UKAS UTVALGTE: Baronnie Madeleine Chinon 2009 fra Loire er en særdeles god og billig lagringsvin fra knallårgang. Foto: Ina W. Wesenberg  Kolonihaven Studio AS
UKAS UTVALGTE: Baronnie Madeleine Chinon 2009 fra Loire er en særdeles god og billig lagringsvin fra knallårgang. Foto: Ina W. Wesenberg Kolonihaven Studio ASVis mer

Vin til lam er i utgangspunktet enkelt: Rødvin passer best

Disse smaker også godt til peiskosen.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Et lammemåltid i løpet av påsken er blitt en like sterk påsketradisjon som marsipan og kyllinger for mange av oss. Da hører god vin til.

Vin til lam er i utgangspunktet lett: Det er rødvin som passer best, og den bør ha frisk, fin fruktighet av mørkere bær og frukt, samt en moderat mengde garvestoffer.

UKAS DYR OG GOD: Pesquera Gran Reserva Janus koster 810 kroner, men så er den også en av Spanias aller beste viner.
UKAS DYR OG GOD: Pesquera Gran Reserva Janus koster 810 kroner, men så er den også en av Spanias aller beste viner. Vis mer

Og den må gi god syrlighet.

Skal passe med tilbehøret Tilbehøret til lammet betyr også en hel del for vinvalget.

Sjysauser, hvitløk og godt kokte grønnsaker fungerer godt til vinene og vinstilen nevnt ovenfor.

De klassiske valgene med bourdeaux og rioja følges i dag med gode valg fra hele verden.

Norske særegenheter Norske særegenheter fins det mange av. Forholdet til vin og vinland er en av dem.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Mine foreldre rørte vel knapt vin før midten på 1980-tallet.

Før den tid var det pjolter og andre uhumskheter det gikk i. Hvis det ble servert vin i et selskap, var risikoen stor for at det var Liebfraumilch, Mateus eller norsk Rødvin.

Med den økende vininteressen, spesielt fra midten på 90-tallet, skulle en tro at vi, som det nysgjerrige folkeslaget vi er, tok til oss trender fra både her og der.

Men neida. Vi holder oss til Frankrike, Italia og Tyskland.

Vinkultur i stampe? Drikker vi dårligere vin av den grunn? Står vår eventuelle vinkultur i stampe?

Overhodet ikke.

Tvert imot er Norge i en særposisjon, fordi vi har økonomi og muligheter til å velge, og rik evne til å kose oss.

- WOW, DETTE VAR GODT: Casamatta Rosso fra Toscana er en boksvin som imponerer vineksperten.
- WOW, DETTE VAR GODT: Casamatta Rosso fra Toscana er en boksvin som imponerer vineksperten. Vis mer

Vi har nok også reddet en og annen vinbonde med eksporten til Norge.

Se bare på flere av vinene i dagens test, som er fra blant annet sørvestlige Frankrike med druen fer servadou eller den gamle sørafrikaneren, eller den strålende Campania-vinen.

Ypperlige til påskens lam Det storslagne med dagens test er at alle vinene er ypperlige i sin prisklasse til påskens lam.

Men de egner seg like godt til okse - eller for den saks skyld - en kosetime foran peisen eller i solveggen.

FRA SØRVEST-FRANKRIKE: Lo Sang del Païs får terningkast fem.
FRA SØRVEST-FRANKRIKE: Lo Sang del Païs får terningkast fem. Vis mer

Et godt tips: Det er sjelden en innertier med viner på over 14 prosent alkohol til lam.

God påske!

Ukas test KENS UTVALGTE
Baronnie Madeleine Chinon 2009, Couly-Dutheil, Loire, Frankrike
Varenr: 1085301 (BU) Poeng: 87 Pris: 149,90
Modne steinfrukter, mørke bær, hvit pepper og grønne urter.
Konklusjon: En særdeles god og billig lagringsvin fra knallårgang. Drikkes godt etter en time i karaffel.

Casamatta Rosso, Bibi Graetz, Toscana, Italia
Varenr: 1563606 (T) Poeng: 84 Pris: 349,90/ 3 liter
Mørk og saftig rik, med kanon fruktighet og balanse i hver dråpe. Frisk og myk.
Konklusjon: Wow, dette var godt! En av de bedre «bags» jeg har prøvd. Mr. Galehus har gjort sin jobb sammen med god årgang, og vinen er merkbart bedre enn før.

STRÅLENDE FRA SØR-AFRIKA: The Work of Time er en knakende god vin, lagret og klar til nytelse.
STRÅLENDE FRA SØR-AFRIKA: The Work of Time er en knakende god vin, lagret og klar til nytelse. Vis mer

Lo Sang del Païs 2008, Dom. du Cros, Sørvest-Frankrike
Varenr: 4873901 (BU) Poeng: 82 Pris: 129,90
Friske, røde bær og paprika med anelse skog, nøtter og behagelig tanninstruktur i avslutningen.
Konklusjon: Sært område med den sprø druen mansois eller den mer kjente fer servadou.

The Work of Time 2004, Springfield Estate, Robertson, Sør-Afrika
Varenr: 9523901 (BU) Poeng: 89 Pris: 245
Strålende vin med bordeaux-stil ispedd grønne friske urter og paprika.
Konklusjon: Noen har sammenlignet dette med Ch. Cheval Blanc... vel vel. Poenget er ikke det, dette er bare en knakende god vin fra Sør-Afrika, lagret og klar til nytelse.

UKAS DYR OG GOD
Pesquera Gran Reserva Janus 2003, Bod. Alejandro Fernandez, Ribera del Duero, Spania
Varenr: 5017601 (BU) Poeng: 93 Pris: 810
Raffinement og kraft med rik og kompleks markant gjennomgang. Herlige mørke bær og massiv frukt.
Konklusjon: En av Spanias aller beste viner og en vin for alle kjellere. Sorry, måtte bare ha den med, selv om prisen er høy. Første årgang siden 1996 og en årgang for evigheten.

Radici Taurasi Riserva 1999, Mastroberardino, Campania, Italia
Varenr: 1053001 (BU) Poeng: 87 Pris: 299,99
Modne mørke bær, tørket frukt, kaffe og lær med god harmoni i avslutningen.
Konklusjon: Opprinnelse er fint, og Mastroberardino fortjener æren for Taurasis omdømme.

ITALIENSK FIRER: Radici Taurasi Riserva 1999 fra Campania får 87 poeng i testen.
ITALIENSK FIRER: Radici Taurasi Riserva 1999 fra Campania får 87 poeng i testen. Vis mer