Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vil du ha mager julepølse, er valget klart

Stor test. Sjekk holdbarheten, flere går ut på dato før jul.

NOE FOR ENHVER SMAK: Du kan få kjøpt dem feite og magre, og det er stor forskjell på kjøttinnhold. Men vær klar over at selv om de heter julepølser, er det flere av pølsene som går ut på dato før jul. Foto: ERIK HELGENESET
NOE FOR ENHVER SMAK: Du kan få kjøpt dem feite og magre, og det er stor forskjell på kjøttinnhold. Men vær klar over at selv om de heter julepølser, er det flere av pølsene som går ut på dato før jul. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store forskjeller i fettinnhold. (Bramat.no): Julepølser hører med julematen, og utvalget er godt.

Det er store forskjeller i næringsinnholdet.

Du kan få kjøpt feite og magre pølser, og det er stor forskjell på hvor mye kjøtt det er i de ulike pølsene.

Noe for enhver smak Vil du ha en mager julepølse, er valget klart. Denne testen har bare én mager pølse, nemlig Finsbråten Mersmak julepølse.

Dette er ingen mager trøst, den er en klar vinner med lite fett og salt (natrium) og dermed det gunstigste valget for både midjen og hjertet.

Vil du ha en feit julepølse, går dette ofte på bekostning av kjøtt- og proteininnholdet, men ikke alltid.

Finsbråten julepølse grovhakket, Matmesteren kokt julepølse og Matmesteren røkt julepølse er testens feiteste pølser, men mens Finsbråten Julepølse grovhakket har testens høyeste proteininnhold, har de to andre blant testens dårligste proteininnhold.

Ikke alle julepølser varer til jul Selv om det heter julepølser, er det greit å vite at flere av pølsene går ut på dato før jul.

Vi spiser jo julemat før selve høytiden, og kjøttmat er ferskmat.

Sjekk derfor holdbarheten når du kjøper inn julepølsa.

Et sunt råd! Dersom du liker smaken av julepølser og spiser dette flere ganger i løpet av desember, er det smart for helsa å velge magert i de fleste tilfellene.

Spar heller den feiteste pølsa til julaften og spis den magre i førjulstida.

Det har du godt av.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, fett og natrium.

Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og natrium har trukket ned.

Kjøttinnholdet teller mest i denne testen.

Ettersom ytterst få produsenter oppgir innholdet av mettet fett, kunne vi ikke ta hensyn til dette i testen.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Slik bedømmer vi Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Fra vanlige norske butikker
Opplysningene til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finsbråten Mersmak julepølse Vinnerpølsa med det laveste innholdet av kalorier, fett og natrium. Lavt innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Gilde grov julepølse Testens laveste innhold av karbohydrater. Nest mest kjøtt. Greit innhold av protein. Karakter: Produsent: Nortura SA Grøstad julepølse Bra kjøtt- og karbohydratinnhold. Karakter: Produsent: Grøstadgris Finsbråten julepølse grovhakket Testens mest kaloririke julepølse, men også pølsa med mest protein og kjøtt. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Gårdsand julepølse av fugl Bra protein- og karbohydratinnhold, og nest minst innhold av natrium. Karakter: Produsent: Gårdsand X-tra julepølse Midt på treet på innhold av kalorier, fett og kjøtt. Karakter: Produsent: Coop Norge Leiv Vidar julepølsa Greit innhold av natrium og karbohydrater. Midt på treet kalorimessig. Karakter: Produsent: Leiv Vidar Coop røkt julepølse Generelt midt på treet. Utmerker seg verken negativt eller positivt. Karakter: Produsent: Fatland Norge Gilde kokt julepølse og Gilde røkt julepølse Pølsene har likt næringsinnhold, som i testen ligger midt på treet. Utmerker seg verken negativt eller positivt. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord røkt julepølse Generelt midt på treet. Utmerker seg verken negativt eller positivt. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Matmesteren kokt julepølse Testens feiteste julepølse med minst kjøtt. Kommer også dårlig ut på kalorier. Lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Ica Norge Nordfjord grov julepølse Testens høyeste natriuminnhold. Blant de feiteste pølsene i testen. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Matmesteren røkt julepølse Testens laveste proteininnhold og nest feiteste julepølse. Nest minst kjøtt. Karakter: Produsent: Ica Norge Smedstuen gård julepølse Testens høyeste karbohydratinnhold, samt lite protein og kjøtt. Karakter: Produsent: Smedstuen gård Les mer på Bramat.no:
Sjokolade, sunt eller bare godt?
Forholdet mellom omega-3 og omega-6
Grovkarbo har kommet for å bli

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!