Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ville ha bompenger til et av Lofotens fineste fiskevær. Nå settes planene på vent

- Betyr ikke at vi ikke ønsker inngangsbilletter i Nusfjord.

SKJÆR I SJØEN: Bølgene gikk høyt da et ble kjent at det private selskapet som eier det flere hundre år gamle fiskeværet Nusfjord i Lofoten, ville sette opp en elektrisk port på offentlig eiendom. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
SKJÆR I SJØEN: Bølgene gikk høyt da et ble kjent at det private selskapet som eier det flere hundre år gamle fiskeværet Nusfjord i Lofoten, ville sette opp en elektrisk port på offentlig eiendom. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Bølgene gikk høyt da det ble kjent at det private selskapet Nusfjord AS, som eier det flere hundre år gamle fiskeværet Nusfjord i Lofoten, ville sette opp en elektrisk port på offentlig eiendom.

Det ville stengt atkomsten via den offentlige veien til Nusfjord, og gjort det enklere å få inn «bompenger» fra turistene. Rundt 60 000 personer gjester det vakre fiskeværet hvert år.

Nå settes planene på vent.

Protester fra lokalbefolkningen har gjort at planene om stridens gjerde blir utsatt. I stedet blir lokalbefolkning, reiselivsnæringa og kulturmedarbeidere invitert til idédugnad for framtidas Nusfjord.

Nye løsninger - Vi følte at det ble feil å sende inn søknad om byggetillatelse så lenge reaksjonene var så sterke, sier daglig leder Roar Jacobsen i Nusfjord AS.

ATTRAKTIVT FISKEVÆR: 60 000 gjester besøker Nusfjord i Flakstad kommune hvert år. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
ATTRAKTIVT FISKEVÆR: 60 000 gjester besøker Nusfjord i Flakstad kommune hvert år. Foto: BJØRN JØRGENSEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi ønsker en god dialog med både lokalbefolkningen, Nasjonale turistveger og Lofoten friluftsråd. Etter påske skal vi samles for å se om vi kan komme fram til en god løsning som alle kan være fornøyde med.

- Betyr det at dere dropper inngangspenger dersom alle de andre er imot betalingsløsningen?

- Jeg sier at vi er åpen for dialog, og kanskje kan vi komme fram til nye løsninger som vi ikke har tenkt på tidligere.

Folkemøte - Vi har hatt et folkemøte der det møtte rundt 30 personer. Etter dette folkemøtet har vi kommet fram til at det er lurt med flere møter før siste ord er sagt, sier ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad kommune.

- Har reaksjonene blant lokalbefolkningen vært sterke?

PÅ BESØK: Turister må i dag betale 50 kroner for å komme inn i det gamle fiskeværet. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR
PÅ BESØK: Turister må i dag betale 50 kroner for å komme inn i det gamle fiskeværet. Foto: ODD ROAR LANGE / THE TRAVEL INSPECTOR Vis mer

- Jeg har hatt noen telefoner til kontoret. Ellers bor det rundt 20 personer i Nusfjord, og på folkemøtet kom de tom lag 30 personer. Jeg tror det er lurt å diskutere gode felles løsninger før saken kommer til politiske debatt, sier ordføreren, som tidligere har vært bekymret for om gjerdet vil hindre allmenn ferdsel i det aktuelle området i Lofoten.

På vent - Vi skal sette ned en gruppe bestående av representanter fra eierne, kommunen og andre samarbeidspartnere for å finne ut hva vi skal gjøre. Vi kommer ikke til å ha lange utredninger og mange møter, for vi må ha en løsning på plass for sommeren, sier Roar Jacobsen i Nusfjord AS.

- Vi føler at saken kom skjevt ut i media og frykter at mange kjenner saken bare gjennom å ha lest overskrifter. At vi setter saken på vent betyr ikke at vi ikke ønsker å ta inngangsbilletter i Nusfjord til sommeren, sier Jacobsen.

Hele Norges coronakart