Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ville du fått sove med vindu ut mot denne gata?

Sjekk rådene fra Dagbladets reiseekspert.

GATEBRÅK: Fest og bråk fra gata døgnet rundt som her på Ayia Napa, kan være sjenerende for hotellgjester som har rom like ved. Støy som gjør at man ikke får sove om natta vil ifølge Elise Marie Korsvik i Forbrukerrådet, ofte bli ansett som en mangel ved reisen. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN GRØNNING
GATEBRÅK: Fest og bråk fra gata døgnet rundt som her på Ayia Napa, kan være sjenerende for hotellgjester som har rom like ved. Støy som gjør at man ikke får sove om natta vil ifølge Elise Marie Korsvik i Forbrukerrådet, ofte bli ansett som en mangel ved reisen. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Mange lander skuffet på Gardermoen, fordi ferieturen ble noe helt annet enn hva de hadde drømt om.

Hvilke rettigheter har du om ferien uforskyldt har gått på tverke, og hvordan går du fram når du kommer hjem?

Elise Marie Korsvik (40) i Forbrukerrådet er ekspert på området, og svarer denne uka på spørsmål fra Dagbladets lesere.

Sydentur i vasken Første spørsmål dreier seg om en sydentur som ikke ble som planlagt: Det var støy fra lokalet i underetasjen døgnet rundt, og rommet hadde absolutt ikke den utsikten som ble lovet fra turoperatøren.

Hvilke rettigheter har man da, og hvor store avvik fra oppgitt informasjon fra reiseoperatøren må man tåle?

- Det er viktig før bestilling av reisen, at man leser hvordan hotellet og området rundt er beskrevet av turoperatøren, sier Korsvik.

Ofte vil det være opplyst at man må være forberedt på støy fra trafikk eller en nærliggende bar med underholdning, forteller hun.

Må regne med støy I tillegg må man være forberedt på en viss støy ved de fleste hoteller, mener Korsvik.

- Men støy som forårsaker at man ikke får sove om natta vil ofte bli ansett som en mangel ved reisen, sier hun, og legger til:

- Manglende søvn som reduserer utbytte av ferien, kan i noen tilfelle resultere i at reisen anses som vesentlig forfeilet. 

Mindre og enkle problemer vil det være naturlig først forsøke å få løst hos personalet i resepsjonen. Som for eksempel ved at man får flytte til annet rom på hotellet, forklarer reiseeksperten.

Kontakt turoperatøren - Dersom det ikke nytter å ta problemet opp med personalet i resepsjonen er det viktig å ta kontakt med turarrangørens representanter på stedet, slik at de får anledning til å avhjelpe problemet, sier Korsvik.

I tilfeller hvor turarrangøren ikke klarer å løse problemet, må man sende en skriftlig reklamasjon til turoperatøren så snart som mulig, og senest fire uker etter at man har kommet hjem.

- Dersom det ikke kommer til enighet etter en slik reklamasjon, kan en klage sendes til Reklamasjonsnemnda for pakkereiser, sier hun.

Utsikt må bestilles Når det gjelder spørsmålet om manglende utsikt, er utgangspunktet at man ikke kan kreve spesiell beliggenhet på hotellet med mindre dette er bestilt, forteller Korsvik.

- Ofte vil det være anledning å kjøpe spesiell beliggenhet som for eksempel havutsikt, mot basseng og så videre, sier hun.

Dersom man får rom som ikke er i samsvar med det som er bestilt ekstra, må man gå frem på samme måte som beskrevet over, forklarer Korsvik.

Fra sin beste side Da er det er viktig å være klar over at «ønskemål» med hensyn til beliggenhet, ikke er noe som kan garanteres. Derfor er det ifølge Korsvik, heller ikke en mangel dersom dette ikke oppfylles.

- Markedsføringen fra turoperatørene skal den gjenspeile virkeligheten i størst mulig grad. Man skal kunne kjenne seg igjen ut i fra bilder og tekst i kataloger og på nettsider, sier hun.

Samtidig blir det ansett som allment kjent, at framstillingen i markedsføringen speiler hotellet og området rundt fra sin beste side:

- Det tas ikke bilder på en regnværsdag, sier Korsvik.
 
- Maten samsvarer med hotellstandarden Neste spørsmål dreier seg om en tur med all inclusive. Men maten var ikke god, og vinen var på dispenser og smakte surt. Det resulterte i flere måltider utenfor hotellet.

FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter om alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG
FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter om alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Kan man da kreve å få pengene tilbake, eller en kompensasjon som plaster på såret?

- Det er viktig å merke seg at standarden på all inclusive, gjerne står i samsvar med klassifiseringen av hotellet, svarer Korsvik.

Hvorvidt man liker maten eller ikke, er gjerne en subjektiv vurdering og har ikke nødvendigvis sammenheng med standarden, sier hun og fortsetter: 

- Det gir ikke grunnlag for prisavslag eller annen kompensasjon dersom man ikke liker maten.
 
Kofferten kom ikke fram Siste spørsmål dreier seg om en koffert som aldri kom fram, og først kom til rette etter hjemkomsten.

Mye tid på turen gikk med til innkjøp av nye klær og toalettsaker, og det ble ikke så mye tid til opplevelser som planlagt. Har man da krav på penger tilbake fra flyselskapet som erstatning, og hvordan klager man i så fall?

- Dersom man er på en pakkereise og bagasjen kommer forsinket fram, eller ikke kommer i det hele tatt, anses dette som en mangel ved pakkereisen, sier Korsvik.

Det er en del av avtalen mellom den reisende og arrangøren, at bagasjen kommer fram samtidig med passasjeren, forteller hun.

- Dette innebærer at man kan ha rett til prisavslag for at reisen ble mangelfull, samt at man kan kreve erstatning for utgifter til innkjøp av nødvendig klær og toalettsaker, sier Korsvik og legger til:

- Prisavslaget fastsettes skjønnsmessig, og reklamasjon må fremsettes til turarrangør. Det er viktig å ta vare på alle kvitteringer i den forbindelse. Ofte vil en reiseforsikring dekke innkjøp av nødvendige klær og toalettsaker.

Har du spørsmål om reise, så send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media