NYE REGLER: Regjeringen vil gi de som setter sammen pakkereisen sin selv rettigheter på like linje som de som kjøper ferdigpakkede turer fra charterselskapene. Foto: NTB Scanpix
NYE REGLER: Regjeringen vil gi de som setter sammen pakkereisen sin selv rettigheter på like linje som de som kjøper ferdigpakkede turer fra charterselskapene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Feriereiser

Vil gi deg pakkereise-garanti selv om du pakker reisa selv

Men Virke mener regjeringen ikke treffer planken helt rent.

Regjeringen vil gi reisende som velger bort charterferien og setter sammen sin egen pakkereise på nett økte rettigheter.

- I dag har forbrukeren gode rettigheter når det gjelder tradisjonelle pakkereiser. Nå foreslår jeg å klargjøre at disse rettighetene også skal gjelde når du selv setter sammen din egen pakkereise på nett, sier forbrukerminister Solveig Horne (Frp).

Barne- og likestillingsdepartementet foreslår nå en ny pakkereiselov som vil gi forbrukerne som setter sammen egne reiser på nett økte rettigheter.

Forslaget er nå sendt ut på høring.

Uklare rettigheter

Ifølge Horne er det uklart hvilke rettigheter man har når man selv setter sammen sin egen reise på nett, eksempelvis når man booker fly og hotell separat. Hun foreslår nå at disse reisene skal anses som pakkereiser, og slik gi forbrukerne flere lovfestede rettigheter.

- Reisearrangører bør pålegges større plikt til å hjelpe dersom du kommer i vanskeligheter på reisen, sier Horne, og legger til at rettighetene til reisende også bør tydeliggjøres når det kommer til avbestilling av pakkereiser.

Direktør og advokat i Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril, presiserer at per i dag er arrangørene av pakkereiser ansvarlig for reisen i sin helhet. Det gjør at kundene av charterturer i større grad har rett til bistand om problemer oppstår.

- Kjøper du en pakkereise, er du bedre beskyttet enn om du setter sammen reisen med fly og hotell selv, sier McSeveny-Åril.

Treffer ikke helt planken

Ett av hovedformålene med det nye regelverket har vært å gi større klarhet, og at likere regler i hele EU skulle gi økt konkurranse til fordel for de reisende. Departementet har i sitt forslag likevel gått inn for andre regler for ansvar her hjemme enn det man for eksempel har valgt i vårt naboland, Sverige, og har heller ikke lyktes helt med å klargjøre hvor ansvar mellom ulike aktører skal plasseres, mener Virke.

- Lovgiver har nå en unik mulighet til å rydde opp i uklare ansvarsforhold og stimulere til økt konkurranse reisemarkedet, uten at dette påvirker den samlede beskyttelsen til de reisende.

- Vi vil i vårt høringssvar gi innspill om dette og oppfordre lovgiver til å benytte seg av muligheten for å sikre konkurransekraften til norske aktører og redusere uforutsigbarhet og forvirring for både næringsdrivende og de reisende, sier McSeveny-Åril.

(NTB)