Vil spare milliarder på å overvåke kilometerstanden

Nasjonalt register på plass fra 1. januar 2015.

OPTIMIST: Andreas Handeland, rådgiver i NAF, ønsker et nasjonalt register for kilometerstand velkommen, men ønsker det bedret til å gjelde enda nyere biler. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK/DINSIDE.NO
OPTIMIST: Andreas Handeland, rådgiver i NAF, ønsker et nasjonalt register for kilometerstand velkommen, men ønsker det bedret til å gjelde enda nyere biler. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK/DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du Dagbladets bilsaker.

Dinside: Triksing med kilometerstanden er et stort problem for mange ledd.

En ting er at de som kjøper brukte biler aldri kan være helt sikre på at de får en bil som har gått så lite som selgeren lover.

En annen ting er forsikringsbransjen, som taper store summer på at kilometerstanden skrus tilbake. Langtidsleie og leasingfirmaene taper også store penger på at leietakerne skrur kilometerstanden tilbake for å unngå ekstra leie

Både NAF og Statens Vegvesen vil triksingen til livs, og nå opprettes et nasjonalt register som skal være aktivt fra årsskiftet. På en nettside kan privatpersoner søke i historikken til bilers kilometerstand.

Hvordan oppdage juks?

Bilder eldre enn fire år Dessverre er det ikke lett å lage et slikt register uten at det har svakheter ved seg. Foreløpig blir registeret dessverre bare for biler som er eldre enn fire år.

Dette fordi bilene må inn til en periodisk kjøretøykontroll først ved en viss alder, og først der lar det seg gjøre å avlese en kilometerstand som kan registreres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer