Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ville ha det stille, droppet vinduer fra forsiden av huset

Øverst på ønskelisten for det unge paret stod et hjem som skulle være både funksjonelt og moderne.

ØNSKEBOLIGEN: Det unge ekteparet ønsket et hus som var moderne og funksjonelt, og så skulle det være skjermet mot støy fra gaten. FOTO: Yohei Sasakura
ØNSKEBOLIGEN: Det unge ekteparet ønsket et hus som var moderne og funksjonelt, og så skulle det være skjermet mot støy fra gaten. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer

Mange drømmer om å bygge eget hus for på best mulig måte kunne få være med i planleggingen helt fra første stund. Å kunne avgjøre hvordan hjemmet skal se ut og fungere ned til den minste detalj, gjør at man kan få et hjem som er fullstendig tilpasset egne ønsker og behov.

For noen er flust med oppbevaringsplass alfa og omega. Mens for andre igjen er det plass til både hjemmekino eller hjemmekontor som er drømmen. For denne familien i Japan, derimot, var det ønsket om ro, fred og begrenset støy fra gaten utenfor som var drivkraften da de gikk i gang med å planlegge sitt nye hjem.

Moderne og funksjonelt Ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom var det nettopp et ønsker om et stille og uforstyrret hus som gjorde at denne familien tok kontakt med arkitektene hos Yoshihiro Yamamoto Architects Atelier for deres hjelp med å utforme drømmehuset.

- Det var et ungt ektepar som kom til oss med ønske om et nytt hjem, forklarer arkitekt Yoshihiro Yamamoto til designnettstedet Arch Daily.

- Øverst på ønskelisten for det unge paret stod et hjem som skulle være både funksjonelt og moderne, og som skulle passe på en tomt som til dels lå inneklemt mellom tradisjonelle japanske boliger på begge sider.

BAKSIDEN: Alle vinduene i dette huset ligger vendt ut mot hagen. FOTO: Yohei Sasakura
BAKSIDEN: Alle vinduene i dette huset ligger vendt ut mot hagen. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer

Tomten huset skulle bygges på ligger i byen Ikoma City, i området Nara i Japan. Husene som ligger rundt er stort sett tradisjonelle japanske boliger som ble satt opp midt på 1970-tallet.

- Paret ville ha et hjem som skulle være noe helt annerledes enn boligene rundt, og ønsket mest av alt at hjemmet skulle være skjermet for trafikk- og nabostøy fra gatene rundt, forklarer Yamamoto.

- Løsningen vi endte opp med, var et hus satt sammen av to prefabrikerte deler, som på hver sin side skulle huse forskjellige soner og aktiviteter inne i boligen.

Tofarget og todelt Totalt måler boligen, som arkitektene har døpt for Niu House, på 90 m2. Arealet er fordelt på husets to deler, som fra utsiden er kjennetegnet av én hvit og en sort "boks".

- Ved å velge ulike farger også på byggets to ulike deler på utsiden, gjorde man det enda mer tydelig at det eksisterer et skille mellom funksjoner også på innsiden av huset, forklarer Yamamoto.

LYDTETT: Denne familien ville ikke ha støy, og droppet dermed vinduer fra den siden av huset som vender ut mot veien. FOTO: Yohei Sasakura
LYDTETT: Denne familien ville ikke ha støy, og droppet dermed vinduer fra den siden av huset som vender ut mot veien. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer

- Sosiale og offentlige soner som kjøkken med åpen planløsning, stue, spisestue og loftsstue finner man inne i den hvite to-etasjes delen av huset, mens i den mørke "boksen" har man skjult bad, vaskerom og soverom. Denne delen av huset har bare én etasje i motsetning til husets andre del, som har to.

Droppet vinduer for å få ro Det unge paret var nøye med én ting da de spesifiserte ovenfor arkitektene hva de var på jakt etter i sitt nye hjem:

- De ville ha skille mellom hjemmets offentlige og private soner, forklarer arkitekten.

- Og de ville skjerme soverom og huset forøvrig for unødvendig støy fra gate og naboeiendommer.

Løsningen arkitektene kom opp med, var å "skjule" private soner som soverom og bad i en egen del av huset. Denne ligger nærmest gaten på forsiden og huset, og her har man droppet vinduer, for å forsikre at lydstøy skal holdes til det minimale.

VENDT MOT HAGEN: Vinduer ligger trukket tilbake fra gaten, og vender alle ut mot hagen bak huset. FOTO: Yohei Sasakura
VENDT MOT HAGEN: Vinduer ligger trukket tilbake fra gaten, og vender alle ut mot hagen bak huset. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer

- Det neste vi gjorde var å planlegge resten av boligen, forklarer Yamamoto til nettstedet Designboom.

- Disse mer åpne og offentlige sonene av hjemmet ble lagt til en helt egen del av boligen, som man har trukket lengre ned mot hagen og ut mot kanten av tomten.

Lydbuffer mellom husets deler Resultatet av å dele huset i to ulike deler, er at man har klart å skape en slags lydbuffer mellom husets to deler. En liten indre gårdsplass har fått plass mellom de ulike seksjonene av boligen.

- Fra denne spres lys og luft inn mot boligens begge deler, samt at man kan nyte utsikten til denne lille plassen fra vinduene på kjøkkenet, forklarer arkitekten.

Boligen, som stod ferdig i mai 2012, har på alle måter svart til familiens ønsker. I alle fall ifølge arkitekten som stod bak prosjektet.

LYS OG LUFT: Dobbeltakhøyde i deler av husets offentlige soner slipper inn maksimalt med lys og luft. FOTO: Yohei Sasakura
LYS OG LUFT: Dobbeltakhøyde i deler av husets offentlige soner slipper inn maksimalt med lys og luft. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer

- Det skaper en helt egen flyt i boligen å kunne skille mellom soner på den måten som har blitt gjort her, forklarer Yamamoto til designnettstedet Homedsgn.

- Boarealet er blitt åpnet opp på en måte som per i dag ikke er vanlig i japanske hjem, og ideen med å skape en stillere, mer privat sone av det som skulle fungere som soverom og bad har fungert svært godt for den lille familien.

Les også: Bygget høyhus på minitomt for å få størst mulig hus

På jakt etter interiørinspirasjon? Sjekk disse lekre bildene

Slik skal vi bo i fremtiden

ÅPEN KJØKKENLØSNING: Det åpne kjøkkenet ligger i husets "hvite del". Her har man holdt en åpen planløsning mellom stue, spisestue og kjøkken. FOTO: Yohei Sasakura
ÅPEN KJØKKENLØSNING: Det åpne kjøkkenet ligger i husets "hvite del". Her har man holdt en åpen planløsning mellom stue, spisestue og kjøkken. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer

Disse hyttene liker nordmenn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DAGSLYS: Store vinduer som vender ut mot den lille gårdsplassen fyller husets offentlige soner med lys og luft. FOTO: Yohei Sasakura
DAGSLYS: Store vinduer som vender ut mot den lille gårdsplassen fyller husets offentlige soner med lys og luft. FOTO: Yohei Sasakura Vis mer