ORANSJE SEKSER: Grillo Baccabianca 2005 fra Piemonte. Se vinanmeldelser nederst. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ORANSJE SEKSER: Grillo Baccabianca 2005 fra Piemonte. Se vinanmeldelser nederst. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Vinen du ikke trodde fantes

Vi tester italiensk «oransjevin».

• Se Dagbladets vinanmeldelser her.

(Dagbladet): Tilbudet av vin i Norge er stort og variert, noe for enhver smak og nesten til all slags mat. Størst er utvalget av de røde og hvite vinene.

Den tredje fargekategorien, de rosa vinene, har sakte, men sikkert økt i popularitet også i Norge. Antallet roséviner i Vinmonopolets utvalg nærmer seg nå 250 varenummer.

Den fjerde fargen «Oransjevin» er ingen offisiell kategori i dag, men ofte omtalt som den fjerde fargen. Den er vanskelig å oppdrive ute i verden, og vanskelig å finne hos de få vinhandlerne som har noen.

For du må lete i hvitvinshyllene for å finne disse vinene, som har en umiskjennelig oransje farge.

VINMARKER I PIEMONTE: Tenuta Grillo lager naturlig vin.
VINMARKER I PIEMONTE: Tenuta Grillo lager naturlig vin. Vis mer

Pussig, kanskje? For de snerper som rødvin.

Noen omtaler dem som sære viner, andre som ærlige viner. Dette er viner produsert av idealister.

Ny vin med oldtidsmetoder «Oransjevin» er vin av grønne (egentlig gule) hvitvinsdruer.

Skall og steiner gjærer sammen med druemosten, i alt fra noen dager og opp til flere måneder.

Dette er en metode vi kjenner fra produksjon av røde viner. Metoden gir vinen flere aromaer og mer farge enn vanlig hvitvin, i tillegg til tannin som en rødvin. Fargen kan være uklar i ufiltrerte viner. Dette er i så fall et bevisst valg fra produsenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ENOLOGER: Guido Zampaglione og Giulio Armani, som lærte Guido å lage vin. Du kan smake på resultatet i den oransje Grillo Baccabianca 2005 fra Piemonte.
ENOLOGER: Guido Zampaglione og Giulio Armani, som lærte Guido å lage vin. Du kan smake på resultatet i den oransje Grillo Baccabianca 2005 fra Piemonte. Vis mer

Egentlig er det snakk om en renessanse. Produsentene har børstet støvet av flere tusen år gamle metoder. Da var det naturlig gjær som fulgte drueskallet og drev prosessen.

Oftest er det snakk om gamle stedegne druesorter, økologisk dyrket og håndplukket.

Begrepet naturvin brukes gjerne, men dette favner videre enn de oransje hvitvinene og omfatter alle viner laget av økologisk dyrkede druer, og en produksjon uten tilsetting av kjemikalier.

Flere produsenter har til og med tatt i bruk antikkens gjæringskar, store 250 til 400 liters terrakottakrukker kalt amforaer. Metoden er som den man kjenner til fra gresk-romersk vinproduksjon.

LEIRKRUKKER: Vin ble laget slik allerede for 6000 år siden. Her hos Azienda Agricola.
LEIRKRUKKER: Vin ble laget slik allerede for 6000 år siden. Her hos Azienda Agricola. Vis mer

Krukkene graves ned til halsen i grov pukk eller sand. Da står de stødig og får en meget jevn temperatur gjennom hele prosessen.

Nye funn i Armenia viser at vin ble laget på denne måten for hele 6000 år siden, tusen år lenger tilbake i tid enn man tidligere har kunnet påvise.

- En god «oransjevin» er oransje, har en saftig munnfølelse med lang ettersmak som kan minne om hvite blomster, eplesider, tørket aprikos, appelsin, kvae og svale urter som mynte, skriver Vinmonopolets Jon Lindahl og Anders Stueland.

De gir en nødvendig innføring i dette noe ukjente vinlandskapet. Nødvendig, fordi dette er svært ulikt det vi forventer fra hvitvinshyllene.

Spennende til mat For folk flest er dette en helt ny vinstil.

FEMMER FRA UMBRIA: Bea Santa Chiara 2008.
FEMMER FRA UMBRIA: Bea Santa Chiara 2008. Vis mer

De fleste er enige om at de krever tilvenning, litt som å spise oliven for første gang, eller prosessen fram til å elske blåmuggost eller gammelost.

De naturlige viner vil ha sine tilhengere, selv om veien til gourmetrestaurantene og våre høytidsfester synes lang.

Konsentrert smak, saftig munnfølelse og mange med tydelig tannin, gjør at oransjevin passer til svært variert mat.

Blant forslagene finner vi bacalao, stekt og grillet fisk, smaksrike svineretter og kyllingretter.

FLOTT VIN: Paraschos Ribolla Gialla 2007 får en femmer. Passer til sjømat.
FLOTT VIN: Paraschos Ribolla Gialla 2007 får en femmer. Passer til sjømat. Vis mer

Pinnekjøtt, som vanligvis har en ripasso som vinalternativ til øl og akevitt, er også blant rettene som foreslås å spise med oransjevin i glassene.

Server vinen lett avkjølt, ved 12- 14 grader, som tilsvarer omtrent tre kvarter i kjøleskapet hvis utgangspunktet er kjøkkenbenken.

Til slutt berømmer vi Vinmonopolet som tør satse på viner som er omdiskuterte og ganske sære.

Prisene er relativt høye, så lag en vinklubb og prøv om dette er noe for deg og dine venner.

EN LITEN SMAK: Giusto Occhipinti smaker på vin laget i leirkrukker i vinkjelleren til Azienda Agricola.
EN LITEN SMAK: Giusto Occhipinti smaker på vin laget i leirkrukker i vinkjelleren til Azienda Agricola. Vis mer

Og husk. Som all annen vin varierer «oransjevin» i stil og kvalitet.

Test av oransjevin   Grillo Baccabianca 2005, Piemonte, Italia
Varenr.: 80626 Poeng: 86 Pris: 75 cl Kr 213,00 Tannin: 2
Aroma: Stikkelsbær og honningmelon. Syrlige bringebær. Eiket.
Smak: Lett tanniskt preg men gode runde tanniner. Bra lengde og avslutning.
Konklusjon: En enkel bordvin til 213 kroner er i overkant, men denne er godt laget. Flaska har bunnfall. Vinen er ikke filtrert, derfor vil en smake litt forskjell fra øverst til nederst i flaska.
Passer til: Breiflabb servert på baconskiver av kalv, med urtesaus til.

   Bea Santa Chiara 2008, Umbria, Italia
Varenr.: 10846 Poeng: 85 Pris: 75 cl Kr 253,10 Sødme: 1
Aroma: Mandarin og nøtter med tørket appelsinskall. Et lett jordaktig preg.
Smak: Tørr og lett tanninrik. Fruktig stil, stilren med en lett bitter avslutning.
Konklusjon: En oransjevin som er verdt å prøve, men vær «open minded».
Passer til: Kylling med fløtejevnet sitrussaus.

   Paraschos Ribolla Gialla 2007, Friuli-Venezia Giulia, Italia
Varenr.: 10845 Poeng: 84 Pris: 75 cl Kr 247,60 Sødme: 1
Aroma:
Floral og fruktig med appelsinblomst og sitrus, eplekjerner og nøtter, jordlig og delikat.
Smak: Frisk og lett tanninsk, fruktig og balansert. Meget bra laget.
Konklusjon: En flott vin med litt «lettere å like»-karakter enn mange av de andre.
Passer til: Sjømat.

  Trinchero Bianco 2007, Piemonte, Italia
Varenr.: 10844 Poeng: 81 Pris: 75 cl Kr 249,90 Sødme: 1
Aroma: Mørk oransjefarget med massiv duft av nype og parfymert blomsterduft.
Smak: Svært tørr og eiket inngang, med tørt midtparti og tannisk avslutning.
Konklusjon: Lukk øynene og du smaker en rødvin, se og du ser en sauternes, lukt og du lukter noe du ikke har luktet før, oransjevin. Passer til: Kalv, kylling og ovnsbakt fisk.

GAMMEL VIN: I Arenigrottene i Armenia er det funnet rester etter ordentlig gammel vin, omtrent 6000 år gammel.  Foto: AP Photo/Gregory Areshian, National Geographic
GAMMEL VIN: I Arenigrottene i Armenia er det funnet rester etter ordentlig gammel vin, omtrent 6000 år gammel. Foto: AP Photo/Gregory Areshian, National Geographic Vis mer

La Stoppa Ageno 2006, Emilia Romagna, Italia
Varenr.: 80359 Poeng: 78 Pris: 75 cl Kr 232,00 Tannin: 3
Aroma: Mørk oransje med brunt innslag, kraftig appelsinskall, syrlig sitruskjøtt, og kandisert appelsin.
Smak: Tannisk inngang med tørr og eiket karakter som ligger over frukten.
Konklusjon: Det er ikke «kult» å like oransjevin, denne er for de spesielt interesserte.
Passer til: Indrefilet av okse med sjysaus, og ikke noe annet.