ØDELEGGER FERIEN: I fjor betalte norske forsikringsselskaper ut 593 millioner kroner i erstatning til nordmenn som er blitt syke på ferie. Pass på hva du spiser og drikker, og vær nøye med håndvasken. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
ØDELEGGER FERIEN: I fjor betalte norske forsikringsselskaper ut 593 millioner kroner i erstatning til nordmenn som er blitt syke på ferie. Pass på hva du spiser og drikker, og vær nøye med håndvasken. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Vil du unngå å tilbringe ferien på do?

Her er rådene som gir frisk feriemage.

(Dagbladet): Så mange som hver tiende nordmann som dro på ferie til utlandet i fjor fikk magetrøbbel, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I fjor betalte Norske forsikringsselskaper over 593 millioner kroner ut i erstatning til personer som har blitt syk på reise, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Ikke forberedt En spørreundersøkelse utført av TNS Gallup for If Skadeforsikring, viser at 25 prosent av menn og 13 prosent av kvinner ikke gjør noe spesielt for å unngå magesjau på reise.

Antallet som vasker seg på hendene er omtrent det samme for begge kjønn, mens bruken av sprit til håndvask og bruk av våtservietter er mye høyere hos kvinnene.

- Flere kvinner enn menn kontakter vår alarmsentral på grunn av turistdiaré, forteller Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Han mener det er viktig å ta hensyn til hva man spiser og drikker.

- Kok det skrell det eller kast det, er en god regel. Vask deg så ofte du kan når du er på reise, og suppler gjerne med spritvask eller våtservietter, råder Kjølstad.

Vanskelig å unngå Fremmede bakterier i utlandet har en helt annen bakterieflora enn hva vi er vant i Norge.

Du kan få i deg fremmede bakterier gjennom alt fra mat og drikke til badevannet, og ikke minst på grunn av dårligere hygienisk standard.

Det kan være smart å prøve probiotiske melkesyrebakterier om man vil ha en ekstra «reiseforsikring».

- Det normaliserer bakteriefloraen i tarmen slik at risikoen for å måtte sitte på toalettet størstedelen av ferien reduseres, forutsatt at du også vasker hender og følger «vær varsom»-prinsippene for mat og drikke, sier farmasøyt og fagdirektør i Boots apotek, Margrethe Sunde.