ME-striden

Vil stoppe ME-forskning

En gruppe ME-syke har startet underskriftskampanje. Målet er å endre en planlagt studie på ME-behandling.

INGEN KLARE SVAR: CFS/ME er en sykdom ingen helt vet hva skyldes, eller hvordan best behandles. Nå vil en gruppe ME-pasienter stanse forskning som kunne gitt svar på det. FOTO: NTB Scanpix
INGEN KLARE SVAR: CFS/ME er en sykdom ingen helt vet hva skyldes, eller hvordan best behandles. Nå vil en gruppe ME-pasienter stanse forskning som kunne gitt svar på det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En norsk studie av tredagersintervensjonen Lightning Process (LP) ble nylig tildelt forskningsmidler fra Forskningsrådet. Studien skal ledes fra NTNU i Trondheim, og utføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) og Universitetet i Oslo (UiO), med støtte fra Helsedirektoratet og Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME.

Nå har en gruppe ME-pasienter startet en underskriftskampanje rettet mot Regional etisk komité (REK), som har til oppgave å godkjenne studier før oppstart.

I kampanjen bes det om at REK vurderer deres «metodologiske innvendinger». I skrivende stund har kampanjen samlet 1797 underskrifter.

Startet kampanje

ME-pasient Victor Håland er mannen bak underskriftskampanjen.

- Når ME-syke presser seg utover tålegrensen over tid, så kan man få varig forverring. Jeg har opplevd dette selv. Det er da kontraproduktivt å bli psykologisert, sier Håland til Dagbladet.

Et av kjernesymptomene på ME er anstrengelsesutløst utmattelse, og anstrengelsen kan være både fysisk og psykisk.

Håland forteller Dagbladet at målsettingen med kampanjen er å stanse studien i sin nåværende form.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer