Vil du unngå å tilbringe ferien på do?

Her er rådene som gir frisk feriemage.

ØDELEGGER FERIEN: I fjor betalte norske forsikringsselskaper ut 593 millioner kroner i erstatning til nordmenn som er blitt syke på ferie. Pass på hva du spiser og drikker, og vær nøye med håndvasken. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
ØDELEGGER FERIEN: I fjor betalte norske forsikringsselskaper ut 593 millioner kroner i erstatning til nordmenn som er blitt syke på ferie. Pass på hva du spiser og drikker, og vær nøye med håndvasken. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Så mange som hver tiende nordmann som dro på ferie til utlandet i fjor fikk magetrøbbel, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I fjor betalte Norske forsikringsselskaper over 593 millioner kroner ut i erstatning til personer som har blitt syk på reise, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Ikke forberedt En spørreundersøkelse utført av TNS Gallup for If Skadeforsikring, viser at 25 prosent av menn og 13 prosent av kvinner ikke gjør noe spesielt for å unngå magesjau på reise.

Antallet som vasker seg på hendene er omtrent det samme for begge kjønn, mens bruken av sprit til håndvask og bruk av våtservietter er mye høyere hos kvinnene.

- Flere kvinner enn menn kontakter vår alarmsentral på grunn av turistdiaré, forteller Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Han mener det er viktig å ta hensyn til hva man spiser og drikker.

- Kok det skrell det eller kast det, er en god regel. Vask deg så ofte du kan når du er på reise, og suppler gjerne med spritvask eller våtservietter, råder Kjølstad.

Vanskelig å unngå Fremmede bakterier i utlandet har en helt annen bakterieflora enn hva vi er vant i Norge.

Du kan få i deg fremmede bakterier gjennom alt fra mat og drikke til badevannet, og ikke minst på grunn av dårligere hygienisk standard.

Det kan være smart å prøve probiotiske melkesyrebakterier om man vil ha en ekstra «reiseforsikring».

Gode mageråd

• Kok alt drikkevann og all melk. Drikk vann, brus, øl etc. fra uåpnede originalflasker.

• Ikke spis isbiter, skalldyr og iskrem hvis du synes hygienen ser dårlig ut.

• Vær forsiktig med salat. All kokt mat skal helst være nylig tilberedt. Frukt og grønnsaker bør skrelles. All jord må fjernes nøye fra grønnsaker og jordfrukter før de kokes eller skrelles.

• La aldri matrester bli stående. Pass på at kjøleskapet er kaldt nok og ikke overfylt med mat.

• Velg en annen restaurant hvis fluer, katter, gnagere, skitne uniformer, dårlig hygiene eller andre forhold gjør deg usikker på kvaliteten.

Kilde:
Norsk Luftambulanse

Reiseplaster.no

- Det normaliserer bakteriefloraen i tarmen slik at risikoen for å måtte sitte på toalettet størstedelen av ferien reduseres, forutsatt at du også vasker hender og følger «vær varsom»-prinsippene for mat og drikke, sier farmasøyt og fagdirektør i Boots apotek, Margrethe Sunde.

Dette bør du ha med deg

• Et lite basisutvalg for sårstell og førstehjelp inkl. brann.

• Noe for behandling av feber, forkjølelse og smerter.

• Noe for forebygging og behandling av mage/tarm problemer.

• Noe for forebygging og behandling av insektstikk, kløe, mild eksem, solforbrenning o.l.

• Om du skal til malariaområdet må du huske malariatabletter og beskyttelse mot malariamygg.

•Tilstrekkelig solbeskyttelse for alle i familien.

Kilde: Boots Apotek

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer