New York

Vil åpne dødsøya der en million mennesker ligger begravet

Verdens største massegrav.

MASSEGRAV: Anslagsvis en million mennesker ligger begravet på Hart Island i New York. De fleste ble lagt i jorda uten seremonier, og det er heller ikke mange gravstøtter her. Nå arbeides det for å omgjøre øya, der publikum ikke har adgang, til en offentlig park. Foto: NTB Scanpix
MASSEGRAV: Anslagsvis en million mennesker ligger begravet på Hart Island i New York. De fleste ble lagt i jorda uten seremonier, og det er heller ikke mange gravstøtter her. Nå arbeides det for å omgjøre øya, der publikum ikke har adgang, til en offentlig park. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tormod Brenna

I 150 år har Hart Island rett utenfor østspissen av Bronx i New York City tjent som gravplass. Rundt en million mennesker, mange av dem ukjente, har blitt begravet her – ofte i massegraver - opp gjennom åra. Hart Island regnes som verdens største massegrav.

HART ISLAND: Øya regnes som verdens største massegrav. Foto: NTB Scanpix
HART ISLAND: Øya regnes som verdens største massegrav. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helt siden 1868 har det blitt begravet både kjente – men flest ukjente - mennesker her. Og begravelsene har foregått uten seremonier. Fanger fra fengselet har hatt jobben med å legge de døde, og ofte identitetsløse, kroppene i jorda. Først i de seinere åra har det begynt å dukke opp enkelte minnesmerker på øya, som er om lag halvannen kilometer lang og 500 meter bred.

Må søke for å komme hit

Øya, som bestyrer av fengselsvesenet, har vært lukket for publikum, selv ikke pårørende har hatt anledning til å besøke gravene til sine kjære. Inntil for noen få år siden. I 2015 ble det åpnet for at familie og nære pårørende kunne besøke øya – på en bestemt dag hver måned.

GOLD: Hart Island er New Yorks desidert største gravplass. De fleste av de omlag en million menneskene som er gravlagt her, ble lagt i jorda uten kjent identitet. Foto: NTB Scanpix
GOLD: Hart Island er New Yorks desidert største gravplass. De fleste av de omlag en million menneskene som er gravlagt her, ble lagt i jorda uten kjent identitet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men besøkene kan bare finne sted i følge med en funksjonær fra fengselsvesenet, og bare etter en skriftlig søknad som må innleveres minst 12 dager før besøket skal finne sted. Det skriver nettstedet Untapped cities, som følger utviklingen på Hart Island nøye.

Hart Island, og dens dystre historie, har fått mer og mer oppmerksomhet de siste åra, og sterke krefter arbeider nå for å åpne øya for offentligheten. Det drives lobbyvirksomhet for å få øya overført fra Justice of Correction (fengselsmyndighetene) til New Yorks svar på Park- og idrett, Parks Department.

Vil åpne for publikum

Hensikten med en slik overføring av forvaltningsansvaret er å åpne øya for offentligheten. Planene er å anlegge en offentlig park der folk kan komme ut med ferja, hedre de døde, og tilbringe tid i ei stille, grønn lunge av storbyen.

- New York er den eneste byen der den offentlige gravplassen drives av fengselsvesenet. Alle andre steder kan pårørende besøke gravstedene til sine kjære uten byråkrati og bestemte adgangstider, sier kongressmann Ydanis Rodriguez. Han er en av pådriverne for å åpne Hart Island.

Identifiserer de døde

Også den frivillige organisasjonen The Hart Island Project, som arbeider med å identifisere så mange som mulig av de utallige menneskene som ligger begravet her, og stadig utvider et digitalt kart over gravstedene, ønsker øya åpnet og tilgjengelig for allmennheten.

Om parkvesenet får overta øya, vil det også komme penger til rehabilitering av flere av de gamle husene som står der, samt bedre forutsetninger for å stelle de store grøntarealene og anlegge en skikkelig park, mener Rodriguez, som ber om 10 millioner dollar til prosjektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer