Ville teste ut massivtreets muligheter

Arkitektene ønsket å vise frem hvordan en hytte i massivtre kunne se ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De små, nøysomme hyttene vinner stadig terreng i hyttemarkedet, og med en god arkitekthånd kan resultatet bli meget godt.

Blander man denne trenden med ny materialbruk, vokser blant annet den hytta frem som Landsbyarkitektene har skapt i Bagn Vestfjell.

- Vi hadde tilgang til en hyttetomt i dette området, og hadde lyst til å prøve ut våre egne ideer om hvordan en hytte skulle se ut og bygges. I tillegg ønsket vi å prøve ut hvordan bruk av massivtre ville fungere, forteller sivilarkitekt Mikael Øvergaard i Landsbyarkitektene til klikk.no.

Ønsket om å prøve ut massivtre som byggemateriale henger sammen med at Landsbyarkitektene var med å starte opp virksomheten Norsk Massivtre i 2008.

- Utover dette hadde vi også en filosofi om å sette et minst mulig økologisk avtrykk, utdyper Øvergaard.

- Hytter trenger ikke å være store Kosekroken, som hytta heter, er på litt under 50 kvadratmeter. Dette ble gjort bevisst, fordi 50 m2 er grensen for byggereglenes krav om isolering.

- Men det skulle det være behov for å utvide hytta, vil det enkelt kunne bygges et anneks, forklarer Øvergaard.

- Men vår oppfatning generelt er at hytter ikke trenger å være store.

Åpner seg mot naturen Hytta er konstruert i en vinkel, med åpning mot naturen, mens den er lukket mot en vei som går på baksiden.

På hyttas knappe 50 kvadrat er det blitt plass til to soverom, felles stue/kjøkken, gang, wc, dusj, badstu og hems. I hyttas vinkel har det blitt plass til en terrasse som skaper en god overgang til naturen og omgivelsene.

"Terrassen som fyller ut vinkelens kvadrat på 8,7 x 8,7m er med sin omramning med på å utvide hyttas stuerom - ut i det fri", skriver arkitektforbundets nettside Ecobox i sin omtale av hytta.

Skapt noe unikt Øvergaard forteller at de ønsker at denne hytta skal være en prototype for en nytt hyttekonsept.

- Og det er flere hytter som er bygget i massivtre. Noen av disse hytteeierne har også laget blogger omkring sitt prosjekt.

Øvergaard føler at arkitektkontoret hans har skapt noe unikt.

- Jeg opplever at hytta er veldig nedpå, og den er et av mange svar på nye utfordringer i forhold til økologisk avtrykk og bærekraft.

Liten men romslig "God utnyttelse av arealet og enkel isolasjon fører til en rimelig inngangsnøkkel til hyttemarkedet, men hytta innehar likevel alt som trenges i ei hytte", skriver Ecobox.

- Selv om det er en liten hytte, ville vi ha en badstue, forteller Øvergaard og fremhever hvordan hytta på grunn av det høye taket likevel oppleves som romslig.

Taket beveger seg fra laveste nivå ved terrassen og bakover til sin maksimale høyde på knappe fire meter.

En annen livsførsel Hyttas enkle konstruksjon gjenspeiles også i utstyrsnivået. Det er hverken innlagt vann eller strøm i den, men med propan og solcelle opprettholdes et akseptabelt komfortnivå.

- Vi har propan til kjøl, frys, matlaging og vannoppvarming. Solcellen gir oss det leselyset vi trenger, og til oppvarming har vi vedovn, forteller Øvergaard.

Vann har de foreløpig med seg, men vurderer å etablere et anlegg for å håndtere regnvann.

- Vi opplever det som verdifullt og sjarmerende med en livsførsel som skiller seg fra hverdagslivet, bemerker Øvergaard.

Uten lister Massivtreplatene er uten skjøter og innerveggene er slisset inn i massivtreet. I tillegg er vinduene lagt utenpå konstruksjonene. Samlet sett gjør det at hele bygget er fri for foringer og lister, og det "bidrar til at man får en synlig snittflate inn mot glasset, noe som er med på å avdekke massivtreets soliditet og hyttas konstruksjon, slik Ecobox skriver.

Hytta har en prislapp på 1, millioner, og det gjør den til et interessant prosjekt for den som ønsker en moderne hytte til en akseptabel pris, slik Ecobox beskriver: "God utnyttelse av arealet og enkel isolasjon fører til en rimelig inngangsnøkkel til hyttemarkedet".

Les også:
Hytta er underkastet omgivelsene
Arkitektens himmelske hytte på Hurum
Optimal løsning på arkitektens hytte
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MYE GLASS: Hytta består av drøye 40 prosent glass. Det gir blant annet mulighet til å ha et godt utsyn mot naturen og uteplassen, hvor de har plassert en designgrill i plassens ytterhjørne.  FOTO: Landsbyarkitektene
MYE GLASS: Hytta består av drøye 40 prosent glass. Det gir blant annet mulighet til å ha et godt utsyn mot naturen og uteplassen, hvor de har plassert en designgrill i plassens ytterhjørne. FOTO: Landsbyarkitektene Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer