Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vinen som passer til matlagingens svarte diamant

Trøfler kan gjøre enkel mat magisk og gi aroma til god vin.

TERRES DE TRUFFES: Denne vinen er laget spesielt for mat med trøffel, og passer meget godt til en trøffelomelett eller pasta med trøffel ifølge produsenten.
TERRES DE TRUFFES: Denne vinen er laget spesielt for mat med trøffel, og passer meget godt til en trøffelomelett eller pasta med trøffel ifølge produsenten. Vis mer

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten

JORDLIG AROMA: Trøfler har en meget karakteristisk parfymert og søtlig jordlig aroma, og løfter enkle retter som denne. Pasta med trøffel og parmesan. Foto: Mette Møller / Dagbladet
JORDLIG AROMA: Trøfler har en meget karakteristisk parfymert og søtlig jordlig aroma, og løfter enkle retter som denne. Pasta med trøffel og parmesan. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

 I månedene framover vil det dukke opp en ingrediens som for mange er noe av det ypperste som er tilgjengelig i gastronomiens verden. Trøffel er en knollformet sopp som vokser under jorden og tilhører familien tuber.

Trøflene vokser oftest i eikeskoger og kommer i flere forskjellige varianter. Den enkleste og minst interessante er den kinesiske, som har lite med den ettertraktede råvaren å gjøre.

Dernest har vi sommertrøffelen som til tider kan være grei, men ofte er smakløs og kjedelig.

Forsvarer sitt navn De to variantene som virkelig forsvarer sitt gode navn og rykte er den sorte vintertrøffelen (Særlig fra Perigord i Frankrike og Umbria i Italia) og den hvite høsttrøffelen som kommer fra området rundt Alba i Piemonte.

Dette er fantastiske produkter som kan heve enhver matrett med sin fantastiske smak og aroma.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo.  Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Trøfler har en meget karakteristisk parfymert og søtlig jordlig aroma. Spesielt den hvite varianten blir ofte servert med enkle råvarer som pasta og risotto hvor den fremstår som den ubestridte stjernen i retten og forvandler en enkel pastarett til noe magisk.

Vin til trøffel trenger karakter og må være aromatisk så den ikke blir overkjørt av trøffelen. Utviklede aromaer med jordlige toner og fatkarakter fungerer ofte bra.

Optimalt med trøffelaroma Viner med aroma av trøfler vil være det optimale, men andre aromatiske varianter kan også fungere godt. Det viktigste er at vinen klarer å matche trøffelens smaksintensitet.

TRØFFELVIN:  Med en aroma av smør, nøtter, fat og mineraler passer denne vinen til kamskjell med trøffelhollandaise.
TRØFFELVIN: Med en aroma av smør, nøtter, fat og mineraler passer denne vinen til kamskjell med trøffelhollandaise. Vis mer

I den hvite trøffelens kjerneområde i Piemonte, finner vi ofte den karakteristiske trøffelduften igjen i vinens aroma. Det er spesielt i vinene laget på nebbiolo druer i de beste områdene av Barolo og Barbaresco at denne karakteristikken dukker opp.

Men vi finner også eksempler på viner laget på barbera og dolcetto druer, så det er tydelig at det er jordsmonnet i området som er grunnen til trøffelaromaens tilstedeværelse i vinen. Vi finner også andre eksempler på dette som i Bordeaux i Frankrike. Viner fra østsiden av elven, i Pomerol og St. Emilion får ofte med modning en klar aroma av sort trøffel.

Ukas test • Vin til trøffel

CHATEAU LAROGUE: Denne vinen dufter av fioler, lær, solbær og jordlighet med et hint av trøffel.
CHATEAU LAROGUE: Denne vinen dufter av fioler, lær, solbær og jordlighet med et hint av trøffel. Vis mer

  Meursault Matrot 2008, Burgund Frankrike
Varenr: 3316301 Pris: 325,- Poeng: 87
Klassisk Meursault, med aroma av smør nøtter, fat og mineraler. Rik frukt, god fylde og grei syre med mineralsk avslutning. Drikk til stekte kamskjell med steinsoppkrem og hvit trøffelhollandaise.

  Terres de truffes 2010 Terraventoux, Ventoux Frankrike
Varenr: 5679801 Pris: 127,50,- Poeng: 80
Syrah og grenache blanding fra sørlige delen av Rhône dalen. Det dyrkes trøfler i området, og produsenten har derfor laget cuvéen spesielt for mat med trøffel. Flott med trøffelomelett og pasta med trøffel ifølge produsenten.

FENOCCHIO TERRAVERGA: Denne Langhe rossoen er moden og utviklet.
FENOCCHIO TERRAVERGA: Denne Langhe rossoen er moden og utviklet. Vis mer

Chateau Laroque 2007, Bordeaux Frankrike
Varenr: 283801 Pris: 299,90,- Poeng: 85
Elegant Saint- Emilion. Dufter av fioler, lær, solbær og jordlighet med et hint av trøffel. Faste markerte tanniner, god syre og utviklet moden frukt. Drikk til kalvefilet med sort trøffel saus.

  Fenocchio Terraverga Langhe rosso 2010, Piemonte Italia
Varenr: 5297101 Pris: 149,90,- Poeng: 81
Moden utviklet Langhe rosso med hovedvekt på nebbiolodruer. Aroma av fioler, tjære, kirsebær og plomme. Faste tanniner, høy syre og en noe overmoden tørr frukt.

TERNINGKAST SEKS:Denne vinen får terningkast seks i ukas test, og passer utmerket til pasta med høvlet trøffel og olivenolje.
TERNINGKAST SEKS:Denne vinen får terningkast seks i ukas test, og passer utmerket til pasta med høvlet trøffel og olivenolje. Vis mer

  Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2010, Piemonte Italia
Varenr: 4962301 Pris: 159,90,- Poeng: 85
Rik saftig stil. Duft av kirsebær, vanilje, mokka og blomster. Saftige tanniner, høy syre og en konsentrert ung fruktighet. Til pasta med høvlet trøffel og olivenolje.

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2008, Piemonte Italia
Varenr: 3032201 Pris: 289,90,- Poeng: 87
Typeriktig Barolo duft av kirsebær, tjære fioler, lakris, kaffe, trøfler og fat. Stramme markerte tanniner, god syre og en slank og utviklet frukt. Litt mye fatpreg i avslutningen, men mye vin for pengene. Drikk til hvit trøffelrisotto.

MYE VIN FOR PENGENE: Denne vinen har litt mye fatpreg i avslutningen, men gir mye vin for pengene.
MYE VIN FOR PENGENE: Denne vinen har litt mye fatpreg i avslutningen, men gir mye vin for pengene. Vis mer