NØKKELVINNER: Å bli en lykkelig eier av en utleiebolig, kan ofte krever både kreativitet og pågangsmot. Foto: Crestock
NØKKELVINNER: Å bli en lykkelig eier av en utleiebolig, kan ofte krever både kreativitet og pågangsmot. Foto: CrestockVis mer

Vinn kampen om utleieboligene

I de store byene er det høy temperatur i utleiemarkedet, men for den med initiativ og kreativitet er det muligheter.

Ifølge Dagbladet er det en rå kamp på utleiemarkedet for tiden. Det krever utholdenhet og kreativitet å få leie en leilighet, men først og fremst handler det om å besøke nettsteder.

- Vår erfaringer er at det er nettet som fungerer best for dem som er på boligjakt, sier boligsjef hos Studentsamskipnaden i Trondheim, Synnøve Hammer Våbenø, til klikk.no, og nevner blant annet nettstedene iBolig, Hybel.no og Finn.

Annonse i lokalavisen Hos boligrådgivningsorganet BergenStudenten i Bergen råder man også til å sette inn annonse i lokalavisen.

- Da treffer man gjerne litt eldre mennesker som kanskje kan ha en liten hybelleilighet i kjelleren, fordi disse bruker sjelden internett, forklarer prosjektleder Gunhild Brubakken til klikk.no. - Og ofte leier de ut til en lavere pris enn markedsprisen.

Sosiale medier Ifølge Brubakken er det også mange som får tak i leiligheter gjennom blant annet Facebook.

- De legger ut en melding om at de er på boligjakt, og så får de treff via venners venner.

I kollektiv Brubakkens råd til dem som skal inn på utleiemarkedet er å bestemme seg for hvor de vil bo; i sentrum eller utenfor.

- Spesielt anbefaler vi de som er helt ferske på markedet til å vurdere kollektiv, fordi da får man raskt venner og erfaring i å bo sammen med andre, samt at man får noen dele på utgiftene med. Og så kan man når man har bodd i kollektiv et par år, finne seg en leilighet for seg selv.

Kle deg pent Rådet på bloggen til Bergenstudenten er at man kler seg pent når man skal på visning.

"Uansett om det er huseieren eller andre leietakere du skal møte på visningen, bør du presentere deg på en skikkelig måte", skriver de i bloggen, og tilføyer at man bør være blid og imøtekommende og hilse med fast håndtrykk og presentere seg selv med en gang.

Lag et infoskriv I tillegg er BergenStudenten's anbefaling at man lager et infoskriv om seg selv, med bilde, kontaktinformasjon, litt om hvor man er fra, hva man har gjort, hva man studerer og hva man gjør på fritiden.

"Ton ned ”spiller trommer”, og fokuser heller på mer fredelige hobbyer. Men ikke overdriv - utleier er ikke interessert i å lese hele biografien din. Gi infoskrivet til utleier når du ankommer visningen, da vil han huske deg, samt slippe å lete etter kontaktinformasjonen. Du vil også virke rutinert og profesjonell", utdyper de.

Ut av sentrum I Trondheim opplever de at alternativet med å bo utenfor sentrum ikke er så attraktivt, til tross for at utleieprisene er lavere der.

- Det er regnet ut at det finnes 5000 enheter som ikke leies ut i Trondheim, men utfordringen er at mange av dem ligger utenfor sentrum mens studentene helst vil bo med gåavstand til tilbudene, forteller Hammer Våbenø. - De er villige til å betale mye for å bo i sentrum, og bruker heller penger på en dyr leilighet enn en rimeligere en litt utenfor men hvor de også må betale for et busskort.

Visningshjelp For studenter er det mye hjelp å få hos studentsamskipnadene. De tilbyr blant annet visningsassistanse.

- Vi anbefaler ingen å tegne kontrakt om utleie før de har sett leiligheten, derfor tilbyr vi visningsassistanse til de som ikke har mulighet til å gå på visning selv, sier Brubakken.

Dårlige avtaler gjelder ikke Det er et udiskutabelt råd å inngå en skriftlig leieavtale, men like viktig er det å være klar over at en dårlig avtale faktisk ikke er gyldig.

- Som leietager bør man sette seg inn i Husleieloven, fordi det er en forbrukerlov som gir leier veldig gode rettigheter, fremhever kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos til klikk.no.

- Og loven er slik at dersom enkeltpunkter i avtalen gir dårligere rettigheter enn loven, vil ikke avtalepunktet eller -punktene gjelde.

Sjekk leiligheten På sine nettsider har Forbrukerrådet en egen seksjon for utleie hvor de gir utfyllende informasjon. Ett av rådene er å sjekke boligen nøye før inngåelse av avtale, slik at alle mangler avklares i forkant.

- Vi anbefaler også at man tar bilder av leiligheten, utdyper Brubakken hos BergenStudent.

Klagenemder Ved uenigheter omkring leieforholdet kan leietager klage til utleier. Når han eller hun ikke frem der, har man to muligheter. Man kan enten klage til Forbrukerrådet eller til en klagenemd.

I Oslo er det etablert et såkalt Husleietvistutvalg, og snart vil det også bli opprettet utvalg i Bergen og Trondheim.

Les også:

De nye boligreglene kan koste deg dyrt

Gode råd når leia stiger

Dette dekker innboforsikringen

Slik koker du pasta

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.