Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vinneren av testen inneholder ikke sukker

Men hele sju ferdigposekaker får terningkast en.

Vinneren skiller seg ut.
(Bramat.no): Kaker er ikke hverdagsmat og det skal det heller ikke være. Dette er "mat" med høyt kaloriinnhold som er bakt med sjenerøse mengder fett og sukker uten unntak — nesten!
Kaloritett mat Hvis du spiser ett til to kakestykker, får du i deg like mye energi som det er en i frokost eller en sunn middag.

De fleste sjokoladekaker inneholder nemlig rause mengder sukker og smør/olje som gir veldig mye kalorier, men lite av andre næringsstoffer.

Fordi de fleste sjokoladekaker lages med fint mel, er det lite fiber i kaken. Den mest næringsrike ingrediensen i kaken er egg, dersom det brukes.
Ikke bare sukker Flertallet av sjokoladekake- og browniesmikser du får kjøpt i butikken er søtet med sukker. Men det er to produkter som skiller seg ut her.

Møllerens Sjokoladekake er søtet med palatinose i tillegg til sukker, og Funksjonell Mat sin Sunnere Sjokoladekake er søtet med sukrin og sukralose. Sukrin er en sukkeralkohol som heter erytritol. Sukrin er ikke like søtt som vanlig sukker men inneholder minimalt med kalorier og fører dessuten ikke til skader på tennene. Palatinose er en type søtstoff som utvinnes fra sukkerbeter slik som vanlig sukker.

Palatinose gir like mye kalorier som sukker, men fører ikke til like kraftig blodsukkerstigning som vanlig sukker. Palatinose er dessuten ikke skadelig for tennene.

Sukralose, som markedsføres under navnet Splenda, fremstilles gjennom en kjemisk bearbeiding av vanlig sukker der man tilfører sukkeret kloratomer. Denne endringen fører til at sukralosen passerer forbi tarmen uten å bli brutt ned og tatt opp i blodet. Sukralose påvirker derfor ikke blodsukkeret eller insulinnivået. Les mer i artikkelen Greit å vite om sukker og andre søtstoff
Hva er best — kake med sukker eller søtstoff? Dette er smak og behag, bokstavelig talt. Søtstoff kan gi kaken en litt annen type søtsmak. Ikke alle liker dette. Vi har heller ikke testet på smak i denne testen — du kan selv stemme på hvilken du synes smaker best nederst i artikkelen.

Spiser du sjeldent kake og søtsaker. Skader det lite rent ernæringsmessig å spise en kake med sukker.

Dersom du er en ordentlig kakemoms eller trenger å passe på vekten eller har diabetes, kan det kanskje lønne seg å velge en kake der deler av sukkeret er byttet ut med kunstig søtstoff. .
Sunt eller usunt fett? Flere av kakemiksene er tilsatt fett i tillegg til det du selv tilsetter i form av olje, smør eller margarin.

En av kakemiksene i denne testen inneholder palmeolje, og noen inneholder kanskje palmeolje ettersom produsentene kun har oppgitt "vegetabilsk fett" i ingredienslisten.

Resten av kakemiksene inneholder kakaosmør, raps-, solsikke-, soyaolje eller ikke noe fett i det hele tatt. (Bortsett fra det du tilsetter når du rører ut kakemiksen).
Ikke vurdert smak Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Funksjonell Mat Sunnere Sjokoladekake Testvinner med lavest innhold av kalorier, mettet fett, karbohydrater og sukker og mest fiber. Inneholder sukrin og sukralose. Ikke tilsatt sukker. Karakter: Produsent: Funksjonell mat Møllerens Sjokoladekake Nest lavest innhold av kalorier og sukker. Kommer også bra ut med lavt innhold av fett og mettet fett. Inneholder palatinose i tillegg til sukker. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal Sjokoladekake Bra proteininnhold og litet mettet fett og natrium. Får trekk for palmeolje. Karakter: Produsent: Lantmännen Cerealia Norge Betty Crocker Devil's Food Cake Mix Nest høyeste innhold av protein og nest lavest på fett. Høyeste natriuminnhold. Får trekk for å ikke oppgi hvilken vegetabilsk olje som brukes. Karakter: Produsent: General Mills Scandinavia AB Regal Langpanne Sjokoladekake med gelefigurer Testens laveste natriuminnhold. Også lavt på mettet fett. Kommer dårlig ut på protein og karbohydrater. Karakter: Produsent: Lantmännen Cerealia Norge Møllerens Fransk Sjokoladekake Testens nest laveste innhold av karbohydrater og nest best på fiber. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Toro Brownies Testens laveste fettinnhold. Kommer dårlig ut på fiber, karbohydrater og sukker. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Møllerens Ferdig kakerøre Brownies Nest laveste innhold av mettet fett. Kommer dårlig ut på fiberinnhold . Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Toro Langpanne Sjokoladekake Lavt fiberinnhold og kommer dårlig ut med høyt natriuminnhold, men også lavt på fett. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Møllerens Sjokoladefondant Testens høyeste innhold av mettet fett. Kommer dårlig ut på kalorier og karbohydrater Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal Brownies Testens høyeste innhold av karbohydrater og sukker samt lavest på protein. Nest laveste natriuminnhold og lavt innhold av mettet fett. Kommer også dårlig ut på fiber. Karakter: Produsent: Lantmännen Cerealia Norge Betty Crocker Chewy Choc Chunk Kommer dårlig ut på kalorier og karbohydrater. Jevnt over middels. Får trekk for å ikke oppgi hvilken vegetabilsk olje som brukes. Karakter: Produsent: General Mills Scandinavia AB Møllerens Brownies Testens laveste fiberinnhold. Kommer dårlig ut på kalorier, karbohydrater og sukker. Lavt fettinnhold. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Møllerens Peanut Fudge Brownies Nest laveste natriuminnhold. Kommer dårlig ut på kalorier, karbohydrater, sukker og fiber. Får trekk for å ikke oppgi hvilken vegetabilsk olje som brukes. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Toro Fondant Mørk Sjokoladekake Testens høyeste kalori- og fettinnhold. Kommer også dårlig ut på mettet fett og fiber. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Eldorado Langpanne bakemiks Produktet angir kun næringsinnholdet pr 100 g tørr miks og heller ikke alle næringsstoffer. Får derfor ikke terningkast eller bedømming. Karakter: - Produsent: Unil AS Les mer på Bramat.no:
Derfor vil ikke barna spise grønnsaker
Smalest tilbud for de bredeste
Trening av bekkenbunnen