STORE FORSKJELLER: Velg pølser med mye kjøtt, lite salt og mettet fett. I vår test ser du hvilke pølser som er sunnest. Foto:ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Velg pølser med mye kjøtt, lite salt og mettet fett. I vår test ser du hvilke pølser som er sunnest. Foto:ERIK HELGENESETVis mer

Vinneren har 56 prosent mer kjøtt enn taperen

Stor forskjell på hvor mye kjøtt du får i kjøttpølser.

  • Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Kjøttpølse, eller middagspølse som mange kaller det, er egentlig bare store utgaver av vanlige pølser.

Den største forskjellen er hva man bruker det til. Noen steker kjøttpølser sammen med litt poteter, og har kanskje ikke engang grønnsaker til. Da blir det ikke en spesielt sunn middag.

Bruker du derimot kjøttpølser i ellers sunne retter, for eksempel for å gi tomat- eller linsesuppen litt ekstra smak og tyggemotstand, kan det bli et greit måltid.

Også når det kommer til sunnhet.

Store forskjeller Og så er det selvfølgelig lurt å velge de pølsene som inneholder mest kjøtt og minst salt og mettet fett.

De fleste kjøttpølser inneholder et sted mellom 50 og 60% kjøtt, altså ikke fryktelig mye.

Men noen typer skiller seg ut med et høyere kjøttinnhold.

Les også: Rød linsesuppe med spekeskinke

Salt er noe mange av oss spiser for mye av, og som myndighetene anbefaler oss å kutte ned på.

Pølser, kjøttboller og annen farsemat er en stor kilde til salt. Spiser du slik mat ofte, kan det derfor være lurt å velge produkter som har et redusert saltinnhold.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, mettet fett, protein, salt og andel kjøtt de ulike pølsene inneholder.

Mye kalorier, mettet fett og salt har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp. Vi har latt kjøtt og salt telle dobbelt.

Vi har valgt å gi pølsene terningkast 1-5, der 1 er det dårligste og 5 er det beste. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Jacobs grovkvernet og bøkerøkt kjøttpølse Testens vinner! Veldig mye kjøtt i forhold til de andre, men også litt mer fett. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Go´& Mager kjøttpølser uten skinn Bra med kjøtt, lite mettet fett, men litt for mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Under 100-lappen mager kjøttpølse Ok med kjøtt, lite mettet fett, greit med salt. Karakter: Produsent: Nordfjord AS Prior kjøttpølse Greit med kjøtt, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Finsbråten For alle røkte kjøttpølser Greit med kjøtt, greit med salt, Karakter: Produsent: Finsbråten AS Solvinge skinnfri kjøttpølse Bra med kjøtt, men litt for mye salt. Karakter: Produsent: Norsk kylling AS Best Pris røkte kjøttpølser Mindre kjøtt enn alle de andre, men lite mettet fett. Karakter: Produsent: Nordfjord AS Gilde kjøttrik kjøttpølse uten skinn Greit med kjøtt, litt for mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA First Price skinnfri kjøttpølse Greit med kjøtt, litt for mye salt. Karakter: Produsent: First Price Nordfjord røkte kjøttpølser Greit med kjøtt, litt for mye salt. Karakter: Produsent: Nordfjord AS Gilde skinnfri kjøttpølse Mer mettet fett enn mange av de andre, litt for mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde original kjøttpølse Mer mettet fett enn mange av de andre, litt for mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Finsbråten røkte kjøttpølser Mer mettet fett og mindre kjøtt enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Les mer på Bramat.no:
Hva er slowburn trening?
Lurt å kutte ut stivelse?
Hvordan starte å jogge utendørs?