EN UTFORDRING: Vi ender ofte opp med øl og akevitt til julematen. Men vin passer også utmerket til lutefisk, pinnekjøtt og ribbe. Utfordringen er å finne den riktige matchen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
EN UTFORDRING: Vi ender ofte opp med øl og akevitt til julematen. Men vin passer også utmerket til lutefisk, pinnekjøtt og ribbe. Utfordringen er å finne den riktige matchen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Vin til julematen?

Vår vinekspert Robert Lie gir deg tipsene.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

RØDVIN TIL JULEMAT: Julematen blir tradisjonelt fortært med øl og akevitt, men vin kan fungere like godt. Foto: TORBJØRN K. GRØNNING
RØDVIN TIL JULEMAT: Julematen blir tradisjonelt fortært med øl og akevitt, men vin kan fungere like godt. Foto: TORBJØRN K. GRØNNING Vis mer

Den tradisjonelle norske julematen er variert. Lutefisk, pinnekjøtt, ribbe, kalkun og torsk bidrar med vidt forskjellige smaker og krever like forskjellige drikkevalg.

Det er kanskje derfor vi ofte ender opp med øl og akevitt, for å slippe å også bruke tid på dette i en hektisk julehverdag.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

At øl og akevitt også ofte fungerer fint med sin rensende effekt på den fete maten, kan man heller ikke se bort ifra.

I tillegg er det jo tradisjoner det her er snakk om som tar tid å forandre på.

Vin til torsk Vi kan begynne med de to enkleste, nemlig torsken og kalkunen.

Torsken kommer ofte servert med kokte poteter og smørsaus og gjør vinvalget ganske enkelt.

Her passer en fet rik chardonnay perfekt. Gjerne med litt eik også.

Serveres den i tillegg med lever og rogn, vil en rik riesling fra enten Alsace, Tyskland eller Østerrike fungere best, da disse takler de salte smakene bedre enn en eiket chardonnay.

Vin til kalkun Kalkun er magert kjøtt, som tradisjonelt blir servert med smakfull stuffing av f.eks. løk, sopp, aprikos, bacon og urter, samt rosenkål og kokte poteter.

Her kan man fint servere en relativt rik rød variant som hamler opp med garnityret samtidig som den ikke blir for stram for det magre kjøttet.

TIL PINNEKJØTT: Some young punks, passion has red lips 2011, fra Australia.
TIL PINNEKJØTT: Some young punks, passion has red lips 2011, fra Australia. Vis mer

Ripasso og Châteauneuf-du-Pape er eksempler på viner som vil fungere bra.

Vin til pinnekjøtt Pinnekjøtt kommer som oftest i to varianter, hvor den ene skiller seg ut ved at den er røkt.

Garnityret er tradisjonelt kålrabistappe og kokte poteter.

TIL KALKUN: Gran Coronas reserva Cabernet Sauvignon Torres 2008, fra Spania.
TIL KALKUN: Gran Coronas reserva Cabernet Sauvignon Torres 2008, fra Spania. Vis mer

Her trengs det en rødvin med skikkelig karakter for ikke å falle igjennom.

Salt, røkt smak sammen med søtlig kålrabi krever en vin med rik søtlig fruktighet og et tydelig preg av eik i smaken.

TIL SVINERIBBE: Franske L'Ancien Beaujolais Jean-Paul Brun 2011. Server den lett avkjølt.
TIL SVINERIBBE: Franske L'Ancien Beaujolais Jean-Paul Brun 2011. Server den lett avkjølt. Vis mer

Australsk eller sørafrikansk shiraz er varianter som fungerer bra.

Vin til ribbe Ribba er kanskje den retten flest av oss spiser på julaften, og er preget av sin fete smak.

Surkål og medisterkaker bidrar med litt syre og enda mer fett.

TIL SVINERIBBE: Josmeyer Riesling «Le Kottabe» 2010 fra Alsace i Frankrike.
TIL SVINERIBBE: Josmeyer Riesling «Le Kottabe» 2010 fra Alsace i Frankrike. Vis mer

Her er hovedfokus på syre i vinen. Vinen må ha nok friskhet til å renske opp for det fete smaksbildet.

Sangiovese, barbera, nebbiolo, og eventuelt grüner veltliner om du vil ha hvitt, er gode alternativer her.

Vin til lutefisk Til slutt har vi lutefisken. Denne noe sære norske tradisjonen krever mye av vinen.

TIL LUTEFISK: Domaine Wachau riesling smaragd Achleiten 2011 fra Østerrike.
TIL LUTEFISK: Domaine Wachau riesling smaragd Achleiten 2011 fra Østerrike. Vis mer

Glem rødvin, da dette overhodet ikke fungerer med selve fisken, geitost, sirup eller hvit saus med sennep.

Her trengs det ueiket hvitvin med god syre og sødmefull rik frukt.

TIL JULESILD: Nørrebro julebryg fra Danmark.
TIL JULESILD: Nørrebro julebryg fra Danmark. Vis mer

Riesling er det klart beste valget, gjerne en fyldig variant fra Alsace, Wachau eller Pfalz.

Ukas test • RØDVIN
Some young punks, passion has red lips 2011, Australia
Varenr.: 180301 Pris: 199,60 Poeng: 83
Snodig navn, etikett og produsent, men vinen er god. Blanding av shiraz og cabernet sauvignon. Duft av kamfer, vanilje, røyk og søte solbær. Rik fyldig stil. Drikk til pinnekjøtt.

Gran Coronas reserva Cabernet Sauvignon Torres 2008, Spania
Varenr.: 177701 Pris: 139,90 Poeng: 83
Fin variant fra pioneren Miguel Torres. Duft av fat, vanilje, mokka og solbær. Rik, fyldig smak med bløte avrundede tanniner. Drikk med kalkun.

L'Ancien Beaujolais Jean-Paul Brun 2011, Beaujolais, Frankrike
Varenr.: 5077101 Pris: 149,90 Poeng: 85
Flott beaujolaisvariant. Frisk duft av plomme, blåbær, kirsebær og blomster. Saftig frisk fruktighet med fin struktur og grei syre. Drikk lett avkjølt til svineribba.

• HVITVIN
Josmeyer Riesling «Le Kottabe» 2010, Alsace, Frankrike
Varenr.: 97465-01 Pris: 209,90 Poeng: 83
Fet, rik riesling fra den anerkjente produsenten Josmeyer. Duft av petroleum, fersken, melon og mineraler. Rik stil med søtlig frukt. Drikk til svineribba.

Domaine Wachau riesling smaragd Achleiten 2011, Østerrike
Varenr.: 10764-01 Pris: 219,90 Poeng: 86
Flott østerriker som gir mye for pengene. Duft av fersken, melon, eple, blomster og mineraler. Rik fyldig stil med god syre og meget god konsentrasjon. Mineralsk ettersmak. Drikk til lutefisken.

• ØL
Nørrebro julebryg
Varenr.: 178402 Pris: 59,90 Poeng: 85
Juleøl fra Nørrebro i Danmark. Aromatisk lukt av malt og krydder. Middels fyldig krydret smak med svak bitterhet fra humla. Relativt lett og frisk i stilen for en øl av denne typen. Drikk til julesilda.