Vil forby giftstoffene

Daglig utsettes du for hormonforstyrrende, potensielt helseskadelige stoffer. Nå vil SV forby dem.

FREMMET FORSLAG: Audun Lysbakken fremmet sist uke et forslag på Stortinget om å forby miljøgifter i forbrukerprodukter. Forslaget behandles til høsten. Foto: Aniti Arntzen / Dagbladet
FREMMET FORSLAG: Audun Lysbakken fremmet sist uke et forslag på Stortinget om å forby miljøgifter i forbrukerprodukter. Forslaget behandles til høsten. Foto: Aniti Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøgifter kan virke hormonforstyrrende og gi økt risiko for astma, diabetes, ADHD, testikkelkreft, brystkreft og dårlig sædkvalitet. Stoffene kan også skade genene våre eller gi fosterskader. I tillegg brytes kjemikaliene dårlig ned i miljøet.

Nytt forslag Sist uke fremmet SV og Audun Lysbakken et forslag på Stortinget om forbud mot de farligste giftstoffene i forbrukerprodukter. SV foreslår også et påbud om at produktene som inneholder disse kjemikaliene skal ha en ingrediensliste. I dag er det påbudt med en innholdsfortegnelse kun på mat og kosmetikk.

Giftstofer finnes i dag på det norske markedet i produkter som kosmetikk, leker, elektronikk, klær, byggevarer, rengjøringsmidler, mat og medisiner.

Nylig skrev Dagbladet at EU advarer mot potensielt kreftfremkallende stoffer i solkremer. Dagbladet fant disse stoffene også i solkremer på det norske markedet.

Les hele saken på Dagbladet Pluss.

- På dette området er det nesten umulig for forbrukerne å orientere seg, siden det bare er mat og kosmetikk som har ingredienslister. For eksempel vil en far som skal kjøpe et nytt pennal til datteren sin ikke kunne vite om det inneholder hormonforstyrrende ftalater. Han vil heller ikke kunne vite om allværsjakken han akkurat kjøpte seg kanskje inneholder kreftfremkallende perfluorerte forbindelser. Det er ingen deklareringsplikt på forbrukerprodukter, sier Elin Vestrum, rådgiver Forbrukerpolitisk avdeling i Frobrukerrådet.

Visst lenge Miljødirektoratet, da Statens Forurensningstilsyn, anbefalte allerede i 2006 et forbud mot 21 kjente kjemikalier.

- Vi har jobbet med dette forslaget i flere år, og vi har også gjennomført nasjonale forbud mot to stoffer. Dette er lettere å håndheve med internasjonale forbud, og vi har jobbet for å påvirke EUs prosesser lenge. Men dette har stoppet helt opp, EU har sviktet. Mektige internasjonale krefter tjener penger på gift, og de har greid å stikke kjepper i hjulene for prosesssen. Nå må vi innføre nasjonale forbud, sier Audun Lysbakken, stortingsrepresentant og leder av SV. Han fremmet forslaget sammen med Heikki Hollmås.

Blir ikke det vanskelig å gjennomføre om forbudet kun er nasjonalt?

- Jo, men alternativet er at barn får giftige klær og leker. Norske forhandlere har ikke god nok kontroll. Den siste tidas oppslag, som Dagbladets om giftige stoffer i solkrem, viser at det er vanskelig å beskytte seg mot giftstoffene. Vi vet ikke hvor giftstoffene finnes. Det må bli et forbud mot å produsere og omsette produktene, sier Lysbakken.

Internasjonalt samarbeid - Det er veldig fint at SV nå er blitt opptatt av å bekjempe miljøgifter, det er synd de ikke gjorde mer da de satt i regjering, sier Nikolai Astrup, stortingsrepresentant for Høyre og andre nesteleder i eneri- og miljøkomiteen. Han mener det viktigste er å arbeide internasjonalt for å få til strengere reguleringer.

- Varene vi kjøper i Norge, er ikke produsert her. Spredning av miljøgifter får altfor lite oppmerksomhet globalt. Det trengs et internasjonalt arbeid og det er en lang vei igjen å gå, selv om EU har forbudt enkelte stoffer. Vi kan også oppfordre de som selger produktene til å miljømerke disse, slik at forbrukerne kan føle seg trygge. Forbrukerne trenger bedre informasjon, sier Astrup.

Forbrukerrådet deler SVs bekymring knyttet til det store omfanget av hormonforstyrrende stoffer og andre skadelige kjemikalier i forbrukerprodukter.

- Forbrukerne er for dårlig beskyttet og det trengs et strengere kjemikalieregelverk. Spesielt kritisk er dette for barn og unge som er ekstra sårbare, sier Vestrum.

Generelt forbud Lysbakken ønsker et generelt forbud mot noen av stoffene, mens med andre kan strengere regulering, lavere grenseverdier og fullstendig innholdsfortegnelse være tilstrekkelig.

- Mange forhandlere har manglende kunnskap og tar også for lite ansvar. Stoffene på kandidatlista er dokumentert skadelige, likevel fortsetter deler av industrien å bruke dem i klær, sko, elektronikk, møbler, smykker og annet utstyr, mens du og jeg og barna våre bærer på risikoen, sier Vestrum i Forbrukerrådet.

Forslaget vil først behandles i Stortinget til høsten.

- Jeg håper ikke det er politiske skillelinjer på dette. Jeg vil forundres om noen synes det er greit at barna får giftige klær og leker. Men jeg er spent på om alle er villige til å tenke nytt. Nå har vi prøvd det internasjonale sporet lenge, sier Lysbakken.

Nasjonale regler Selv om trykket bør legges på å få til internasjonale forbud, mener Astrup i Høyre vi kan gå lenger i Norge.

- På enkelte områder kan vi gå grundigere til verks og forby stoffer nasjonalt, uten at andre gjør det. Regjeringen kommer med ny miljøgiftstrategi i 2014. Dette er ingen enkel sak. Om noen stoffer forbys, kommer andre vi ikke kjenner virkningen av. Det er behov for mer forskning, sier Astrup.

- Nasjonale forbud etter mønster fra Danmark og bedre merking av produkter er bra, men enda viktigere er en styrket innsats overfor EU for å sikre strengere regelverk. Det er også behov for styrket tilsyn og analyser av forbrukerprodukter på det norske markedet, samt mer bevisstgjøring av bransjen og økt forskning på sammenhengen mellom kjemikalier og helseskade, sier Vestrum i Forbrukerrådet.

- Miljøgifter er vanskelig å beskytte seg mot. Vi har et mål om Norge uten miljøgifter innen 2020. Det er ikke mulig å nå, men det er viktig å strekke seg mot dette. Forbud kan være et viktig virkemiddel, men det er ikke mulig å gjøre Norge fritt for miljøgifter på kort sikt, sier Astrup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer