SUPERSKYSKRAPER: Sky City vil bli 838 meter høy. Bygningen, som er ment å gi husly til 31 400 mennesker, vil dermed bli ni meter høyere enn Burj Khalifa i Dubai, som i dag er verdens høyeste. Illustrasjon: BROAD GROUP
SUPERSKYSKRAPER: Sky City vil bli 838 meter høy. Bygningen, som er ment å gi husly til 31 400 mennesker, vil dermed bli ni meter høyere enn Burj Khalifa i Dubai, som i dag er verdens høyeste. Illustrasjon: BROAD GROUPVis mer

Vil bygge verdens høyeste bygning på bare 90 dager

Nesten som Lego, og denne gangen er det ikke i Dubai.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Verden skal få en ny skyskraper som kan kalle seg verdens høyeste i mars 2013.

Bygningen som skal hete Sky City, vil bli 838 meter høy, ha 220 etasjer, og hold deg fast - den skal bygges på bare 90 dager i byen Changsha, hovedstaden i Hunan-provinsen, like ved elva Xiangjiang i Kina, skriver Gizmodo.com.

Det betyr at bygget får fem nye etasjer hver eneste dag byggeprosessen pågår.

Venter på klarsignal Ifølge Gizmodo.com er det designet av noen av de samme ingeniørene som står bak Burj Khalifa i Dubai, som i dag er verdens høyeste bygning.

Det er forøvrig de samme folka som bygde et 30-etasjers hotell i Kina på 15 dager. Det står visstnok fortsatt.

Fundamentet til Sky City skal påbegynnes i slutten av november når de kinesiske myndighetene gir endelig klarsignal for prosjektet.

Modulteknologi Å få bygningen ferdig på bare tre måneder er mulig ved å bruke forhåndsproduserte moduler utviklet av selskapet Broad Sustainable Building (BSB).

Selskapet kan allerede skryte på seg et 20-talls konstruksjoner i Kina - inkludert hotellet på 30 etasjer som altså ble oppført bare 15 dager.

Siden hotellet så dagens lys, skal selskapet også ha fått finslipt byggeteknikken ytterligere.

Legoskraper Som å bygge lego, bemerker Times Neewsfeed.com, og skriver videre at BSB opprinnelig var et aircondition-selskap, som nå har vokst i størrelse etter at de utviklet en ny metode for å konstruere prefabrikkerte skyskrapere.

95 prosent av bygget skal ankomme byggeplassen i ferdige moduler, og Broad Groups Juliet Jiang har bekreftet at planene om å bygge den 838 meter høye konstruksjonen går som planlagt med fem nye etasjer hver dag, skriver Construction Week Online.

Prislappen hevdes å havne på 8550 kroner pr. kvadratmeter, takket være BSBs teknologi. Til sammenlikning kostet Burj Khalifa 85 500 kroner pr. kvadrat.

31 400 leiligheter I motsetning til Burj Khalifa, vil det også være mulig å oppholde seg i det meste av tårnet. Dubais stolthet skyter 829 meter i været, men det er inkludert spiret på toppen av de 163 etasjene.

Det vil ha gått med 220 000 tonn med stål når Sky City står ferdig og klar til å huse de 31 400 menneskene det er planlagt leiligheter til. 

83 prosent av bygningen bygges nemlig til boligformål, og det skal være leiligheter for både de med høye og lave inntekter.

Den resterende bygningsmassen vil bli kontorer, skoler, sykehus, butikker og restauranter. Hele 104 høyhastighetsheiser skal sørge for at brukerne av huset raskt skal komme seg opp og ned.

Skal tåle jordskjelv Sky City skal takle et jordskjelv med en styrke på 9,0 på jordskjelvskalaen, og konstruksjonen skal også tåle at en brann herjer i opptil tre timer.

Høres alt dette helt vilt ut? Om Sky City bare er en forsinket aprilspøk fra Kina, får vi se i slutten av mars når bygget etter planen skal stå ferdig, ifølge Gizmodo.com.