Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vil ha elektrisk port og inngangspenger til turistperle i Lofoten

- Reaksjonene har vært utelukkende negative.

STRIDENS PERLE: Veien til Nusfjord i Lofoten skal få betalingsport hvis eierne får det som de vil. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
STRIDENS PERLE: Veien til Nusfjord i Lofoten skal få betalingsport hvis eierne får det som de vil. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Et planlagt 20 meter langt og 1,6 meter høyt gjerde, har satt sinnene i kok i turist- og fiskerikommunen Flakstad i Lofoten.

Firmaet Nusfjord AS, som eier det gamle fiskeværet Nusfjord, vil sette opp gjerde for å stenge gjester som ikke betaler ute fra fiskeværet.

Det var Lofotposten som først omtalte saken.

Nabovarsel Naboene til den gamle trehusbebyggelsen og bryggene har fått nabovarsel fra Nusfjord-eierne, som ønsker å sette opp et gjerde med en elektrisk port.

- Det er egentlig som en turistskatt. Vi er sånn sett en foregangsbedrift på dette området. Vi har brukt 40 millioner kroner på å sette anlegget i stand. Det var falleferdig da vi overtok dette, sier Roar Jacobsen, daglig leder i Nusfjord AS.

I dag besøker 60 000 turister Nusfjord hvert år. Disse kan bruke toaletter, parkeringsplass og resten av anlegget som Nusfjord AS holder i orden.

PÅ BESØK: Turister må betale 50 kroner for å komme inn i det gamle fiskeværet. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR
PÅ BESØK: Turister må betale 50 kroner for å komme inn i det gamle fiskeværet. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR Vis mer

- Fra 2005 og fram til i dag har vi solgt billetter fra en billettluke som står ute. Dette er upraktisk og ubehagelig for dem som jobber der, og det er fortsatt veldig mange som ikke betaler. Det ønsker vi å gjøre noe med, samtidig som vi skal utvikle anlegget videre, sier Jacobsen.

Sammenlikning sjokkerer - Har du forståelse for at folk blir forbannet?

- Jeg har forståelse for at dette skaper engasjement. Det er som når de som lager skispor ønsker å ha dekket utgiftene sine. Det er kontroversielt, men jeg tror det bare blir mer og mer av dette, mener Jakobsen.

- Har du snakket med kritikerne direkte?

- Ja, og noen har sammenliknet det planlagte gjerdet med muren i Palestina. Da blir jeg både matt og lei meg. Det er en meningsløs sammenlikning. I Palestina går liv tapt og folk trakasseres. Vi kan ikke godta slike sammenlikninger, sier utbyggeren.

Gratis for noen - Andre som renoverer gamle historiske anlegg tjener penger på å leie ut senger og på restaurantdrift i stedet for billetter. Kunne dere ha gjort det samme?

- Vi tjener penger på utleie også. Billetter på dagtid kommer i tillegg, men vi kommer ikke til å løpe etter folk som ikke vil betale. Vi renholder toalettene flere ganger om dagen og sørger for at turistene får et fint sted de kan dra til. Det tror jeg de gladelig betaler 50 kroner for.

ATTRAKTIVT FISKEVÆR: 60 000 gjester besøker Nusfjord i Flakstad kommune hvert år. Dagens billettbod til høyre. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR
ATTRAKTIVT FISKEVÆR: 60 000 gjester besøker Nusfjord i Flakstad kommune hvert år. Dagens billettbod til høyre. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR Vis mer

- Hva med lokalbefolkningen?

- Vi har sendt ut beskjed til de 1400 i kommunen at de kommer inn gratis. Slik har det vært hele tiden, og slik skal det fortsatt være, svarer han.

Driften av overnatting og restauranten i Nusfjord gjøres av Moldeselskapet Classic Norway.

- Nusfjord har besluttet å forsterke sin posisjon i framtida som et historisk og samtidig levende fiskevær, og i den forbindelse er inntekter fra turister som kommer en nødvendighet for å vedlikeholde 72 bygninger, toalettanlegg, kaier og flere utstillinger av det historiske Nusfjord, mener regiondirektør i Classic Norway, Ragnar Palsson.

Lokalbefolkningen reagerer - Jeg har ingen personlig mening om denne saken ennå. Ikke før den eventuelt ender på bordet som en politisk sak, sier ordfører i Flakstad kommune, Hans Fredrik Sørdal.

- Hvordan har reaksjonene vært i kommunen etter at nyheten om inngjerdingen av Nusfjord ble kjent?

STRIDENS PERLE: Veien til Nusfjord i Lofoten skal få betalingsport hvis eierne får det som de vil. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR
STRIDENS PERLE: Veien til Nusfjord i Lofoten skal få betalingsport hvis eierne får det som de vil. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR Vis mer

- Jeg har ikke fått snakket med så mange ennå. Men jeg har hatt en håndfull telefoner til kontoret, og de har vært utelukkende negative. Reaksjonene fra andre på min Facebook-vegg har vært det samme, sier ordføreren.

Allemannsretten En som ifølge NRK reagerer, er Wibeke Johansen, som er født og oppvokst i Nusfjord. Hun mener gjerdet bryter med allemannsretten.

- Når jeg hører at det skal koste penger for å gå langs kaia i Lofoten, da svartner det for meg, sier Johansen til NRK.

- I utgangspunktet er det forståelig at en bedrift som bruker mye penger på investering og utbedring ønsker avkastning på disse pengene. Vår oppgave blir å se om dette er i tråd med regelverket eller om dette er til hinder for utøvelse av for allemannsretten, sier ordfører Hans Fredrik Sørdal til Dagbladet.

Ikke første gang Det er ikke lenge siden du sist kunne lese om et populært reisemål som vurderer tiltak for å få kontroll på turismen.

Da nasjonalparkforvaltningen i italienske Cinque Terre for noen uker siden gikk ut og sa de ville begrense antall turister til 1,5 millioner årlig, ble det en verdensnyhet som også tok det italienske statlige turistkontoret på senga.

- Det er parkforvaltningens utspill. Ingen hos oss visste at de tenkte å si dette, sa turistkontorets pressekontakt Anna Andersson, til Dagbladet.

Andersson stilte også spørsmål ved om det i det hele tatt er gjennomførbart.

UNESCO-VERNET: Cinque Terre er et Unesco-vernet område bestående av fem fiskerlandsbyer i Genovabukta, i Liguria på Italias vestkyst. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
UNESCO-VERNET: Cinque Terre er et Unesco-vernet område bestående av fem fiskerlandsbyer i Genovabukta, i Liguria på Italias vestkyst. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer