Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Viestad: Jeg sitter for meg selv og pruster, snufser, hikster og gråter

Etter noen minutter med chililidelse, kommer chiligleden.

LYKKE: I Yamado-landsbyen langt vest i Amazonasdeltaet vokser chilien overalt hvor det er mennesker. Og menneskene bruker den som kilde til noe som ellers er vanskelig å kjøpe, dyrke eller plukke: Nemlig lykke. Foto: METTE RANDEM
LYKKE: I Yamado-landsbyen langt vest i Amazonasdeltaet vokser chilien overalt hvor det er mennesker. Og menneskene bruker den som kilde til noe som ellers er vanskelig å kjøpe, dyrke eller plukke: Nemlig lykke. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Det er en ting å glede og grue seg til:

Når du kommer på middag til meg, vil du før eller senere bli tilbudt en liten klunk av noe helt spesielt.

Jeg går ut i skapet i gangen og henter den lille flasken med baniwa-chilibrennevin.

Det brenner En liten plastflaske med bittesmå mangefargede chilier fra hjertet av Amazonas, lagt på det brasilianske brennevinet cachaça. Du får ikke mye, kanskje en centiliter i et glass.

Det beste er å ta alt i én slurk. Først merker du den fruktige smaken. Tenk at chili kan smake av blomster, tenk at det kan ha slik en sødme. Så merker du at det brenner. Så merker du at det brenner mer. Og mer.

Jeg har opplevd voksne mennesker løpe bort til vasken og sette hodet under kaldt vann, jeg har sett dem hoppedanse, gå og legge seg på sofaen, rope av fortvilelse og gjøre de herligste grimaser.

Da kjøkkensjef Christopher Haatuft fra Lysverket smakte, så det ut som om han skulle føde. Jeg har sett min egen mor gråte.

Gjør verden bedre Det er ikke bare min sadisme som får meg til å by på chilibrennevinet, det er en oppriktig overbevisning om at dette er noe som gjør verden til et bedre sted.

Noen ganger, når jeg er alene og ikke helt tilfreds med livet, hender det at jeg tar meg en bitteliten hikkas. Da sitter jeg for meg selv og pruster, snufser, hikster og gråter.

UNIVERSALMIDDEL: Chili sørger for bedre forbrenning, sterkere immunforsvar, finere hud og en skikkelig brann i ditt indre  Foto: METTE RANDEM
UNIVERSALMIDDEL: Chili sørger for bedre forbrenning, sterkere immunforsvar, finere hud og en skikkelig brann i ditt indre Foto: METTE RANDEM Vis mer

Men det er ikke smerten som er poenget.

Chiligleden Etter noen minutter med chililidelse, kommer chiligleden.

En lett euforisk stemning. Latteren sitter lettere. Spøkene blir drøyere. Energien en helt annen. Etter noen minutter kjenner jeg at smilet er tilbake.

Forklaringen på den kraftige reaksjonen er ikke brennevinet. Det ligger i chilien, som jeg plukket med meg fra Yamado-landsbyen langt oppe i Rio Negro i langt vest i Amazonasdeltaet, på brasiliansk side av grensa.

Der vokser chilien overalt hvor det er mennesker. Og menneskene bruker den som kilde til noe som ellers er vanskelig å kjøpe, dyrke eller plukke: Nemlig lykke.

Det gode liv Baniwaindianerne som lever langs Rio Negro beskriver chili som en essensiell del av et godt liv.

André Fernando smiler og viser fram en kurv med nyplukket chili. Noen timer senere får jeg stordelen av dem i presang. Og for å sørge for at de ikke råtner, legger jeg dem på sprit.

Men nå er André opptatt av å vise meg chiliens nærmest uendelige anvendelighet.

- Chili kan brukes til alt. Det er sunnhet. Det gjør deg glad. Og du får mye bedre hud av det.

CHILI-LAND: Chilien har sitt opphav i Mellom- og Sør-Amerika. De mest kjente variantene kommer fra Mexico. Foto: METTE RANDEM
CHILI-LAND: Chilien har sitt opphav i Mellom- og Sør-Amerika. De mest kjente variantene kommer fra Mexico. Foto: METTE RANDEM Vis mer

- Bedre hud?

- Ja. Se hvor sunn jeg ser ut.

Han tar en liten grønn chili, knekker den i to og gnir inn huden i ansiktet med den.

Han smiler. Ser fornøyd ut, uten å  se ut til å gå gjennom den normale tilstanden av lidelse.

- Chilien har vært her lenge, forklarer André.

Problemløser - Siden like etter verden ble til. Halvguden Ñaperekwi var den som skapte verden. Og på den tiden var det krig. Ñaperekwi brukte chili til å beskytte seg.

En annen gang ble han svelget av en slange, og da brukte han chili for å komme seg ut. Chili er alltid der for løse problemer.

Imens er Adelina Rodrigues i ferd med å plukke flere mangefargede chilier i den vesle hagen sin. Chiliene sorteres og fordeles til ulike formål. Også hun smører seg i ansiktet med noen av dem.

Eksplosiv gryte Det mest nærstående er en minimalistisk-eksplosiv fiskegryte med pirahibafisk og chili.

GODTVONDT:  Etter noen minutter med chililidelse, kommer chiligleden. Foto: METTE RANDEM
GODTVONDT: Etter noen minutter med chililidelse, kommer chiligleden. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Litt uvant for min smak inneholder ikke gryta noe særlig salt, så den smaker nesten ingenting til å begynne med, bare mildt og innlandsfiskeaktig, før en vulkan av chilihete eksploderer i munnen.

Alle snufser, bare jeg gråter og hikster. Og så opplever jeg den vidunderlige euforien som gjør verden så akutt og glederik etterpå.

Det som skiller chili fra annen mat, er den høye konsentrasjonen av capsaicin. Mens alkohol sløver nervesystemet, reagerer capaicin med nervesystemet og forteller at vi har blitt brent.

Resultatet er smerte. Og etter smerten kommer et rush av endorfiner — det sterkeste narkotikumet du kan ta uten å ta narkotika. Et stoff vi kan bruke uten å bli sløvet, uten at det går utover helsa.

Sterke historier Eller det vil si: mange mener at det påvirker helsa ved å hjelpe blodsirkulasjonen, bedre immunsystemet og øke forbrenningen.

Alle de ulike gruppene og stammene i denne delen av Amazonas bruker chili på forskjellige måter, som mat, skjønnhetspleie og symbol.

For mange er én spesiell type chili forbundet med familien, en annen med klanen, en tredje med spesielle dyr. De har sin egen historie. Når man møter nye folk, utveksler man chili-historier.

Manowadzaroya, som kommer fra Hohodene-klanen lengre oppe i Rio Negro, forteller at de bruker mannataroia-chili i sin pubertetsseremoni for gutter.

SNART MANN: Når denne gutten og hans jevnaldrende blir 13 år må de en måned ut i skogen. Når de kommer tilbake må de spise chili framfor alle andre i landsbyen. Da er de menn.Foto: METTE RANDEM
SNART MANN: Når denne gutten og hans jevnaldrende blir 13 år må de en måned ut i skogen. Når de kommer tilbake må de spise chili framfor alle andre i landsbyen. Da er de menn.Foto: METTE RANDEM Vis mer

- 13-årsalderen, er en intens fase, sier Manowadzaroya, som om dette er et helt særegent fenomen for indianertenåringer.

Men så forklarer han hva han sikter til:
- I en måned er de ute i skogen. Og når de kommer tilbake spiser de chili framfor alle andre i landsbyen. Og da er de menn.

Pupp og chili Kan det aldri bli for sterkt, lurer jeg.

- Vi har ikke det samme forholdet til chili som dere. Hvite folk gråter og svetter. Hos oss får små barn chili. Noen får det før de får mat. Litt pupp og litt chili.

Hver dag spiser to milliarder mennesker chili. Det er nesten umulig å tenke seg en rekke av verdens kjøkken uten.

Chilien har sitt opphav i Mellom- og Sør-Amerika. De mest kjente variantene kommer fra Mexico — der var herfra chiliene Columbus tok med seg rundt om i verden.

Variantene fra Amazonas har lenge vært ukjent utenfor regnskogen.

Avanserte samfunn Mens man tidligere har tenkt på Amazonas som et ukultivert sted der dyr og planter styrer og menneskene kun «lever av naturen», har arkeologer de siste tiårene funnet flere tusen år gamle spor etter avanserte landbrukssamfunn.

Noe av det man ser overalt i landsbyene langs Rio Negro, er at folk sitter utenfor husene sine og sorterer chili. Forklaringen er enkel: I det varme, fuktige klimaet holder den seg dårlig, så før hvert eneste måltid må man plukke ut de som har begynt å råtne.

SORTERE: I det varme, fuktige klimaet holder chilien seg dårlig. Før hvert eneste måltid må man plukke ut de som har begynt å råtne.  Foto: METTE RANDEM
SORTERE: I det varme, fuktige klimaet holder chilien seg dårlig. Før hvert eneste måltid må man plukke ut de som har begynt å råtne. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Finnes det ingen måte å ta vare på den unike smaken?

Min improviserte måte er å legge chiliene på sprit — til alle mine venners smerte og glede.

Chilihus Et initiativ som urfolksorganisasjonen Instituto Socioambiental — norske Regnskogfondets samarbeidspartner — har bidratt til, er å bygge chilihus i tilknytning til ulike landsbyer.

Her blir chiliene tørket og foredlet til det reneste, mest blomstrende og aromatiske chilipulveret jeg har smakt.

Etter å ha vært verdens sterkeste hemmelighet i flere tusen år, blir det nå servert på topprestauranter som DOM i Sao Paulo, og eksportert til det store utland.

Du kan kjøpe baniwapepper flere steder på nettet, for eksempel hos Bombayherbsspices og hos Artebaniwa.  Dersom du heller vil bruke fersk chili, er det viktigste å bruke flere ulike chilier.

I tillegg til hete, gir de forskjellig smak. Flere store supermarkeder har bokser med forskjellige chilier med ulik farge og smak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media