COOL DESIGN: Det himmelblå huset av arkitektkontoret MVRDV gjør det attraktivt å bo på Rotterdams tak.  Foto: Rob `t Hart
COOL DESIGN: Det himmelblå huset av arkitektkontoret MVRDV gjør det attraktivt å bo på Rotterdams tak. Foto: Rob `t HartVis mer

- Vi trengte litt mer plass

Så hva var mer naturlig enn å bygge i høyden?

Dette oppsiktsvekkende designprosjektet midt i et av arkitektbyen Rotterdams homogene boligkvarterer er både et visuelt utropstegn i en av Europas mest multikulturelle byer, og en del av en spennende utvikling som skjer mange pulserende steder; nemlig det å tilføre eldre byer ny identitet og bærekraft ved å bo bokstavelig talt på byens tak.

Kreativt, både i Rotterdam og Oslo - Familien Didden, som blant annet driver et parykkverksted i huset, kontaktet oss for å få en ny bolig ettersom de to guttene i familien trengte mer plass og egne soverom, sier Jan Knikker i arkitektkontoret MVRDV i Rotterdam i en mail til bonytt.no. Dette firmaet er for øvrig mest kjent her i Norge for et av de mest spektakulære høyhusene i den mye omdiskuterte Barcode-rekken i Bjørvika.

Himmelblått på toppen - I stedet for å bygge et nytt hus til familien helt i utkanten av byen, foreslo vi å utvide det eksisterende huset de allerede hadde på toppen, utdyper Knikker.

Tre kule soverom formet som små hus - Vi bygget tre småhus med soverom, et til de voksne og et til hver av de to guttene. Den himmelblå fargen på de tre boligene og terrassen rundt er på samme tid i kontrast og i form i samspill med det historiske nabolaget, forklarer eksperten til bonytt.no.

En blå krone på toppen De tre små sovehusene danner en gruppe, nesten som en krone på toppen av det gamle teglhuset. En spiraltrapp leder opp til foreldrehuset, og en annen til guttenes soverom. I tillegg til å være bolig for familien inneholder dette gamle, monumentale teglhuset også atelier for parykkvirksomheten til familien Didden.

Gater og streder Med rikelig med terrasseplass, lune kroker og smug mellom husene blir dette arrangementet som en privat landsby.

Utedusj på hustaket Småhusene har ellers takvinduer som gir innbyggerne utmerket lufting, kontakt mellom alle boenheter - og utsikt over gateløpene i nabolaget, samt over hele byen. En dusj under åpen himmel og ditto basseng setter prikken over i-en over utelivet ute på Rotterdams tak.

Himmelsk atmosfære Ved å male både ytterkledningen på husene og terrassegulvet med en himmelblå polyurethanemaling er atmosfæren på taket helt himmelsk.

Forbindelse til det høye Det lyseblå eksteriøret var for øvrig ideen til arkitekt og partner i MVRDV, Winy Maas. - Denne lette fargen forbinder toppen av huset, kronen med himmelen, sa han til New York Times for tre år siden.

Tannpuss i det blå Huseier Sjoerd Didden forteller til samme publikasjon at han har et ritual med tannpuss midt i dette knallblå miljøet, hver morgen. Det borger for en god start på dagen.

Bærekraft i byer Måten denne utvidelsen er bygget opp på er ellers typisk for Maas' måte å tenke på. Den handler om å bygge tett i byer. Brukes byarealene intensivt som dette blir det også lettere å bygge bærekraftige miljøer - igjen ifølge NYT.

Media elsker Didden Village-prosjektet - Det er ganske interessant at dette lille prosjektet i Rotterdam har tiltrukket seg mye mer medieinteresse enn våre multi-millionprosjekter andre steder på kloden, er et annet sitat signert topparkitekt Winy Maas.

Høyt æret Nylig mottok Maas den franske æreslegion-ordenen for sitt arbeid med urbanisme og arkitektur i byer som Paris, Dijon og Bordeaux.

Rotterdam er Nederlands Manhattan - Rotterdam er kjent for sin djerve, eksperimentelle arkitektur, og byen kalles ofte Nederlands Manhattan, blant annet på grunn av prosjekter som dette Didden Village-huset av MVRDV. Vi er ikke redde for modig arkitektur, og dette imponerer mange turister, sier samfunnshistoriker Kim Heinen i Rotterdam Marketing.

Les også: Her er Norges mest eksklusive postnumre
De verste oppussingstabbene på kjøkkenet
Under denne stålkuppelen finner du Norges kuleste bad
Oslos kuleste loft
Se over 1000 inspirende interiørbilder

EN PLASS I SOLEN: Mellom de tre sovehusene er det et stort, åpent rom. Det store foreldresoverommet til venstre, de to guttenes til høyre.  Foto: Rob`t Hart
EN PLASS I SOLEN: Mellom de tre sovehusene er det et stort, åpent rom. Det store foreldresoverommet til venstre, de to guttenes til høyre. Foto: Rob`t Hart Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KONTAKTSKAPENDE VINDUER: Det er god kontakt mellom gutteværelsene i Didden Village.  Foto: Rob`t Hart
KONTAKTSKAPENDE VINDUER: Det er god kontakt mellom gutteværelsene i Didden Village. Foto: Rob`t Hart Vis mer
KUNSTNERISK: De lyseblå takformene blir som moderne kunst mot alt det grønne bak.  Foto: Rob`t Hart
KUNSTNERISK: De lyseblå takformene blir som moderne kunst mot alt det grønne bak. Foto: Rob`t Hart Vis mer
PRIVAT SONE: Himmelblått overalt. Toppetasjen skjermes av halvhøye sidevegger.  Foto: Rob`t Hart
PRIVAT SONE: Himmelblått overalt. Toppetasjen skjermes av halvhøye sidevegger. Foto: Rob`t Hart Vis mer
HØYHUS: Soverommene er kledd med lyse finerplater, helt til topps.  Foto: Rob`t Hart
HØYHUS: Soverommene er kledd med lyse finerplater, helt til topps. Foto: Rob`t Hart Vis mer
KULERUNDE FORMER: Interiør-arkitekturen er som eksteriøret, svært kreativ og uvant.  Foto: Rob`t Hart
KULERUNDE FORMER: Interiør-arkitekturen er som eksteriøret, svært kreativ og uvant. Foto: Rob`t Hart Vis mer
SAMSPILL: Den rustrøde bakveggen står utmerket til alle de lyse materialene - og den magiske spiraltrappen.  Foto: Rob`t Hart
SAMSPILL: Den rustrøde bakveggen står utmerket til alle de lyse materialene - og den magiske spiraltrappen. Foto: Rob`t Hart Vis mer
DOBLE TRAPPER: Her ser du hvordan de to spiraltrappene snor seg opp mot hver sine soverom på takområdet.  Foto: Rob`t Hart
DOBLE TRAPPER: Her ser du hvordan de to spiraltrappene snor seg opp mot hver sine soverom på takområdet. Foto: Rob`t Hart Vis mer
TRIVSEL PÅ TOPPEN: Rom som dette inspirerer til kreativ lek.  Foto: Rob`t Hart
TRIVSEL PÅ TOPPEN: Rom som dette inspirerer til kreativ lek. Foto: Rob`t Hart Vis mer