NORGES BESTE PORTVINSKJØP: Quinta do Noval Colheita 1997. Herlig colheitavariant med flott balanse, utviklet kompleks frukt og super konsentrasjon. Bedre portvinskjøp finnes ikke i Norge, mener vineksperten.
NORGES BESTE PORTVINSKJØP: Quinta do Noval Colheita 1997. Herlig colheitavariant med flott balanse, utviklet kompleks frukt og super konsentrasjon. Bedre portvinskjøp finnes ikke i Norge, mener vineksperten.Vis mer

Vin som passer til juleknasket

Her er ekspertens portvinstips.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

JULEKLASSIKER: Portvinssalget øker i desember. Ikke så rart kanskje, når kulda setter inn og julekakene kommer på bordet. Foto: METTE MØLLER
JULEKLASSIKER: Portvinssalget øker i desember. Ikke så rart kanskje, når kulda setter inn og julekakene kommer på bordet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Portvin er en klassiker ved juletider her i Norge. Det er mulig det er den varmende effekten den relativt høye alkoholprosenten gir, som tiltrekker oss i desemberkulda.

En annen grunn kan være at portvin er en meget god kombinasjon med mange av våre klassiske julekaker, nøtter og søtsaker.

HVIT PORTVIN: Andresen 10 year old white port.
HVIT PORTVIN: Andresen 10 year old white port. Vis mer

Det ubestridte faktum er uansett at portvinssalget øker kraftig i desember måned og gjør temaet veldig aktuelt i disse dager.

Fra Portugal Portvin kommer som mange vet fra Dourodalen i Portugal, like utenfor byen Porto. I høytliggende terrasserte vinmarker dyrkes her et mylder av lokale druesorter.

GODT KJØP: Niepoort 10 year old tawny.
GODT KJØP: Niepoort 10 year old tawny. Vis mer

Det er derimot ikke bare druetypene som er det avgjørende for den klassiske portvinskarakteren, men kombinasjonen av klima, jordsmonn, produksjon og tradisjon.

VERDT PRISEN: Niepoort Colheita 1986.
VERDT PRISEN: Niepoort Colheita 1986. Vis mer

Portvin har lange tradisjoner, med engelskmenn og nederlendere som forhandlet med vin og brakte portvinen med seg på sine reiser.

BESTE KJØP I NORGE: Quinta do Noval Colheita 1997. Bedre portvinskjøp finnes ikke i Norge.
BESTE KJØP I NORGE: Quinta do Noval Colheita 1997. Bedre portvinskjøp finnes ikke i Norge. Vis mer

For at ikke vinen skulle bli ødelagt på turen, ble den tilsatt brennevin som virket preserverende samtidig som den fikk en søtlig smak.

FIN STANDARD PORTVIN: Taylors Late bottled vintage 2007.
FIN STANDARD PORTVIN: Taylors Late bottled vintage 2007. Vis mer

Dette er fortsatt hovedprinsippet i portvinsproduksjonen, hvor aguardiente på 77 prosent alkohol blir tilsatt vinen under gjæring. Dette stopper gjæringen og gir portvinen dens karakteristiske sødme og stil.

Hovedstiler Når vi snakker om portvin, er det noen hovedstiler som er gjeldende. Den første og enkleste er ruby, med ung fruktighet som det mest karakteristiske trekket.

PORTVIN FOR LAGRING: Quinta do Noval Vintage 2003. Gir valuta for pengene etter ti år til i kjelleren.
PORTVIN FOR LAGRING: Quinta do Noval Vintage 2003. Gir valuta for pengene etter ti år til i kjelleren. Vis mer

Deretter kommer tawny og colheita som er varianter med lang fatlagring og en helt annen aromaprofil.

Late bottled vintage er en variant som er laget i vintage-stil, men med lengre modning på fat. Dette gjøres for at vinen skal utvikles fortere og dermed også gi mulighet for tidligere konsum.

Prisene på disse er mye gunstigere, og kan gi et fint innblikk i husets stil og gi mye vin for pengene.

Vintage port Til slutt har vi det kanskje de aller fleste forbinder med portvin, nemlig vintage.

Dette er viner som bare lages i toppårganger og har et par års modning på fat. De tappes deretter på flaske, hvor de har en enorm holdbarhet og utviklingspotensial.

JULEKLASSIKER: Portvin er en klassiker ved juletider her i Norge - og passer veldig godt til mange av våre klassiske julekaker, nøtter og søtsaker. Foto: ERLING HÆGELAND
JULEKLASSIKER: Portvin er en klassiker ved juletider her i Norge - og passer veldig godt til mange av våre klassiske julekaker, nøtter og søtsaker. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Det er disse vinene som får størst finesse og konsentrasjon og er hovedgrunnen til portvinens gode rykte i vinverdenen.

Ukas test • PORTVIN
Andresen 10 year old white port 0,5 l (BU)
Varenr.: 5926802 Pris: 219,90 Poeng: 79
Hvit portvin. Dette er en portvinsvariant som nok ikke mange har erfaring med. Duft av nøtter, treverk, tørket frukt og vanilje. Søt, noe klissen og veldig trepreget variant.

Niepoort 10 year old tawny, 0,375 l
Varenr.: 1392102 Pris: 169,90 Poeng: 84
Duft av rosin, sviske, vanilje, kaffe og treverk. Fint balansert tawny med smak av tørket frukt og fat. God friskhet og lengde. Godt kjøp.

Niepoort Colheita 1986 (BU)
Varenr.: 4527101 Pris: 479,90 Poeng: 89
Kompleks, utviklet duft av nøtter, vanilje, fat, lim og tørket frukt. Kompleks, utviklet, konsentrert og herlig. Verdt prisen.

Quinta do Noval Colheita 1997 (BU)
Varenr.: 4631801 Pris: 259,90 Poeng: 90
Flott utviklet duft av kaffe, vanilje, sviske, sjokolade, krydder og rosin. Herlig colheitavariant med flott balanse, utviklet kompleks frukt og super konsentrasjon. Bedre portvinskjøp finnes ikke i Norge.

Taylors Late bottled vintage 2007
Varenr.: 704701 Pris: 184,90 Poeng: 83
Fin duft av søte solbær, bjørnebær, fat og krydder. Relativt enkel variant med god konsentrasjon og godt balansert sødme. Fin standard portvin.

Quinta do Noval Vintage 2003 (BU)
Varenr.: 4474901 Pris: 579,- Poeng: 89
Duft av søte mørke bær, krydder, kaffe, vanilje, mokka og sjokolade. Flott struktur, konsentrert massiv frukt og godt integrerte tanniner. Dette er portvin for lagring. Gir valuta for pengene etter ti år til i kjelleren.