Vil at du skal spise kaniner, insekter og eksperimentell grøt

«Food is the shit.» Nå blir det revolusjon.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

Mathias Steinbru vil ha revolusjon. Og han vil ha det nå. Planen er at Vulkan skal bli hovedstadens matmekka.

- Food is the shit, sier Mathias.

Han er programsjef for Mathallens åpningsmåned, som starter om ni dager. Det er altså matrevolusjon det er snakk om.

Norges eneste gourmetsenter Dørene til Norges eneste gourmetsenter åpnet for første gang allerede i går. Men bare på gløtt.

De 31 som foreløpig er på plass i hallen, skal få tid til å finne seg til rette.

OPP AV ASKEN: I går åpnet Mathallen på det gamle fabrikkområdet ved Akerselva i Oslo. Men Vulkan er mye mer enn mat. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
ÅPENT: Fra og med i går kunne folk for første gang beundre Mathallen i all sin prakt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
DEN FØRSTE ØLEN: Simen Formo Hay og Christa Barlinn Korvald tester baren og utsikten mot Akerselva i Mathallens kjeller. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
ELVEPADLING: Hvis du er ivrig, kan du padle med kano helt fra Frysja til Aker Brygge med en gourmet-pitstop i den nye Mathallen. Da må du bære kanoen forbi de verste strykene. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
FYRHUSET KUBA: Gratis internettilgang og stor uteservering gjør dette til et yndet sted for både øltørste og arbeidsomme. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
KANTINA PÅ WESTERDALS: Er ikke forbeholdt studenter, og snart får kompisgjengen bak stedet skjenkebevilling. Søndager har de loppis. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
ISBUFFET: Bare naturlige ingredienser. Lages fra bunnen av hver morgen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
DANSENS HUS: Her kan du ta et glass bobler før danseforestillingen starter. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
AKERSBERGET: Mat tilberedt med øl falt i smak hos Camilla og Kjetil Huseby. Amerikaneren Arthur Hash er også storfornøyd. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
KUNSTHØGSKOLEN BY NIGHT: Det er alltid noe nytt å se i områdene rundt de kreative skolene på Vulkan. «This is it» er en kunstinstallasjon som kommer til å pryde skolen en god stund framover. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
DRINKER OG DISCO: Under lysekrona på Bar Vulkan kan du svinge deg så mye du bare orker om kvelden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
FABRIKKEN: Den rustbrune klossen brukes som leielokale til eventer. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
BIFF OG BRØD: På Døgnvill kan du blant annet velge burger med gorgonzola. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
MED VULKANSK KRAFT: Det gror godt langs Akerselva i Oslo. Siste tilskudd heter Vulkan, der finner du alt fra barer og mathall til designskole. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN

De skal få muligheten til å servere amerikansk pai, Stangekylling, bakervarer, pølser, kaffe, sjømat, champagne, sjokolade, økogrønnsaker og kvalitetsøl i bedagelig tempo før det virkelig smeller.

Den offisielle åpningen med klipping av røde snorer og det som hører til, skjer samme dag som arrangementene til Mathias starter.

- Mathallen skal være så fryktelig mye mer enn et handlested. Det skal være et matgledehus fylt med debatt, meningsutveksling og kunnskap.

Kaniner og grøt Mathias er engasjert. Han vil at vi skal spise kaniner, insekter og eksperimentell grøt.

- Kaninkjøtt er det mest miljøvennlige kjøttet vi kan få i oss, og på gourmetrestauranten Noma i København forskes det på maur som ingrediens i mat, forklarer han.

Grøten er viet en egen dag i slutten av oktober.

I Mathallen kan du lære noe nytt minst en gang i måneden. Den perfekte pizzadeig, virkelig god kaffe og ekte, tysk sauerkraut er noe av det du kan bryne deg på før jul.

24 millioner grandiosaer Men statistikken er fortsatt ikke så positiv for dem som vier livet til matglede og råvarer.

MED VULKANSK KRAFT: Det gror godt langs Akerselva i Oslo. Siste tilskudd heter Vulkan, der finner du alt fra barer og mathall til designskole. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
MED VULKANSK KRAFT: Det gror godt langs Akerselva i Oslo. Siste tilskudd heter Vulkan, der finner du alt fra barer og mathall til designskole. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

- Så langt i år har nordmenn kjøpt 24 millioner grandiosaer. Frossenpizzaen burde få konkurranse, sier Mathias.

I Mathallens kjeller har Grünerløkka-gründer Jan Vardøen kapret et femti meter langt og fem meter bredt lokale.

Her serverer Nighthawk Diner-kokken Dimitri Yogarotanam amerikansk soulfood, New York streetfood og norsk husmannskost.

Stedet har fått navnet Smelteverket Vulkan for å minne ølhungrige gjester på hva stedet var tidligere - et bruverksted.

25 meter lang bardisk De 20 støpejernsvinduene ut mot Akerselva er beholdt for å bevare fabrikklooken. Men den 25 meter lange baren har lite med fabrikk å gjøre, og er den største attraksjonen i lokalet.

Simen Formo Hay og Christa Barlinn Korvald er fornøyd. De har tatt plass ved et ståbord på Smelteverket for første gang, med hver sin halvliter i hånda.

Simen studerer på Westerdals School of Communication, som flyttet inn på Vulkanområdet i september i fjor. Han synes det er spennende å følge med på utviklingen i området.

- Jeg går hver dag forbi det siste bygget som bygges her, og snakker mye om området med de andre studentene. Jeg synes det er positivt at det er en skikkelig bydelssatsing i den hippe delen av byen.

I det nye bygget skal det bli 200 parkeringsplasser, tre boligblokker og dagligvarebutikk. De 100 første parkeringsplassene blir tilgjengelige for folket samtidig som Mathallen. De siste boligene er ferdige i desember 2013.

Samler de kreative Simen synes det er bra at de kreative studentene fra Arkitektur- og designhøgskolen, Kunsthøgskolen, Einar Granum Kunstfagskole og Westerdals er samlet på ett sted i Oslo.

Hver dag lager en svensk kompisgjeng is til studentene på Westerdals. Den med maur er også etterspurt.

- I den forrige kantina var jeg usikker på om kjøttet var bedervet. Her er det bare god mat, sier Mats Onsen. Han snakker om den kantina Westerdals skole hadde før de flyttet til Vulkan, og før svenskene tok affære.

Nå har kokken Magnus Morveto og de sju kompisene hans drevet Kantina siden juni.

- Studentene er fornøyde, og pugger bedre, sier Magnus. Han smiler, men mener det nok også.

Ferske egg Mat er ikke bare mat for Magnus.

Han er opptatt av råvarer - kjøper nylagte egg hos en bonde, kjøtt fra småprodusenter og grønnsaker av en nederlandsk dame på Ramme gård 45 minutter utenfor Oslo.

- Det koster mer, men blir enklere for oss. Vi lar råvarene snakke for seg selv. Vi hakker og skjærer mest.

Planen til Magnus var i utgangspunktet å selge et kantinekonsept - mat til hektopris, laget fra bunnen av, og sesongbasert.

- Jeg har laget liknende opplegg tidligere som konsulent, men snublet egentlig over Westerdals på slump.

Ombestemte seg Men da han kom hit for første gang i mai, for å selge ideen, ombestemte han seg.

- Nei, det her går jo ikke. Jeg kan ikke slippe dette stedet.

I stedet inviterte han vennene sine til å begynne å jobbe i hans nye kantine. De skulle være med på å inspirere studentene til å skjønne hva mat dreier seg om.

Det startet med isen. Ordentlige, italienske ismaskiner ble kjøpt inn.

- Det er ferskvare. Ingen konserveringsmidler. Ingen e-stoffer.

Is med maursmak I dag er den særeste smaken gresskar. Den aller særeste hittil er maursmak.

STUDENTARKITEKTUR: Westerdals School of Communication og studenthyblene i siloen er allerede blitt landemerker i det nye Vulkan-området mellom Grünerløkka og Maridalsveien i Oslo. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
STUDENTARKITEKTUR: Westerdals School of Communication og studenthyblene i siloen er allerede blitt landemerker i det nye Vulkan-området mellom Grünerløkka og Maridalsveien i Oslo. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

- Solgte den bra?

- Det ble mest smaksprøver, for folk var redde for den. Men mange har spurt etter den, så jeg tror vi må lage den igjen. Vi kan jo ikke bare satse på vanilje og jordbær.

Padletur nedover Akerselva Rett overfor Mathallen har en bil nettopp parkert. En grønn kano bæres bestemt ned mot Akerselvas bredd.

Speiderleder i Kjelsåsspeiderne, Steinar Nyløkken (46) og de to sønnene hans, Henrik Johan Nyløkken (10) og Halvor Andreas Nyløkken (12) skal ut på padletur.

- Noen ganger starter vi helt oppe ved Frysja. Da padler vi i de rolige områdene, og bærer kanoen når strykene kommer. Nå er vi nedenfor de to verste, så herfra kan vi padle helt ut i fjorden, forteller han.

Akerselva starter ved Maridalsvannet i nord, renner gjennom Nydalen, Bjølsen, Grünerløkka og Vaterland, før den renner ut i havet like ved operaen i Bjørvika.

Det er et populært område for turgåere, syklister - og altså kanopadlere.

Avslutter på Aker Brygge Familien Nyløkken pleier å avslutte padleturen på Aker brygge med hver sin store softis.

- Hva er det som er spesielt med Akerselva?

- Akerselva er jo nærområdet vårt. Vi holder til på Kjelsås, så dette er elva vår. Du ser byen fra en annen vinkel når du padler. Det er gangveier langs elva, men å se byen fra selve elva er mer spesielt, absolutt.

Av dyreliv nevner Steinar ender, svaner og rotter (det er heldigvis ikke så mange av sistnevnte på dagtid), men de underligste tingene befinner seg på elvebunnen.

- Der er det sykler og handlevogner. Litt forskjellig, sier han.

Redningsvester Kanoen er snart klar til ombordstigning. Mobiler tas ut av lommer og legges igjen. Redningsvestene er på.

Steinars sønner er beredt.

- Jeg vet ikke hva jeg synes er gøy med padling. Jeg bare synes det er gøy. Og noen ganger koselig, sier Henrik Johan.

PADLETUR I AKERSELVA: Herfra kan du padle helt ut i fjorden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
PADLETUR I AKERSELVA: Herfra kan du padle helt ut i fjorden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

For dem som ikke har egen kano, er det mulig å leie.

Kjelsåsspeiderne driver ikke utleie av kanoer på kommersielt grunnlag, men vurderer utleie til grupper og enkeltpersoner på forespørsel.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.