Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vil kurere nordmenn med arbeid

NAV mener arbeid er den beste medisinen. Men er det så enkelt?

BRA Å JOBBE: Jobb gjør deg friskere, mener NAV. Det kan likevel være en sannhet med modifikasjoner. Foto: COLOURBOX
BRA Å JOBBE: Jobb gjør deg friskere, mener NAV. Det kan likevel være en sannhet med modifikasjoner. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(DinSide.no:) Mandag publiserte NAV en artikkel hvor de hevder at arbeid kan være god medisin.

Bjørn Gudbjørgsrud, tjenestedirektør i NAV, uttaler at arbeid i mange tilfeller har svært positiv effekt på helsa, og at arbeid bør stå på reseptblokka til legen.

Men er det så enkelt?

Arbeidsmiljø viktig
Som innen svært mange andre områder i livet, strides de lærde om helseeffekten av å være i arbeid.

For mens NAV framhever at arbeid er god medisin, sier avdelingsdirektør Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt til DinSide at det fins lite forskning på om det å være i arbeid har en helsegevinst. De fleste undersøkelser har ifølge Knardahl påvist negative virkninger av å miste jobben.

En nederlandsk studie av Alex Burdorf har funnet positive virkninger for helsa av å komme i arbeid, slik NAV hevder. Men det vil ikke nødvendigvis gjelde alle.

- Dette er et sammensatt bilde, det er ikke så enkelt at man kan si at arbeid alltid er bra for helsa, sier Knardahl.

En studie av ansatte i et fransk kraftselskap viser nemlig at arbeidsmiljøet vil ha stor betydning.

- Studien fant at av dem som hadde hatt et dårlig arbeidsmiljø, var det mange som fikk bedre helse når de ble pensjonister, forteller Knardahl.

Kan ha positiv effekt Simen Markussen, seniorforsker ved Frisch-senteret med sykefravær som forskningsfelt, sier til DinSide at det å stå i arbeid ofte har positive effekter. Samtidig understreker han at dårlig helse er så mangt.

- Det vil selvsagt avhenge av hvilken jobb man har, og om den lar seg kombinere med sykdommen.

NAV skriver i sin artikkel at full sykemelding bør unngås hvis mulig, og at analyser viser at bruk av gradert sykemelding ikke bare gir lavere sykefravær totalt sett, men også bidrar til at færre blir sykmeldt.

Også Markussen påpeker at bruken av gradert sykemelding ved langtidssykemelding er gunstig.

Dette fordi sjansen for å falle helt ut av arbeidsmarkedet blir langt mindre. I tillegg blir terskelen for å komme tilbake i full jobb mye lavere.

Gunstig for disse personene Det er lettere psykiske lidelser og ryggplager, muskel- og skjelettproblemer, hvor personene kanskje aldri blir helt friske, som ifølge Markussen preger sykefraværstatistikken.

For denne gruppen arbeidstakere tror Markussen det kan være gunstig med gradert sykemelding, slik NAV oppfordrer til.

- Behandlingsrådene har endret seg de siste årene. Man blir gjerne ikke bedre av å sitte og hvile. Dermed kan kombinasjonen av jobb og hvile være bra for en rekke av disse personene, sier Markussen.

Også Stein Knardahl sier det er mye som tyder på at sykemelding kan være uheldig for en del arbeidstakere med psykiske plager eller muskel- og skjelettsmerter.

- Men dette vil være veldig individuelt, påpeker Knardahl.

LES OGSÅ:
Slik lurer de penger fra jobbsøkere
Nei, det er ikke dyrt i Norge
Så mye jobber vi gratis hvert år