Vil fysiske penger forsvinne?

Nei, sier eksperten. Her er grunnen.

KONTANTER: Elektronisk betaling vinner, men kontantene blir ikke nødvendigvis borte av den grunn. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
KONTANTER: Elektronisk betaling vinner, men kontantene blir ikke nødvendigvis borte av den grunn. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside I fjor ble det gjennomført 1,57 milliarder kortkjøp, og korttransaksjoner stod for en omsetning på 560 milliarder kroner, skriver NHH. Kontanter blir stadig mindre populære, og aller minst brukt tusenlappen. Samtidig kommer nå nye og enklere betalingsløsninger, som mobilbetaling via NFC og kontaktløse betalingskort. Så betyr det at kontantene forsvinner?

Nei, mener professor Tor W. Andreassen ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH.

LES MER: Dette betyr de rare merkene på sedlene dine

Mindre sort økonomi Alt som kan bli digitalisert, vil bli digitalisert, forklarer økonomen i en video fra NHH. Og det har sine fordeler.

Om alle transaksjoner registreres elektronisk, og pengespor kan følges helt til kilden ved eventuell etterforskning, er det en fordel ved mistanker om økonomisk kriminalitet. Dessuten vil det bli vanskeligere å unndra skatter og avgifter.

- Når folk ikke lenger kan gå rundt med en rull penger på lommen og gjøre betalinger kontant, vil den sorte økonomien bli redusert.

Summen av redusert hvitvasking og redusert sort økonomi vil alltid være et gode for samfunnet, konstaterer Andreassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer