STASELIG:Spisesalen ombord i  M/S Midnattsol er standmessig, men du må se langt etter norsk vin i glassene. Foto: Kirsten M. Buzzi
STASELIG:Spisesalen ombord i M/S Midnattsol er standmessig, men du må se langt etter norsk vin i glassene. Foto: Kirsten M. BuzziVis mer

Vinbommert av Hurtigruten

I fjor påstod Hurtigruten feilaktig at Svalbard og Lofoten var verdensarv. Nå hisser de på seg norske vinprodusenter ved å påstå at Norge ikke har egen vinproduksjon.

||| Ooops de har gjort det igjen!
I en pressemelding fra Hurtigruten, datert 2. mars 2010 kl. 0800,  åpnes det med følgende salve:

Hurtigruten med egen vin
«Hurtigruten vil servere det beste av Norge til sine gjester, både når det gjelder reise- og smaksopplevelser. Uten egen norsk vinproduksjon bar det ut av landet for å finne en vin som kler verdens vakreste sjøreise.»

SKUFFET:Elisabeth Rett hos Seljord Vin er skuffet. Foto: Ole C. H. Thomassen
SKUFFET:Elisabeth Rett hos Seljord Vin er skuffet. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Vi spør Elisabeth Rett hos Seljord Vin om en reaksjon på påstanden fra Hurtigruten?

CRUISE: Hurtigruta Fram på tur til Grønland helt uten norsk vin. Foto: Odd Roar Lange.
CRUISE: Hurtigruta Fram på tur til Grønland helt uten norsk vin. Foto: Odd Roar Lange. Vis mer

-De kan jo ikke ha undersøkt noe særlig i det hele tatt siden de ikke vet at det produseres vin i Norge, sier Elisabeth Rett.
- Vi er i hvert fall fire norske vinprodusenter og en rekke siderprodusenter, forteller Rett.
-Den norske fruktvinen passer vel ikke til all mat?
-Selvfølgelig må de jo ha et bredt spekter av drueviner, men de burde jo hatt plass til noen av de norske fruktvinene og ciderne.
-Det er fryktelig trist at de ikke ser mot Norge, sier Elisabeth Rett hos Seljord Vin.
-Hurtigruten er jo Norges viktigste ansikt utad.

Oppgitt
Og Seljord Vin er ikke alene om å være oppgitt.

KREKLING: Norsk fruktvin laget av Krekling. Foto: Bjørn Lyng
KREKLING: Norsk fruktvin laget av Krekling. Foto: Bjørn Lyng Vis mer

- Vi har ikke hørt noe fra Hurtigruten heller. forteller Guttorm Isaksen hos Scimus Polarvin.
-Vi har prøvd å komme i kontakt med dem, men det er forferdelig vanskelig.For å selge til Hurtigruten på kaia i Tromsø må jeg snakke med en mann i Oslo.
-Hurtigruta bruker et innkjøpssamarbeid som er helt utilgjengelig for vanlige norske småprodusenter av mat og drikke, avslutter Isaksen

TOMT: I glassene på Hurtigruta Trollfjord. restaurantbord er det lite norskt i glassene.. Foto: Agnete Brun
TOMT: I glassene på Hurtigruta Trollfjord. restaurantbord er det lite norskt i glassene.. Foto: Agnete Brun Vis mer

Hurtigruten
Vi ringer Ståle Reppe som er produktansvarlig for drikke og servering hos Hurtigruten.
- Hvor mange norske ølsorter har dere på Hurtigruten?
- Ringes og  MACK  på flaske og fat. Nordlands pils. Noen skip har også Dahls
Pils på flaske om bord. Og så bruker vi Munkholm og MACKs alkoholfrie øl.
- Vi skal jo ha lokal mat og drikke i våre sortiment,fortsetter Reppe.
Hva med cider?
-Sider har vi lite av, bare et svensk merke, svarer han.
Vi konfronterer produktansvarlig for drikke og servering hos Hurtigruten med nok en skivebom fra Hurtigruten.
-Hva med norske viner? Dere påstår jo at det ikke finnes noen norsk vinproduksjon?
Reppe må medgi at her har de bommet, igjen.         
I sommer utbasunerte dere at Svalbard og Lofoten var norsk Verdensarv, nå vet dere ikke at det finnes flere norske vinprodusenter?
 - Vi har begrensninger i vårt innkjøpssamarbeid, er forklaringen vi får fra Reppe.
Han forteller at det er en større åpning for lokale produsenter på mat enn på drikke.
-Noen få av disse produktene kommer i små forpakninger som vi selger i våre suvenirbutikker om bord, forklarer Reppe.  
- Innkjøpssamarbeidet låser oss hundre prosent på drikkesida. 
      
Matministeren
Vi spurte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk om hva han synes om Hurtigrutens skivebom.
- Det er jo flott at Hurtigruta sier at de vil servere det beste av Norge.
-Da bør presentere norske alkoholprodukter for utenlandske turister. Utenom sider- og vin-produsentene har vi flere fantastiske norske mikrobryggerier i tillegg til våre dyktige store bryggerier. 
-Hurtigruta er ikke flink nok på mat heller. Hurtigruta må ta ansvar og presentere flere norske produsenter. Ministeren fyrer løs og er ikke nådig.
-Vi setter av betydelige ressurser, blant annet under Grüne Woche i Berlin, for å presentere norsk mat og drikke som er viktig for norsk reiseliv.  
-Vi må våge å ta vare på våre spesialiteter.
-Hurtigruta har ei stor oppgave og må etter min mening skjerp seg og presentere både de fantastiske norske råvarene og ferdigprodukter både innen mat og drikke.
-Vi er opptatt av å fremme en god og sunn norsk matkultur.
Det er et stort og generelt behov for markedsføring av norske produkter i følge landbruk- og mat-ministeren.
-Hurtigruta er en stor samarbeidspartner for staten og de har derfor et stort ansvar.
-Det holder ikke å skylde på innkjøpsordninger.

SKUFFET: Landbruks- og mat-ministerLars Peder Brekk er skuffet over Hurtiruten.. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD
SKUFFET: Landbruks- og mat-ministerLars Peder Brekk er skuffet over Hurtiruten.. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer