VIDUNDERMIDDEL: En blanding av eddik og oppvaskmiddel fungerer godt som middel for å fjerne flekker på vindus- og dørkarmer. Eddik alene med vann er også et ypperlig vindusvaskemiddel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VIDUNDERMIDDEL: En blanding av eddik og oppvaskmiddel fungerer godt som middel for å fjerne flekker på vindus- og dørkarmer. Eddik alene med vann er også et ypperlig vindusvaskemiddel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Vidundermiddelet som tar de seigeste flekkene

Blandingen vasker vekk det meste.

Rengjøring i huset må selvsagt til, men de fleste av oss vil bruke minst mulig tid på det. Da kan det være hensiktsmessig å gjøre dette på en mest mulig effektiv måte.

Grethe Henriksen, tidligere oldfrue hos den danske kongefamilien, avslører til nettstedet bolius.dk sin vidunderblanding som fjerner de fleste vanskeligste flekkene på dører og karmer.

Blandingen hennes består av 1 dl husholdningseddik, 2 cl oppvaskmiddel og 5 liter vann.

Det er eddik som er luringen i dette middelet, fordi dens kjemiske sammensetning blant annet løser opp kalk.

Vask og skyll Når blandingen er klar, er det bare å sette i gang.

Oldfruen forteller at man skal bruke en helt vanlig klut, og det er eddiken som er vidunderet her.

- Syren i eddik løser blant annet opp stivnet kalk, men den tar også sot som har festet seg, forteller produktutviklingssjef hos Stabburet, Terje Johannessen, til Bonytt.no.

- Også på badet er det en kombinasjon av kalk og såpe på vegger og gulv som eddik er egnet til å ta.

Ettervasken gjør man ifølge Grethe Henriksen med rent, lunkent vann.

Nylonvask Et annet middel som også fungerer godt til å fjerne flekker, er Nylonvask.

Som eddik var også Nylonvask opprinnelig beregnet til noe helt annet enn rengjøring. Opprinnelig var det tiltenkt for vask av nylonstrømper, men ganske raskt viste det seg at det også hadde andre kvaliteter.

Jensen & Co som markedsfører Nylonvask har samlet på tips de har funnet, og sendt oss noen av tipsene.

Blant annet forteller en bruker om hvordan hun brukte vann med Nylonvask til å fjerne soppflekker på vinduskarmene.

Effektiv vindusvask Vindusvask er et bruksområde som går igjen hos mange, og et søk på nettet viser at mange bruker dette vaskemiddelet i vindusvasken.

- Vi har hørt historier om folk med feriehus i Spania, hvor naboens vinduer blir nedgriset av sand som klistrer seg til vinduet, mens vinduer vasket med Nylonvask ikke trekker til seg skitt på samme måte, forteller kategoriansvarlig Hilde Hantveit til Bonytt.no.

Dusjkabinetter blir ifølge brukerne gullende rene med Nylonvask.

En annen bruker hadde en eldre sofa som det både hadde satt seg lukt og flekker i. Med hjelp av en vannblanding med nylonvask og en svamp fikk hun en nesten ny sofa.

Les også:
Vask huset med eddik
Rengjøring av dusjkabinettet
Her er de mest populære navnene i 2011

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.