Ville du reist halve jorda rundt for denne stranda?

Satser nytt, mens turistene herfra flokker til våre fjorder.

NYTER STRANDLIVET: Lange strender, store bassenger og late dager. Det kan også være Kina. Foto: KINAREISER
NYTER STRANDLIVET: Lange strender, store bassenger og late dager. Det kan også være Kina. Foto: KINAREISER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Trodde du turist-Kina begrenset seg til sukkertoppfjell i Guilin, terrakottahæren i Xian, Beijing, Shanghai og Den kinesiske mur?

Tro om igjen. Flere aktører satser tungt på strand-Kina. Merk deg øya Hainan, Dong'ao og Golden Beach på Huang Dao-halvøya

Og mens turistene inntar solstolene i Kina, kommer kineserne til Norge. Økningen av kinesisk turisme til Norge var på formidable 63 prosent i fjor.

Kinas Maldivene
KinaReiser tilbyr sol og bad til øya Hainan og frister med strender, sjømat, flotte hoteller og 300 soldager i året, mens Club Med åpner splitter nytt resort på øya Dong'ao.

Området er kjent som «Kinas Maldivene» og har klart vann, flotte strender og gode dykkemuligheter.

LUKSUS PÅ KINESISK: Slik har du muligens ikke sett Kina før. Her er lobby-loungen på Mangrove Tree Resort, et av hotellene mye brukt av KinaReiser. Foto: KINAREISER
LUKSUS PÅ KINESISK: Slik har du muligens ikke sett Kina før. Her er lobby-loungen på Mangrove Tree Resort, et av hotellene mye brukt av KinaReiser. Foto: KINAREISER Vis mer

Resortet er spekket med luksus og har utsikt over havet og stranda.

Et strandresort som passer aktive familier, mener Club Meds nordiske sjef, Estelle Giraudeau.

Dong'ao ligger noen mil fra Hong Kong og har treningssenter pluss aktiviteter som aerobic, thai chi, yoga og meditasjon.

Vannsport og seiling er også blant tilbudene, i tillegg til vandreturer i tropiske fjell.

Satser tungt
Dong'ao er en del av Club Meds storsatsing på Kina. Det første resortet åpnet i Yabuli i nord i 20120. Guilin, kjent for sine sukkertoppfjell ved Li-floden, var det neste stedet for selskapet.

Club Med gjør nå markedsframstøt for å få alt fra briter til svensker og nordmenn til å prøve Kina.

LANGE STRENDER. Dong'ao, kjent som Kinas Maldivene, har lange strender og vakker natur. Foto: CLUB MED
LANGE STRENDER. Dong'ao, kjent som Kinas Maldivene, har lange strender og vakker natur. Foto: CLUB MED Vis mer

Å tiltrekke seg kinesiske turister er også viktig for Club Med som startet i Frankrike i 1950 og er kjent som pioneren innen «all inclusive».

Mer enn 108.000 kinesiske kunder ferierte med Club Med i 2013 og ifølge The Guardian vil det kinesiske markedet allerede neste år være nest viktigst for reiselivsgiganten.

Etter sol og bad-investeringen satser Club Med på ialt fem kinesiske skianlegg de neste årene

Vil du til Kina for å oppleve badeliv, er laveste pris hos Club Med rundt 14000 kroner per person på Dong'ao. Prisen inkluderer overnatting, mat, drikke, snacks og 60 idretter og aktiviteter, men ikke flybilletten.

KinaReiser tilbyr fire dager sol og bad til Sanya på øya Hainan til 3 165 kroner. Da er frokost og transfer inkludert, men ingen flyvninger.

Markedsansvarlig Hege Sneis i KinaReiser har sendt mange nordmenn på badeferie til øya Hainan, men nesten alltid som del av en større reise.

KINESISK BOOM: Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim venter  økning av kinesere til Norge også i årene framover.
KINESISK BOOM: Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim venter økning av kinesere til Norge også i årene framover. Vis mer

- Badeferie i Kina egner seg best i kombinasjon med andre opplevelser. Hainan har internasjonale hoteller, store bassenger og god service. En flott start eller avslutning på turen, sier hun.

Foreløpig flyr deres gjester med SAS, Finnair, KLM og Lufthansa. Det kan endres raskt.

Norwegian har signalisert at selskapet vil sette Dreamlineren inn på Kina. Ifølge svenske Travelreport vil Norwegian fly på Kina og Hong Kong allerede neste år.

Inntil 500 millioner turister fra Kina, India og andre land i Asia vil sette kursen for Europa om 12-15 år, ifølge Bjørn Kjos i Norwegian.

-Kina er er meget interessant marked og kommer til å bli det i økende grad framover, i takt med at den kinesiske middelklassen vokser, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

-Men, legger han til, foreløpig er flyparken vår for liten til å lansere ruter til/fra Kina.

HØY STANDARD: Club Meds nye resort har standard som tilfredsstiller europeiske turister. Foto: CLUB MED
HØY STANDARD: Club Meds nye resort har standard som tilfredsstiller europeiske turister. Foto: CLUB MED Vis mer

Kineserne kommer
Fredsprisutdelingen i 2010 forverret Norges diplomatiske forhold til Kina, men stoppet ikke turismen til Norge.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Fra 2010 til 2013 økte kinesiske turisters overnattingsdøgn i Norge med 138 prosent. Ingen annen grupper har hatt så stor vekst.

Dette skjedde samtidig med at utenlandsturismen i Norge falt med 3 prosent.

Kinesisk turisme er ung. Først på midten av 1990-tallet fikk kinesere lov av myndighetene til å begynne å gjennomføre fritidsreiser til godkjente land utenfor Kina. I 2005 reiste mer enn 31 millioner kinesere utenlands og stadig flere får råd og lyst til å reise.

Kineserne sparer ikke på pengene når de er på tur. Norge er som regel bare en liten del av en tettpakket rundreise i Skandinavia, hvor handler det om å få med seg flest mulig suvenirer og opplevelser hjem.

- Dagsforbruket er høyt, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for reiseliv og kultur i hovedorganisasjonen Virke.

SOL OG BAD I KINA

Interessert i å se andre deler av Kina? Her er noen steder du kan sjekke ut.

• Øya Hainan: Helt i sør, en av Kinas to største øyer. Vakker natur, flotte strender.

• Qingdao, Shandong-provinsen: Golden Beach på Huang Dao-halvøya er særlig naturskjønn.

Dalian: Nord i landet, sjekk ut Xinghai Beach, Fujiazhuang Beach og Bangchuidao Beach

I 2012 passerte brukte kineserne for første gang mer penger på ferien enn amerikanere og tyskere.

Ifølge Innovasjon Norge er kineserne opptatt av status, og det gir høy prestisje å reise til utlandet. Paris, Tokyo og Bali er blant de mest populære reisemålene.

Skandinavia er foreløpig ikke med på statistikken, men is, snø, vakker natur og den nordlige beliggenheten lokker stadig flere.

- Vår prognose i år ligger på 30-40 prosents økning. Fjordene er det som trekker mest i Norge, sier Becky Cheng i Miki Travel, en av få norske aktører som tilrettelegger for kinesiske turister.

Selskapets 10 dagers turer starter i Helsinki. Deretter går turen med båt til Stockholm, så med buss gjennom Sverige og Norge til fjordene på Vestlandet før turen avsluttes med Oslo og København.

Neste år regner FN med 100 millioner kinesiske turister i året. Av dem vil 25 millioner være på sin første utenlandstur, slik vil det ifølge en dansk studie være hvert år frem til 2023 .

- Veksten i kinesiske turister hit er nok bare begynnelsen på boomen i kinesisk reiseaktivitet globalt, sier Hilde Charlotte Solheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer