DEKK: Du kan spare noen tusen kroner å sjekke priser på vinterdekk. Husk at noen av prisene er inkludert garantier. Sjekk karakterkortet til alle de 19 dekkene nederst i saken. Foto: Knut Arne Glesne
DEKK: Du kan spare noen tusen kroner å sjekke priser på vinterdekk. Husk at noen av prisene er inkludert garantier. Sjekk karakterkortet til alle de 19 dekkene nederst i saken. Foto: Knut Arne GlesneVis mer

Vi sparte 3000 kroner på et par telefoner

Sjekk prisforskjellene på vinterdekk.

FØLG DAGBLADET BIL PÅ FACEBOOK!

Bladet Motors store test av vinterdekk viser at de dyreste dekkene er de beste. Testen viser riktignok at du kan finne gode dekk til en rimeligere penge - men skal du ha det beste, må du velge fra øverste hylle.

Det er imidlertid mye penger å spare på å sjekke prisene hos to-tre forhandlere før du handler.

- Ta en kjapp ringerunde. Det kan spare deg for 1000-1500 kroner, sier redaksjonssjef Rune Korsvoll i NAF-bladet Motor. Korsvoll har lang erfaring med dekktester.

NAF-bladet Motor har testet 19 nordiske vinterdekk i utfordrende øvelser. Testen viser at beste dekkene er også de dyreste. Alle er såkalte premium dekk og prises deretter.

Den riktige prisen finner du ofte bare ved å sjekke prisen hos to-tre forhandlere. Prisvariasjonene er store.

Vår kjappe sjekkrunde viser at du kan spare over 3000 kroner på å sjekke flere forhandlere.

I Motors test av vinterdekk får Bridgestone Noranza 2 Evo svært god omtale. Piggdekket er blant de aller beste når underlaget er is.

En rask sjekk avdekket en differanse på nesten 3000 kroner mellom to av leverandørene, og nær 3500 kroner på Goodyear Ultra Grip Ice+, som er blant de beste piggfrie dekkene i Motors test.

Priser vinterdekk

Dekkmann*

Dekk1**

Tevo Dekk

Sharifs dekksenter

PIGGDEKK

Continental Conti IceContact

7298

5650

Nokian Hakkapeliitta 7

5840

5800

5295

Bridgestone Noranza 2 Evo

7325

4380

Pirelli Winter Carving Edge

6504

PIGGFRIE VINTERDEKK

Michelin X-Ice Xi2

7748

5840

Nokian Hakkapeliitta R

4870

Goodyear Ultra Grip Ice+

7398

3950

Continental Viking Contact 5

7128

5600

4650

*Prisene inkluderer 2 års skadegaranti som gir nytt dekk ved skade. NAF-medlemmer får 16 prosent rabatt.

** Prisene er innhentet hos Dekk1 Ringerike, men skal være like over hele landet.

Når bør du bytte? Minimumskravet til mønsterdybden på vinterdekk er tre millimeter. Mangeårig biljournalist og dekkekspert Kjell Magne Aalbergsjø mener du bør plusse på et par millimeter.

- Fem millimeter er minste mønsterdybde for vinterdekk hvis en vil ha tilfredsstillende egenskaper på snø og snøslaps.

Bør kjøres inn Ifølge Aalbergsjø har dekkene godt av å rulle en god del på bar asfalt før man begir seg ut på snødekte veier. Spesielt nye dekk har en hinne av slett gummi som bør slites bort før vinteren kommer. Aalbergsjø anbefaler at man kjører mellom 50 og 100 mil på bar asfalt med piggfrie vinterdekk.

Også piggdekk trenger innkjøring. Rundt 1000 kilometer på bar asfalt gir piggdekkene best levetid, men her må man vente litt.

Så lenge ikke føret krever det, er ikke piggdekk lovlig før 1. november i Midt- og Sør-Norge. I Nordland, Troms og Finnmark kan man kjøre med piggdekk fra og med 15. oktober.

Bytte dekk selv eller sette bort? Mange velger å sette bort dekkskiftet, med den konsekvens at man «aldri» får løs boltene igjen med håndkraft. Bør man bytte dekk selv?

- Et seriøst dekkverksted vil bruke momentnøkkel. Mange nøyer seg imidlertid med å bruke lufttrekkeren, det betyr ofte at de drar til litt mer enn strengt tatt nødvendig, sier Kjell Magne Aalbergsjø, som har testet dekk i en årrekke.

Han anbefaler at du ber om å få boltene trukket til med momentnøkkel og med riktig moment.

Kontroller selv - Har du egen momentnøkkel eller litt erfaring, kan du med fordel skifte til vinterhjul selv. Når du først har tatt av hjulene, kan du benytte anledningen til å kontrollere at bremseklossene er i god forfatning og at støtdemperne ikke har lekkasjer, sier Aalbergsjø.

Hjulboltene har en tendens til å gå seg fast over tid selv om de er trukket til med riktig moment.

Glem ikke å kontrollere og ettertrekke hjulboltene etter en ukes tid. Det hender nemlig at de som skiftet hjul, glemmer å trekke etter boltene.

- For øvrig er det godt å ha med en forlengerarm som passer til boltnøkkelen slik at du har mulighet til å legge litt kraft bak hvis du må ta av et hjul langs landeveien, sier dekkeksperten.

Les også:
Test av vinterdekk 2011 2012
Dette billigdekket duger i massevis
Kler seg nakne for dekk-kalender

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SJEKK DEKK: - Ta en kjapp ringerunde. Det kan spare deg for 1000-1500 kroner, sier Rune Korsvoll, redaksjonssjef i NAF-bladet Motor. Foto: Lasse Allard
SJEKK DEKK: - Ta en kjapp ringerunde. Det kan spare deg for 1000-1500 kroner, sier Rune Korsvoll, redaksjonssjef i NAF-bladet Motor. Foto: Lasse Allard Vis mer
KARAKTERENE: Faksimilen fra NAF/Motor viser poengskår på ulike kriterier for et utvalg piggdekk og piggfrie dekk. Snittskåren vises nederst.
KARAKTERENE: Faksimilen fra NAF/Motor viser poengskår på ulike kriterier for et utvalg piggdekk og piggfrie dekk. Snittskåren vises nederst. Vis mer