Viestad har smakt en ekte tomat for første gang

Prøv ikke å temme en villtomat.

HIMMELSK: Ville tomater smaker like mye som alle andre tomater Andreas Viestad har smakt i sitt liv, til sammen. Du finner ville tomater i Latin-Amerika. Her hjemme kan du gi tomaten et løft med melon eller et dryss sukker før du baker den i ovnen. Oppskrifter finner du nedenfor. Foto:METTE RANDEM
HIMMELSK: Ville tomater smaker like mye som alle andre tomater Andreas Viestad har smakt i sitt liv, til sammen. Du finner ville tomater i Latin-Amerika. Her hjemme kan du gi tomaten et løft med melon eller et dryss sukker før du baker den i ovnen. Oppskrifter finner du nedenfor. Foto:METTE RANDEMVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
Den er ikke større enn et litt stort blåbær. Den første jeg spiser er ikke helt moden, så den smaker ikke stort.

Den andre er litt bedre, fortsatt ikke imponerende. Men så kommer det: En liten, perfekt moden tomat som eksploderer i munnen.

Den smaker som alle andre tomater jeg har spist. Det vil si: Det smaker like mye som alle andre tomater jeg har smakt i mitt liv, til sammen.

Det er selveste ur-tomaten.

Tomatfrelst Jeg tror jeg er mer opptatt av tomater enn de fleste jeg kjenner. Jeg har lagt høstferien til San Marzano i Italia fordi jeg hadde hørt at det var der de hadde de beste tomatene.

Jeg har dyrket selv, i vinduskarmen, og når det ikke var nok, i kjøkkenhage og drivhus, og når det ikke var nok, 124 forskjellige sorter tomater i et kortvarig, men velsmakende tomatprosjekt i Sør-Afrika.

Så da jeg fikk nyss om at det fantes en tomat jeg ennå ikke hadde smakt, en vill, opprinnelige type, anså jeg det som en selvfølgelighet - en forpliktelse - å dra dit for å smake.

Selv om stedet ligger i utkanten av en ørken, på et annet kontinent, 11 068 km hjemmefra.

Latino Tomaten har sin opprinnelse i det som i dag er Peru og Ecuador. På tross av at så godt som alle tomatens mange slektninger i søtvierslekten har giftige bær, ble tomaten oppdaget tidlig.

Allerede for mer enn 2000 år siden hadde menneskene tatt den nordover til det som i dag er Mexico, og den var foredlet, slik at den begynte å likne på tomaten slik vi kjenner den i dag.

Men fortsatt vokser det ville tomater. Blant annet dit jeg skal, i Mala, 80 kilometer fra Lima i Peru.

Tomatene på Fundo el Manantial ble oppdaget nærmest som en tilfeldighet.

Dyrkes ikke Gården dyrker grønnsaker, og leverer varer til blant annet stjernerestauranten Central i Lima.

I hagen er det ulike typer urter, nydelige flerfargede gulrøtter og til og med noen små fisk i en liten dam.

Daniel Montes, som driver prosjektet, viser stolt fram drivhus og jorder.

Men når jeg spør etter de ville tomatene, blir han litt flau.

Han viser oss til en rekke med tomatplanter som ligger langs bakken.

- Du skjønner, det har vist seg litt vanskelig å dyrke dem. De liker ikke fangenskap, ser det ut til, sier han.

Han plukker et par av de små bærene. Alle som én har en liten svart prikk eller en annen skade.

Jeg har reist for langt for å ikke smake. Så jeg tar en smak.

- Det ville jeg ikke gjort, sier han.

Ganske rett. Den har mugg i seg, så jeg spytter den ut.

- Vi har ikke fått det til, rett og slett.

Etter en liten pause legger han til:

- Men hvis du veldig gjerne vil smake, så vokser de overalt utenfor hagen. Langs grøftekantene er det lettest å finne dem.

I grøfta Og ganske rett. Vi går ut av den velholdte økologiske mønsterhagen, langs den ikke spesielt velholdte, ikke spesielt økologiske, peruanske landeveien.

Og der, innimellom plastflasker og sneiper, kryper det sunne og friske utgaver av urtomaten Solanum pimpinellifolium. Tomaten har ingen anelse om at den er menneskemat.

Den tenker bare på hvordan den skal formere seg.

Derfor har den uvanen at den sprekker når den blir moden.

KNØTTLITEN: Så liten er den ville tomaten i starten. Daniel Montes har prøvd å dyrke ville tomater på gården sin, uten hell. Ville tomater liker seg ikke i fangenskap: Foto: METTE RANDEM
KNØTTLITEN: Så liten er den ville tomaten i starten. Daniel Montes har prøvd å dyrke ville tomater på gården sin, uten hell. Ville tomater liker seg ikke i fangenskap: Foto: METTE RANDEM Vis mer

(Slik de første typene korn spredte frøene sine på bakken. Det var menneskene som dyrket fram utgaver med genfeil som gjorde at de holdt på aksene.)

Ekte tomat Etter litt leting finner jeg et feilfritt eksemplar, litt umodent. Og så det modne. Som er den første ekte tomaten jeg har smakt i hele mitt liv.

Og det får meg til å tenke, når nytelsen har gitt seg, at menneskene vitterlig har vært dyktige til å avle fram store tomater, pene tomater, forskjellige tomater og produktive tomater.

Men noen forbedring på den opprinnelige smaken, har det ikke vært.

GAMMEL KJENNING:Tomaten ble for 2000 år siden tatt med fra Peru og Ecuador til Mexico og foredlet til noe som likner på de tomatene vi kjenner i dag. Foto:METTE RANDEM
GAMMEL KJENNING:Tomaten ble for 2000 år siden tatt med fra Peru og Ecuador til Mexico og foredlet til noe som likner på de tomatene vi kjenner i dag. Foto:METTE RANDEM Vis mer