Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vil slanke mobilregningen din

Forventer masse «hyl og skrik».

EFTAs overvåkingsorgan ESA vil at Ola nordmanns mobilregning skal bli lavere. Fra 2013 kan ikke lenger mobilselskapene kreve ulike priser for samtaler til andre selskaper.

Allerede for ett år siden bestemte Post- og teletilsynet at prisen som teleselskapene må betale til hverandre for hver telefonsamtale som går til et annet mobilnett, skulle gjøres lik — og mye lavere. Så sent som i fjor kunne Network Norway kreve 90 øre av konkurrentene for å ta imot et anrop, mens Telenor og NetCom måtte nøye seg med 50 øre. 1. januar 2013 skal den såkalte termineringsavgiften være nede i 17 øre for alle operatørene.

Nå vil ESA innlemme EUs anbefaling om å gjøre denne skjulte avgiften så lav som mulig og lik for alle teleoperatørene. Anbefalingen vil derfor gjelde også for Liechtenstein, Island og Norge.

- Vi er veldig glade for at ESA har valgt å innlemme EUs anbefaling. Det bekrefter dermed vår egen regulering, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet til NTB.

Har klaget Termineringsavgiften er en avgift for en tjeneste som i utgangspunktet nesten ikke koster noen ting. Den har derfor vært en gullgruve for teleoperatørene i mange år. En klage på tilsynets plan for nedjustering av avgiften ligger inne til behandling hos Samferdselsdepartementet. Svaret kommer like over påske.

- Det kommer til å bli en masse hyl og skrik, sier Jensen som lover at han vil være blant dem som reagerer kraftigst dersom departementet velger å gi mobiloperatørene rett.

Mobiloperatørene kan ikke få statsstøtte, men termineringsavgiften har vært en bevisst og finurlig måte å likevel gi dem pengestøtte. Tele 2 og Network Norway har brukt 2 milliarder kroner på å bygge opp landets tredje mobilnett og har derfor fått lov til å ta seg bedre betalt fra konkurrentene.

Trenger mer tid Mobilnettet skal være ferdig rundt årsskiftet 2012/2013 og da skal også termineringsavgiften være lik for alle. Men den blir altfor lav, ifølge mobilselskapene.

- For departementet har det vært så viktig å få på plass det tredje mobilnettet at Tele 2 og Network Norway har fått adgang til å ta høyere priser inntil kostnadene er dekket. Men selskapene mener de trenger mer tid, sier Jensen. (©NTB)

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media