DOWNS INGEN HINDRING: Katie har hatt utallige oppdrag. Foto: Privat
DOWNS INGEN HINDRING: Katie har hatt utallige oppdrag. Foto: PrivatVis mer

- Vil endre folks oppfatning av skjønnhet

Seksbarnsmamma jobber for å få flere barn med funksjonshemminger inn i reklamer.

Mammanett.no: Seksbarnsmamma Katie Driscoll har satt seg som mål å endre folks oppfatning av skjønnhet.

Etter å ha født fem sønner, var Katie Driscoll overlykkelig da hun endelig fikk en datter. Da det viste seg at datteren Grace hadde Down Syndrom, bestemte Katie seg for å vise verden hvor ufattelig stolt hun var av henne. Hun startet derfor bloggen «Changing the Face of Beauty» hvor hun delte sine fotografier av datteren.

Ønsker å endre folks oppfatning av skjønnhet Gradvis har dette prosjektet utviklet seg til å bli en kampanje, hvor hun sammen med Steve English jobber for å få reklamebransjen til å bruke barn med funksjonshemminger som modeller. I dag representerer de barn og unge voksne med funksjonsheminger over hele verden, og sørger for at disse barna synes i forskjellige markedsføringssammenheng.

- Mitt mål er å endre folks oppfatning av skjønnhet. Jeg vil se individer som lever med funksjonshemminger i reklamer hele tiden, så ofte at ingen tenker over det til slutt, sier Katie.

Har hatt flere store oppdrag Hun håper at dette arbeidet vil gi flere fremtidsmuligheter for barn som hennes datter, og hun er godt på vei for å nå dette målet. Høsten 2012 fikk datteren Grace sin aller første fotojobb og siden den gang har hun deltatt i flere store reklamekampanjer. Blant annet som en av modellene for skuespiller Tori Spellings klesmerke «Little Maven».

- Jeg ønsker at alle mennesker skal føle seg verdsatt i vår verden, og akkurat nå er det reklamebransjen som driver folks oppfatninger. Jeg ønsker at mennesker som lever med en funksjonshemning skal kunne se noen de kan forholde seg til i markedsføringen. Jeg vil at de skal føle seg stolte over hvem de er, og ikke skjemmes over noe de ikke har kontroll over, sier hun.

For øyeblikket jobber Katie med to forskjellige reklamekampanjer og snart skal datteren delta i et stort moteshow i Chicago.

- Dette er et show som skal ha alle typer modeller, både med og uten funksjonshemninger. Sammen representerer de vår verden og hvordan den ser ut hver eneste dag, sier hun.

Også eksempler i Norge Her i Norge har det foreløpig vært få kommersielle aktører som har brukt barn med funksjonshemninger i sine reklamekampanjer. I 2010 vakte Lilleborgs «Lanoungen-konkurranse» stor oppsikt, da multihandikappede Mikael gikk av med seieren etter avstemming.

I etterkant mente mange at flere burde gjøre det samme, mens kritiske røster mente det var feil å «utnytte» barn med funksjonshemninger i reklamesammenheng.

- Alle barn må få synes En annen norsk aktør som har brukt barn med funksjonshemminger i sine kampanjer, er barneklesmerket Vossatassar. I 2012 valgte de å bruke tre år gamle Daniel som har Down Syndrom som modell for årets høst- og vinterkolleksjon.

FÅR MANGE OPPDRAG:  Grace har jobbet for flere kjente klesmerker. Foto: Privat
FÅR MANGE OPPDRAG: Grace har jobbet for flere kjente klesmerker. Foto: Privat Vis mer

- Vossatassar skal være for alle, og da må alle barn få synes, sier designer Matilda Guillemot.

Hun forteller at det var litt tilfeldig at Daniel ble modell hos dem.  - Jeg ramlet over bloggen til Daniels mor hvor hun skrev om det å ha et barn med Downs. Jeg spurte henne da om hun kunne tenke seg å være med på dette og det hadde hun veldig lyst til, forteller hun.

Velger ikke modeller etter utseendet For Matilda og Vossatassar er det ikke barnas utseende som er avgjørende når de velger ut sine modeller.

- Folk sender oss bilder av barna sine for at vi skal sjekke om de er «søte» nok. Vi sier alltid samme sak; vi vil ikke se bilder, vi vil bare ha barn med riktig høyde slik at barna passer klærne de skal ha på. Alle barn er flotte, sier hun og legger til at de heller aldri retusjerer bilder av barn.

Når det gjelder Daniels arbeid for dem, forteller hun at de i etterkant har fått bare positive tilbakemeldinger.

- Vi behandlet Daniel som et hvilket som helst barn når han var på fotoshoot og han storkoste seg, sier hun.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Babybildet ble hetset på Facebook!
Natalie (5) får ikke leke som andre barn
Derfor valgte Jorunn å operere
Vanjas "luftsmerter" viste seg å være noe helt annet...

Christoffer er som alle andre barn

GLAD MODELL: To av Daniels fotografier fra Vossatassars kampanje. Foto: Vossatassar
GLAD MODELL: To av Daniels fotografier fra Vossatassars kampanje. Foto: Vossatassar Vis mer