Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vil forholdet vare?

Test om dere har den tilliten som trengs.

STØRRE SJANSE: Par som er realistiske, har felles livsverdier, et godt vennskap og fysisk nærhet har større sjanse for å holde sammen, mener våre eksperter.Foto: COLOURBOX
STØRRE SJANSE: Par som er realistiske, har felles livsverdier, et godt vennskap og fysisk nærhet har større sjanse for å holde sammen, mener våre eksperter.Foto: COLOURBOX Vis mer

(Dagbladet God torsdag): I begynnelsen bobler du av lykke og sommerfuglene i magen flakser vilt. Du hører bryllupsklokkene ringe i hodet, og du ser for deg et langt liv sammen med drømmepartneren. Så inntar hverdagen deg. Hvorfor gir han meg ikke komplimenter lenger? Var hun like rotete i begynnelsen? Hvorfor har han mistet lysten på meg?

Det skjer flere samlivsbrudd i dag enn for 30 år siden. Mens det var i gjennomsnitt 16,2 skilsmisser per 1000 gifte kvinne i alderen 25 til 29 år i 1981-85, var tallene 19 skilsmisser per 1000 gifte kvinne i samme aldergruppe i 2011, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

- Vi må også huske på at med veksten i samboerskap blir skilsmissetallene stadig dårligere indikatorer på hvordan det står til med våre samliv. Flere undersøkelser har vist at samboerskapene oftere ender med brudd, sier Turid Noack, seniorforsker i SSB.

- Den første skilsmissebølgen kom på 70-80-tallet. Kvinner begynte å jobbe og tjene penger, og hadde faktisk mulighet til å forlate et forhold, sier Eva Tryti, psykolog, samlivsterapeut og forfatter bak den ferske boka «Eva Trytis beste råd til par».

Prioriter Det er blitt vanskeligere å holde sammen nå enn det var før, mener Tryti.

- Vi har for høye forventninger. Vi tenker at et forhold ikke skal være vanskelig dersom vi har valgt riktig partner. Slik er det ikke. Samtidig dukker det stadig opp fristelser. Seminarer på jobb med fri flyt av alkohol, nettdatingsider for gifte og mobilbruk har gjort det lettere å være utro, sier hun.

Tryti peker dessuten på at tidsklemma og higet etter å være «perfekt» på alle områder kan gå utover parforholdet.

- En kollega av meg sier at «å prioritere er å forsømme i riktig rekkefølge». Dersom vi sier «ja» til et parforhold og barn, må vi muligens si «nei» til noe annet. Hvis ikke forstrekker vi oss, sier høgskolelektor ved Diakonhjemmet høgskole og familieterapeut Stein
Hardeng.

Skap tillit Den anerkjente samlivsterapeuten og professoren i psykologi John Gottman har utarbeidet tillitstesten over. Sammen med medforfatter Nan Silver har han nettopp utgitt boka «What makes love last?». Et av de sentrale begrepene i Gottmans bok er, ikke overraskende, tillit.

- Tillit er en form for psykologisk nærhet. Noe av det vi søker i et forhold er jo trygghet og en stabil base som du får noe positivt ut av, og som bedrer selvfølelsen din. For å få dette må det være tillit mellom dere, sier psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs.

Vær realistisk Det finnes ingen oppskrift på et langvarig forhold. Likevel er det noen punkter som karakteriserer mange forhold som varer lenge.

- Et godt forhold skårer høyt på tre faktorer - felles livsverdier, vennskap og fysisk nærhet eller sensualitet, sier Hardeng.

- Par som forplikter seg til hverandre og er realistiske, har større sjanse for å få forholdet til å vare enn andre. De skjønner at det kommer «onde dager», og begge er innstilt på å jobbe for forholdet, sier Tryti.

Men truslene mot et forhold er mange: skyhøye forventninger, utroskap, skjevfordeling av husarbeid og omsorg, lite intimitet og hemmeligheter er blant de viktigste, mener våre eksperter.

Under får du råd for hva du bør unngå for å få forholdet til å vare.

- Ett råd er å tenke over hvordan du vil at vennene dine skal oppføre seg mot deg, og oppføre deg slik mot partneren din. Et godt forhold bunner i et godt vennskap med sex, sier Tryti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media