Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Viestad: Potetene blir best med kjærlig juling

Den ultimate bakte poteten er kokt.

RØDGRØNN FORENING: Bakte mandelpoteter  med rød og grønn dipp. Disse potetene er så gode at du ikke trenger noe annet til middag. Foto: METTE RANDEM
RØDGRØNN FORENING: Bakte mandelpoteter med rød og grønn dipp. Disse potetene er så gode at du ikke trenger noe annet til middag. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Når spiste du en god potet sist?  Jeg spiste det i går.

Det var faktisk litt overraskende, for jeg var alene hjemme med restene av en temmelig lite oppsiktsvekkende familiemiddag, bestående av god fisk, helt ok grønnsaker og spektakulært forglemmelige kokte poteter, sånne som man bare spiser av plikt, fordi man er født og oppvokst i Norge.

Poteter er hverdagene, ikke mål i seg selv, men det som gjør det mulig å feire helg.

Perfekte poteter Jeg hadde varmet restene i ovnen, og resultatet var som ventet med fisken, som ble tørr, og grønnsakene, som ikke lenger var særlig tørre.

Men potetene! De var helt perfekte. Søte. Deilige. Sprø. Jeg spiste opp alle potetene, men ikke det andre.

Jeg spiste meg mett på potet, rett og slett.

Før jeg kommer til de perfekte potetene, må jeg ta omveien om et lite klagemål: Potetene i pottitlandet Norge har blitt kjedeligere.

Før var det mulig å få tak i melne poteter, søte poteter, små knudrete poteter, ulike uskjønne, uvaskede poteter med forskjellig smak og unike kvaliteter.

Potetseremonien Du var nødt til å vaske dem godt, noen måtte du også skrelle etterpå. Min bestemor kokte alltid potetene med skall, for det gir bra smak, og så skrelte hun dem langsomt og omhyggelig ved bordet.

Det var en seremoni i seg selv. Og jeg kan fortsatt huske smaken.

ALT I ETT: Torsk og poteter, det er det vi har levd av her til lands. I denne retten spiller potetene hovedrollen, mens torsken er støttespilleren. Det beste resultatet får du med vanlige norske middagspoteter. Foto: METTE RANDEM
ALT I ETT: Torsk og poteter, det er det vi har levd av her til lands. I denne retten spiller potetene hovedrollen, mens torsken er støttespilleren. Det beste resultatet får du med vanlige norske middagspoteter. Foto: METTE RANDEM Vis mer

I dag er nesten alle poteter supermodeller, med perfekt utseende, glatt, ren hud, høy pris - og nesten uten smak.

Her om dagen sto jeg i butikken og fortvilte over at alle potetene var glatte og importerte, så jeg endte opp med en pose mandelpoteter.

Som ikke smakte, de heller. Hvordan kan en mandelpotet ikke smake? Jo, ved at den er dyrket på flatmark, et sted i Hedmark, i stedet for oppi bratte bakker i skrinn jord.

Altså: Velkjent sutring om at verden har gått fra sansene og alt var bedre før.

Bortsett fra én ting som ikke var bedre før. Og det er bakepoteter.

Glatte og smakløse De altfor store, glatte potetene helt uten smak, har verken blitt bedre eller dårligere. De kan bare bli til menneskeføde ved å fylles med rømme, bacon, maiskorn, løk og ost - noen ganger også thousand island.

At bakt potet har blitt en sjeldnere forseelse ved norske måltider er det ingen som beklager.

Hvilket bringer meg til de virkelig gode bakte potetene. De kokte potetene.

Slaget om spennende kokte poteter, eller om ekte potetkjærlighet, er tapt for lenge siden.

Ikke siden min bestemors altfor tidlige bortgang i en alder av 97 år, har jeg møtt noen som med hånda på hjertet kunne påstå at kokte poteter var noe de likte, foretrakk framfor alt annet på bordet.

Trikset som gir temperament Men baker du kokte poteter, da skjer det noe. Noe bra, også med poteter som hadde lite å by på i utgangspunktet.

Man oppnår en konsentrasjon av smak. Vann fordamper. Det blir mer tørrstoff igjen. Mer tørrstoff er lik mer smak.

Men langt viktigere er at denne bakingen setter i gang en rekke bruningsprosesser.

Kjærlig juling Den tidligere smakløse - eller milde - poteten, får temperament, sødme og deilig sprøtt skinn.

Metoden passer bra for nesten alle poteter - unntatt bakepoteter.

Den beste poteten får du av «normale middagspoteter» og mandelpoteter, men selv nypoteter blir bedre av en runde i stekeovnen. Ikke vær redd for å gi dem skikkelig juling.

Jo kjedeligere utgangspunkt, jo mer må du kompensere med litt kjærlig juling.

Når det er gjort, når poteten har blitt noe annet enn bare stivelsen ved siden av den egentlig middagen, er egentlig det meste gjort.

Du trenger ikke noe annet til middag, så lenge du har sånne poteter.

Smør eller dipp Enten kan du være minimalist, og nyte dem slik, bare med salt og smør (og kanskje en salat ved siden av).

Ellers kan du gjøre potetene til sentrum for et måltid med forskjellige dipper og fyll.

Siden potetene ikke er store, er det rom for å lage en rekke ulike variasjoner, med ulike smaker og farger.