Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Utenlandsreiser:

Vil du ha det nye passet og ID-kortet før ferien? Glem det

Pass-skandalen fortsetter - og dette betyr det for deg.

Lenge å vente: Dersom passet ditt går ut i 2018 så må du bestille nytt - av den gamle sorten. Og dermed må du ekstrabestille og betale for nytt ID-kort når det kommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Lenge å vente: Dersom passet ditt går ut i 2018 så må du bestille nytt - av den gamle sorten. Og dermed må du ekstrabestille og betale for nytt ID-kort når det kommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gledet du deg til nytt pass og ID-kort? Da er dette dårlige nyheter.
For den norske pass- og ID-kortkrisa fortsetter.

​Myndighetene utsetter enda en gang lanseringen av nasjonale identitetskort og nye, sikre pass. Og ingen vil ta ansvaret for forsinkelsen.

Allerede 2007 lovet daværende justisminister Knut Storberget at du skulle få et nasjonalt ID-kort som skulle erstatte passet. Siden den gang er lanseringsdatoen for det nye ID-kortet utsatt åtte ganger - foreløpig.

Både Grete Faremo, Anders Anunsen og Per-Willy Amundsen har vært justisministre - uten at pass-floka har vært løst. Og det norske passet er fornyet to ganger uten at det planlagte ID-kortet er lansert. Den norske pass-forsinkelsen har utviklet seg til en kostbar pass-skandale.

Kanskje kommer ID-kortet: Dette kortet skal gjøre reisen enklere - dersom det kommer.
Kanskje kommer ID-kortet: Dette kortet skal gjøre reisen enklere - dersom det kommer. Vis mer

Ny utsettelse på vei

Nå innrømmer justisminister nummer fem, Sylvi Listhaug, at den planlagte lanseringen av nye pass og nye nasjonale ID-kort ser ut til å måtte utsettes enda en gang.

- Stortinget har i vedtak nr 519 bedt Regjeringen om å komme tilbake med en plan for hvor de pass og nasjonale ID-kort skal kunne bestilles. Utarbeidelse av denne planen innebærer at produksjonsstart for nye pass og nasjonalt ID-kort utsettes til høsten 2018, sa Atle Roll-Matthiesen, fagdirektør i Politidirektoratet til Dagbladet like etter sommerferien i fjor.

UTSETTES IGJEN: Det nye passet og det nasjonale ID-kortet lar vente på seg nok en gang, innrømmer justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSETTES IGJEN: Det nye passet og det nasjonale ID-kortet lar vente på seg nok en gang, innrømmer justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da hadde politidirektoratet innsett at oppstarten 1. april 2018 ikke var realistisk. Det bekrefter nå også Listhaug til VG, hvorpå hun også innrømmer at ID-prosjektet så langt har hatt for dårlig styring.

- Prosjektet har ikke vært planlagt godt nok fra starten. Samtidig har det vært for dårlig styring fra Politidirektoratet og for dårlig oppfølging fra departementet. Det har gjort at det har tatt lang tid før man har sett problemene, sier Listhaug til avisa.

Skylder på hverandre

Og mens en rekke andre EU-land allerede har tatt i bruk sine ID-kort, så må nordmenn fortsatt vente. Hva den nå over 10 år gamle, sterkt forsinkede, passprosessen har kostet, er ukjent.

Og nå har politidirektoratet gitt Justis- og beredskapsdepartementet beskjed om at det blir ytterlige forsinkelser.

Færre passkontor

- Justis- og beredskapsdepartementet har blitt orientert av Politidirektoratet om at prosjektet med nye pass og nasjonale ID-kort er forsinket, sier Andreas Bjørklund, senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet ønsker å redusere antall steder som kan ta i mot passbestillinger, men de vil ikke fortelle hvilke politistasjoner og lensmannskontor som mister muligheten til å ta i mot bestilling av pass.

For mange brukere vil det bety atskillig lengre reise- og ventetid ved passbestillinger. Maskinene som tar bilde, lagrer fingeravtrykk og annen informasjon om deg - såkalte passkiosker - skal byttes ut. Men ingen vet hvor og når dette skal skje.

Lettere reise-id

ID-kortet vil erstatte passet i Schengenlandene. Der det tidligere var mulig å reise med førerkort eller bankkort med bilde som identitetskort er det igjen påkrevd med pass.

Innstramming av sikkerheten skjer etter gjentatte terrorangrep i Europa
ID-kortet skal utstedes etter samme prosedyre som for pass og pass og kort kan bestilles samtidig. Kortet vil inneholde samme biometriske personopplysninger som passet. Det gjelder blant annet fingeravtrykk og ansiktsfoto.

Svarer Stortinget

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke svare på Dagbladets spørsmål om årsaken til forsinkelsen eller når problemene ventes løst. Heller ikke Politidirektoratet har gitt noen forklaring.

- Regjeringen vil orientere Stortinget i vårsesjonen 2018, sier Andreas Bjørklund, og fortsetter:

- Det er imidlertid viktig å understreke at utstedelse av pass fungerer som normalt i dag.

Dette må du vite

Dersom du har pass som går ut i 2018 så må du kjøpe nytt pass av «gamlesorten». Og du får ikke bestilt nasjonalt ID-kort samtidig. Det er foreløpig ikke planlagt noen prisøkning på pass før de helt nye passene innføres.

Det betyr at du fortsatt skal betale kr 450 for personer over 16 år og kr 270 for barn under 16 år.

​Du kan betale kontant eller med bankkort, men ikke med kredittkort.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!