Viestad: - Økologisk den nye normalen

Dagbladets matskribent kåret til «Årets inspirator»,

MATGLEDE: Gjennom 15 år har Andreas Viestad inspirert og provosert. Han er glad for at stadig flere velger økologisk fordi det smaker bedre. Foto: DAGBLADET
MATGLEDE: Gjennom 15 år har Andreas Viestad inspirert og provosert. Han er glad for at stadig flere velger økologisk fordi det smaker bedre. Foto: DAGBLADETVis mer

- Veldig stas, sier Andreas Viestad, som i går kveld ble kåret til «Årets inspirator» under utdelingen av Matprisen 2015 på Kunstnernes hus i Oslo.

Dagbladets matskribent er høyt og lavt om dagen.

I går gikk han ut mot Toros bearnéssaus som trekkes tilbake fordi den kan inneholde egg, normalt en hovedingrediens i bearnéssaus (skulle du stusse over stavemåten se her).

- Det er juks å kalle posesausen bearnés når den ikke har egg, sa han i går.

Inspirerer og provoserer Tidligere i høst utga han «Den store kjøttboka», omtrent samtidig med at Verdens helseorganisasjon (WHO) satte kjøtt på listen over kreftframkallende stoffer.

Viestad understreker at WHO går ut mot bearbeidet kjøtt og mener vi med god samvittighet kan spise kjøtt, så lenge vi spiser hele dyret.

Det handler om hvilket kjøtt og hvor mye kjøtt.

Les også: Det fineste på kua henger bak.

- Det er ekstra moro å få prisen samtidig som jeg er ute med «Den store kjøttkokeboka». Noe av det jeg har jobbet med der er å komme vekk fra den forenklede diskusjonen om vi skal spise kjøtt eller ikke, til hvordan vi skal spise bedre mat på en mer bærekraftig måte, sier han til Dagbladet.

Norge sinke Matprisen deles ut av DebioInfo, og tar sikte på å hedre personer og selskaper som tenker sesong, reduserer svinn og bruker økologiske råvarer.

Avgjørelsen ble tatt av en fagjury bestående av blant andre Espen Holmboe Bang fra Maaemo og Aftenpostens Joachim Lund.

Juryen berømmer Viestads arbeid med å fokusere på bærekraft, mat og økologi, både som skribent og som grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo.

Norge har vært en sinke innenfor økologisk mat, mener Viestad.

- Mange ser fortsatt på økologisk mat som noe skummelt, sier han.

Den nye normalen Samtidig opplever han at noe viktig skjer nå, at sterke krefter ønsker å gjøre økologi til den nye normalen.

 - Vi står ved et veiskille. Interessen for mat og gode råvarer som stigende. Mange velger økologisk rett og slett fordi det smaker skikkelig godt, sier han.

Han vil vise hva økologi er i praksis, og starter med de yngste på Geitmyra matkultursenter for barn. Dit kommer barna for å så og høste, eller de kommer med foreldrene for å presse egne epler til eplesaft.

- Barn skjønner økologi bedre enn mange voksne, sier Viestad.

-De blir ikke redde av å se et eple som ikke er sprøytet, slik mange voksne gjør.

NATUR: Andreas Viestad lager helst maten utendørs i sommerhalvåret. Her lager han fiskesuppe i sjæra. foto:METTE RANDEM
NATUR: Andreas Viestad lager helst maten utendørs i sommerhalvåret. Her lager han fiskesuppe i sjæra. foto:METTE RANDEM Vis mer