WHISTLER: Whistler Mountain i USA åpnet før planlagt, og rapporterer om 99 centimeter snøfall gjennom de siste sju dagene. Foto: MONTGENEVRE/SKIINFO
WHISTLER: Whistler Mountain i USA åpnet før planlagt, og rapporterer om 99 centimeter snøfall gjennom de siste sju dagene. Foto: MONTGENEVRE/SKIINFOVis mer

Vil du vite hvor du kan få slike forhold?

Leder kappløpet om de beste forholdene i verden.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

(DAGBLADET): Canada og USA leder i kappløpet om de beste forholdene i verden for øyeblikket, med store snøfall og lave temperaturer.

Whistler Mountain  åpnet før planlagt, og rapporterer om 99 centimeter snøfall gjennom de siste sju dagene.

Over 50 skianlegg har nå åpnet på andre siden av dammen melder skiinfo.no.

I Europa, inkludert Alpene, har mildvær gitt lite snø i det siste. Best forhold er det på breene.

Frankrike Tignes' vært det eneste åpne skistedet i Frankrike den siste tiden. Der er snødybden nå 70 centimeter på breen nå.

Montgenevre, som ligger på grensen mellom Frankrike og Italia, ikke langt fra Serre Chevalier, hadde 10 løyper åpne sist helg, og rapporterer om 30 centimeter snø i bunn og 60 centimeter på toppen.

Val Thorens åpner lørdag 24. november. De rapporter også om 30-60 centimeter snø.
  Østerrike I Østerrike har det vært varmt vær med opp til 10 plussgrader i fjellene denne uken, og ingen snø de siste sju dagene.

Stubai, ikke langt fra Innsbruck, har 110 centimeter base, Kitzsteinhorn i Kaprun har en meter og Solden 85 centimeter.

Obergurgl-Hochgorgl i Ötztal innenfor Sölden åpnet sist helg, og har har 70 kilometer nedfart og 15 heiser åpne, med 70 centimer snø i øvre deler av anlegget.

Obertauern åpner offisielt nå med 15-40 centimeter snø, mens Ischgl følger etter på fredag, med 60 centimeter i øvre område.

Italia Flere av Italias største skianlegg har åpnet eller åpner nå, inkludert den øvre delen i Bormio, samt breene i Cervinia og Passo Tonale.

Bormio reporterer 60 centimeter snø i de øvre områdene, der temperaturene har vært nede i under -10 grader de siste dagene.

Cervinia har hele 160 centimeter i de øvre områdene. Cortina starter sesongen med åpning av de første løypene i Faloria denne uka med planlagt åpning for resten av løypene og mesteparten av området Dolomiti Superski første desember.

Sveits I Sveits er det for øyeblikket ni skisteder åpne. Zermatt, som tilbyr skikjøring hele året, har flest åpne løyper for øyeblikket, med totalt 75 kilometer nedfarter.

Her rapporteres det om 40 centimeter snø oppe. Landets dypeste snø rapporterer Saas Fee om, med 148 centimeter base oppe i anlegget. Der er åtte løyper og fem heiser åpne.

Andre åpne skianlegg i Sveits er, Engelberg, Glacier 3000, mellom Les Diablerets og Gstaad, med 70 centimeter base, og Diavolezza ved St Moritz, begge med begrenset terreng, men bra snøforhold i det som er åpent.

I Laax er breen bare åpen i helgene, men der blir det full åpning fra 1. desember.

Denne helgen, åpner Crans Montana, som har 40cm snø oppe, og Verbier, med 35 centimeter.

Sverige Til helgen ligger det an til at rundt 20 anlegg er åpne, inkludert Åre. Det er begrensede deler av anleggene som er åpne.

Finland Ikke det mest aktuelle landet for skiturisme fra Norge, spesielt ikke når forholdene er slik som nå her hjemme, men vi kan nevne at Ruka åpnet allerede i midten av Oktober i år.

Øst-Europa Det er ikke rapportert om snø i Øst-Europa enda, selv om temperaturene har kommet under frysepunktet på toppene i Bansko i Bulgaria, et tegn på at vinteren kan være rett rundt hjørnet der også.

Norge De største av skistedene i Norge sitter på en bra base av kunstsnø, og lar seg ikke stoppe av regnet denne uka.

Langtidsvarslet gir løfter om mer snø i høyden i neste uke.