøyt 152 millioner kroner, en vekst på nær 51 millioner eller drøyt 50% sammenlignet med tilsvarende periode for ett år siden, ifølge tall fra analysebyrået AC Nielsen.

Deler av denne veksten kan forklares med økt distribusjon av produktene i dagligvarehandelen.

Dobling Norgesgruppen, som blant annet kontrollerer butikkjedene Kiwi, Meny og Spar, regner i år med å selge slankeprodukter for i underkant av 80 millioner kroner.

- Det har vært en voldsom økning i salget. Sammenlikner vi tallene fram til juli i år med tilsvarende periode i fjor, er økningen på 82 prosent. Omsetningen av «barer» har fordoblet seg på ett år, sier informasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.

Også ICA-konsernet, som har kjedene Rimi og Ica, og helsekostkjedene Life og Sunkost har opplevd en økning i salget av slankeprodukter.

Anbefaler ikke Ekspertene Dagbladet har snakket med, er skeptiske til å bruke denne typen kurer for å gå ned i vekt.

- Jeg anbefaler i utgangspunktet ikke slike kurer og forsøker først å finne andre løsninger for pasienter som ønsker å gå ned i vekt. Det er ganske ekstremt for kroppen, og det er viktig å si at det er ment at de eventuelt skal gjennomføres sammen med kvalifisert helsepersonell, sier klinisk ernæringsfysiolog Nicole Warmbrodt ved Klinikk for forebyggende medisin ved Oslo Universitetssykehus.

En varig endring av matvanene dine er nøkkelfaktoren dersom du skal ned i vekt - og bli der.

Det understreker Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede AS.

- Pulverkurer satt inn i et helhetlig opplegg kan fungere for noen, men for de aller fleste er pulver bare en kortvarig løsning der du ikke lærer noe mer om hva et sunt kosthold er, sier Bugge og karakteriserer det å gå på en pulverkur som en unntakstilstand.
  Må lage nye vaner For skal du greie å holde den nye og lavere vekta, er det helt vesentlig at du innarbeider nye matvaner.

Det handler ikke minst om å få til et fast måltidsmønster med frokost, lunsj, middag og gjerne kveldsmåltid og mellommåltid hvis det er lenge mellom måltidene.

- At ikke alle klarer å opprettholde alle de nye vanene, er noe en må regne med. Men det gjelder å finne en gylden middelvei der du også opplever matglede og trivsel, sier hun.

Balansert kosthold Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst i Tønsberg har fokus på livsstilsendringer, og anbefaler ikke måltidserstattere som et ledd i et normalt kosthold.

Men det kan være et godt hjelpemiddel i perioder der man ønsker å gå ned i vekt, mener senterleder Jøran Hjelmesæth, som blant annet anbefaler en kur basert på lavkaloripulver til pasienter før fedmekirurgi.

- Utfordringen er å finne et balansert kosthold etter det. Vår erfaring er at omtrent alle våre pasienter har vært jojo-slankere, og mange har fått premie for å ha gått mest ned i vekt på pulverkurer. Men de går også ofte mest opp igjen, sier Hjelmesæth.

- Lurer seg selv Han tror det er mulig å inkludere måltidserstatninger i en mer varig kostholdsendring, men da må man ha god kunnskap om hva produktene inneholder.

- Det som er enkelt med slike kurer, er at man vet nøyaktig hvor mye kalorier man får i seg. Hvis man spiser noen shaker og barer innimellom tror jeg mange lurer seg selv, ved at de egentlig spiser dette i tillegg til annen mat og tror de blir slankere, sier Hjelmesæth.

Hvis man har søtsug, får man i seg mye mer protein og mikronæringsstoffer ved å spise «barer» enn en vanlig sjokolade, påpeker Nicole Warmbrodt ved Oslo Universitetssykehus.

- Men jeg ville heller anbefalt å spise vanlig mat hvis man for eksempel er sulten på vei hjem fra jobb, sier Warmbrodt.

 Hun har også har sammenlignet populære pulverkurer som Allevo, Nutrilett og Cambridge, som alle har et ganske likt innhold av makronæringsstoffer.

- Det er viktig at produktene inneholder nok proteiner, slik at ikke man bryter ned for mye muskler. Hvis man skal gå på en slik kur i noen uker, trengs det et minimum av vitaminer og mineraler, for eksempel B-vitamin for å bryte ned karbohydrater. Jevnt over er kurene ganske like. Jeg ville valgt den med mest fiber i, sier Warmbrodt.

- Like godt som vanlig sjokolade Jeanette Bye (28) bytter ut lørdagsgodteriet med de sunnere energisjokoladene.

- Energi- og slankebarer er gjerne sunnere og bedre sammensatt enn vanlig sjokolade. Men sjekk næringsinnholdet, for det finnes noen skikkelig usunne varianter også her, råder 28-åringen.

Hun er opptatt spise av å spise sunt og blogger også om kosthold og trening. De siste 3-4 årene har hun tydd til Nutrilett- og Atkins-variantene når søtsuget melder seg.

- Jeg synes det smaker like godt som vanlig sjokolade. Utvalget i butikkene har også blitt mye bedre de siste årene.

- Men jeg ville ikke ha erstattet vanlige måltider med dette eller pulverkurer. Det metter rett og slett ikke godt nok. Jeg tror du må være veldig disiplinert for å for å gå ned i vekt med måltidserstattere. Det er mye bedre å lære om kosthold og hvordan man selv kan sette sammen balanserte måltider.