- Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom

Brimi gir deg oppskriften på supergod søndagssteik.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

ELGSTEIK: Følger du Arne Brimis enkle råd, blir ikke steika grå og tørr, men lys rosa og fristende. Foto: METTE MØLLER
STAS MED STEIK: Arne Brimi serverer elgsteik på Vianvang, og konstaterer fornøyd at kjøttet er akkurat så rosa og mørt som han vil ha det. Foto: METTE MØLLER
TRADISJONELL VILTSAUS: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
BAKTE EPLER I GRYTE: En deilig høstdessert som passer godt etter en solid kjøttmiddag. Foto: METTE MØLLER

Det er stas å servere ei skikkelig saftig og god elgsteik med deilig viltsaus, poteter og kokte grønnsaker. Og gjerne litt tyttebær på siden.

Følger du Arne Brimis enkle råd, blir ikke steika grå og tørr, men lys rosa og fristende.

ELGSTEIK MED TRADISJONELL VILTSAUS: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
ELGSTEIK MED TRADISJONELL VILTSAUS: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Folk må selv bestemme om steika skal være gjennomstekt eller rosa. Personlig foretrekker jeg rosa kjøtt, forteller Brimi.

- Jeg tar ut steika når termometeret viser 62 grader, og så lar jeg den hvile 10 minutter på benken før jeg tar folie over og lar den hvile enda noen minutter. Jeg lar alltid steika hvile under folie før jeg skjærer i kjøttet. Slik serverer jeg elgsteik her på Vianvang, sier Arne Brimi.

Bruk steiketermometer Dersom du ønsker gjennomstekt kjøtt, lar du elgsteika stå til mellom 70 og 72 grader før du tar den ut av ovnen og lar kjøttet hvile på samme måte.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Brimi bruker gjerne mørbrad til steik, hvis han har det, men også andre stykningsdeler er fine å bruke.

- Elg er mørt og smakfullt kjøtt. Seigt og tørt blir det først hvis du varmebehandler det altfor hardt, så vær nøye med å bruke steiketermometer, råder Brimi.

Stekes på rist Han tilbereder steika på rist over langpanne.

I langpanna ligger det masse grønnsaker, både gulrot, sjalottløk, sellerirot og purre. Dette lager god sjy til viltsausen.

- Jeg har mange gode viltsauser, og liker å variere, men jeg kommer stadig tilbake til den tradisjonelle varianten laget med sausbruning og sjy. Brun smør og mel på svak varme, og spe med sjy fra stekinga. Ha i litt fløte til slutt, sier Brimi.

Brunost og einebær Han smaker til sausen med brunost, einerbær og salt. Pepper bruker han helst ikke i viltsauser

- Dette er en sunn og god saus med mye smak, en slik som jeg husker bra barndommen, og så den er litt raskere for folk å lage enn sausene med stadige reduseringer av kraft og vin. Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom, sier Arne Brimi.

• Les også: Telemark, ditt nærmeste trøffelfylke.