JAKTTID: Det går ubønnhørlig mot høst, og jaktsesongen er snart i gang for alvor. Mange av de som tar jegerprøven deltar ikke selv på jakt,
JAKTTID: Det går ubønnhørlig mot høst, og jaktsesongen er snart i gang for alvor. Mange av de som tar jegerprøven deltar ikke selv på jakt,Vis mer

Høstferieopplevelser:

Vil ha flere førstegangs­jegere med på høstjakta

Rypejakta starter til helga.

(Dagbladet): Halvparten av de som i vår avla den obligatoriske jegerprøven drar ikke selv på jakt i høst. Dette ønsker Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) å gjøre noe med.
Derfor smeller de til med over 200 ulike introduksjonstilbud for jakt i løpet av høsten. De første er allerede i full gang.

Ferskinger og viderekomne

- Tilbudet om å få bli med på introduksjonsjakt har vist seg å være et svært populært, sier Ole Kirkemo, redaktør for bladet «Jakt og fiske», som er NJFFs medlemsblad.
- Våre lokalforeninger arrangerer nemlig jaktturer hvor du som uerfaren jeger, uansett alder, kan være med å lære nye jaktformer. Dette er jakt i flotte jaktterreng med erfarne instruktører til stede, forteller Kirkemo, som påpeker at jakt skal ikke være bare for de erfarne og eller for dem med gode kontakter.

I Saltdal kan ungdom være med på elgjaktkurs, i Beiarn utenfor Bodø kan du være med på introduksjonskurs for rypejakt og i Fræna utenfor Molde kan jenter som vil ha instruksjon og opplæring innen storviltjakt få være med på sin første jakttur med egen eller lånt rifle ut i naturen.

SPEIDER: Noen jakter etter vilt, mens jegerforbundet jakter på flere jegere. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SPEIDER: Noen jakter etter vilt, mens jegerforbundet jakter på flere jegere. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Flere jegere - og jentene kommer

Aldri har det vært flere registrerte jegere i Norge en nå. Nær hver femte nordmann har avlagt jegerprøve. I løpet av de ti siste årene har det blitt nærmere 90 000 flere registrerte jegere i Norge.


Ved utgangen av jaktåret 2015/2016 stod 483 000 nordmenn oppført i Jegerregisteret. Dette fordeler seg på 420 000 menn og 63 000 kvinner og er en økning på 9 900 fra jaktåret før.
Men, bare drøyt 200 000 løste den årlige jegeravgiften. Det betyr at minst tre av fem jegere ikke kom seg ut på jakt i løpet av året.

UT PÅ TUR: Rundt 200 000 nordmenn drar hvert år på jakt. For mange grunneiere er det gode inntekter å hente. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
UT PÅ TUR: Rundt 200 000 nordmenn drar hvert år på jakt. For mange grunneiere er det gode inntekter å hente. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Jenter på kurs

- Dette tilbudet må ikke forveksles kun med nybegynnerkurs, selv om noen av dem er ment for nybegynnere. Dette er for jegere som av en eller annen grunn ikke har egen tilgang på jaktterreng, eller som har lyst til å prøve en ny form for jakt. Kanskje har man jaktet småvilt i mange år, og har lyst til å prøve seg som storviltjeger for første gang. Vi har også flere rene jentekurs - som fort blir fulltegnet, fortsetter Ole Kirkemo, som selv er en erfaren jeger - og denne uka er han på rådyrjakt i Trøndelag.

Les mer: Når kontoen er tom kan du dra på gratisferie i Norge

Kan du dra på jakt?

Det er ikke alle dyrearter som er jaktbare. Utgangspunktet er nemlig at alle dyr er fredet, med mindre det ikke er åpnet for jakt på dem. Miljødirektoratet har fastsatt jakttidene for de 56 jaktbare artene av pattedyr og fugler i Norge.

For å få jakte må du i utgangspunktet ha bestått jegerprøven og deretter ha betalt den årlige jegeravgiften. Nye jegere må ta jegerprøven. Alle som er fylt 16 år, og som ikke er registrerte i Jegerregisteret, må bestå jegerprøven før de utøver jakt, felling eller fangst. Men fra det kalenderåret du fyller 14 år kan du delta på opplæringsjakt uten å betale denne avgiften.

Erfarne veiledere

- Å prøve seg på en ny form for jakt kan være en stor utfordring for mange. Og da kan tilbudet om å være med på introduksjonsjakt være en måte å komme seg over det som oppleves som en høy terskel. Man kan være med erfarne jegere ut på jakt i 1-3 dager. Responsen har vært så god at flere av de vel 200 ulike tilbudene allerede er fulltegnet, forteller Ole Kirkemo.
Noen av kursene er forbeholdt ungdom.

Og introduksjonsjakt-tilbudet er bredt sammensatt. Fra beverjakt i Bygland eller to dagers skogsfugljakt i Evje på Sørlandet, til villreinjakt i Ringebu, rypejakt på Oppdal, harejakt i Sylling ved Drammen, førstegangsjegerkurs på skogsfugl og hare for kun jenter ved Årnes til gåsejakt i Levanger - for å nevne noen veldig få av introduksjonsjakt-tilbudene på denne lista.

NÅR KOSEN TELLER: Den 15. september er det generelle bålforbudet over for i år. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
NÅR KOSEN TELLER: Den 15. september er det generelle bålforbudet over for i år. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

På jakt etter ryper

Selv om det er 56 ulike jaktbare arter i Norge så er det rypejakta som er den virkelige jakta for de fleste jegerne.

- Jakt på fjell- og lirype er vel det vi kan omtales som den store «folkejakta», sier Ole Kirkemo og fortsetter:
I Finnmark er det i år innført en maksgrense på to ryper per jeger per døgn fordi bestanden er så lav. Det gjør at mange jegere i fra Sør-Norge har valgt å droppe reisen til rypejakta i Finnmark.

- Generelt kan vi si at det er best i sør, men heller ikke så verst i Trøndelag, sier Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband. De har laget den store ryperapporten etter årets fugletelling (taksering) som ble gjennomført i august.

Les mer: Dra til fjells. Dette er toppen på romantikk.