REKER: Noen ingredienser er slik at man gjenoppdager dem hvert år. Foto: METTE RANDEM
REKER: Noen ingredienser er slik at man gjenoppdager dem hvert år. Foto: METTE RANDEMVis mer

Viestad:Yndlingssmaken min er rosa

Å leve lykkelig med reker, majones, loff og sitron.

• Flere matsaker på db.no/mat

Mannen i fiskebutikken holder fram en reke.

NOE SÅ GODT: Store, saftige og sprø, salte og søte på en og samme tid. Foto:METTE RANDEM
NOE SÅ GODT: Store, saftige og sprø, salte og søte på en og samme tid. Foto:METTE RANDEM Vis mer

- De er fra Lyngen i Troms, sier han.

Store og saftige At reker kan være så godt! Store, saftige og sprø, salte og søte på en og samme tid. Så store som jeg nesten ikke har sett dem før.

Alle mine planer om matlaging legges til side. Det blir reker til middag. Alle skreller sin egen mat. Leve lykkelig med majones, loff og sitron.

SUMMEN AV GODE TING:Med gode reker og det første blaffet av sommer skjer det noe helt spesielt, mener Dagbladets matskribent Andreas Viestad. Foto: AGNETE BRUN
SUMMEN AV GODE TING:Med gode reker og det første blaffet av sommer skjer det noe helt spesielt, mener Dagbladets matskribent Andreas Viestad. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Og nåde dem som ikke husker å vaske hendene før de legger seg.

Gjenoppdagelse Noen ingredienser er slik at man gjenoppdager dem hvert år. I kantarellens tilfelle er det fordi den ikke er her mer enn noen få måneder på sensommer og høst. Med jordbærene er det fordi de smaker best når de dyrkes nær oss.

Med rekene er det annerledes. De er her hele året.

GULLKRAFT : Rekeskall skal du ikke kimse av. Foto: METTE RANDEM
GULLKRAFT : Rekeskall skal du ikke kimse av. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Du kan til og med å argumentere for at de er på sitt aller beste seint på vinteren, akkurat før eller mens de gyter.

Det spiller ingen rolle. For med gode reker og det første blaffet av sommer, så skjer det noe helt spesielt.

MER SMAK: Piff opp majonesen med creme fraiche og sitronskall for en friskere smak. Foto: METTE RANDEM
MER SMAK: Piff opp majonesen med creme fraiche og sitronskall for en friskere smak. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Summen er større enn de to enkeltkomponentene.

Å sitte i hagen eller på verandaen - etter hvert på bryggekanten - og spise reker, er nydelig mat. Men det er noe mer enn det: Det er bekreftelsen på at det var rett av oss å bo akkurat her, i denne utposten i verden.

Rekene er også noe så sjeldent som en matvare som forener ellers uforenlige grupper. De som vil at maten skal være enkel, og som er livredde for snobberi. De som faktisk er opptatt av mat. Og de som er så usikre at «bare det beste er godt nok». Rekene er aldri for fine, eller ikke fine nok.

Tre feil Likevel er det noen store mysterier med reker, og det handler om hvorfor vi ikke behandler dem bedre. Nordmenn gjør etter min mening tre feil når de håndterer rekene (i tillegg til det før nevnte med å vaske hendene):

De oppbevarer dem feil, de gjør ikke nok ut av skallet (der veldig mye av smaken ligger), og utnytter ikke muligheten til å gjøre majonestilbehøret litt mer spennende.

FERSKE: Fristelsen er stor når man blir møtt med en sllik fangst. Foto: METTE RANDEM
FERSKE: Fristelsen er stor når man blir møtt med en sllik fangst. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Her er min guide til ekstra gode reker:

Fryst eller fersk? De er aller best når de kommer rett fra båten, det er klart. Men hvis de ikke gjør det?

Reker tåler godt å bli fryst, så du får ofte bedre og ferskere reker hvis du kjøper frosne.

DEILIG SOMMERPASTA: Reker og asparges, mer skal ikke til. Foto: METTE RANDEM
DEILIG SOMMERPASTA: Reker og asparges, mer skal ikke til. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Det beste - for smak og miljø - er MSC-sertifiserte reker fra Grønland.

Hvordan tine reker Det finnes to effektive måter: Det ene er å bre dem utover en avis. Da tiner de på en halvtimes tid. Det andre er det å ha rekene i et dørslag. Sett dørslaget i iskaldt vann i fem minutter. Løft opp og la renne av seg.

Hvordan oppbevare reker
Det er her mange tabber seg ut. Reker som var helt fine i butikken, kan godt være fire eller fem dager, men etter kort tid i kjøleskapet hjemme, blir de dårlige.

Det er fordi det er veldig stor forskjell på null grader, som de gjerne oppbevares ved i fiskehandleren, og fem grader, som er vanlig kjøleskaptemperatur.

Skal du oppbevare rekene i mer enn noen timer, gjør slik:

Finn fram en stor bolle, legg en liten tallerken i opp ned i bunnen. Legg isbiter oppå. Legg rekene eller posen med rekene oppå. Dekk med plast. Sett bollen i kjøleskapet.

Temperaturen i bollen vil holde rundt null grader. Vannet etter is som smelter blir samlet i bunnen, under tallerkenen, så rekene blir ikke liggende i vannet. Tøm ut vann og fyll på med mer is etter hvert som det smelter.