Vis mer

Vinnerne har dobbelt så mye lever som taperne

Stor forskjell på hva du får når du kjøper leverpostei.

  • Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Kjøtt og innmat er våre viktigste kilder til jern. Leverpostei er derfor en god kilde til jern, som mange av oss får for lite av.

Kjøper du leverpostei for at du skal få i deg litt jern, bør du ta en titt på denne testen.

Det er nemlig stor forskjell på hvor mye lever, og dermed jern det er i de ulike posteiene.

Viktig kilde til jern Ren lever inneholder minimalt med sukker og andre karbohydrater, mye protein, og litt fett der 1/3 er av den mettede typen.

Det som kanskje er mest fremtredende for lever er det høye innholdet av jern, vitamin A, folat og vitamin B12.

Dessuten er lever en god kilde til B-vitaminer, selen og andre mineraler.

Mat for blodfattige Har du blodmangel, som ofte skyldes jernmangel, er det lurt å spise leverpostei.

Jernet i leverpostei er nemlig en type jern som tas lett opp av kroppen. Dette jernet kalles for hemjern. Blodmangel kan også skyldes mangel på folat og vitamin B12.

Derfor er leverpostei også en ypperlig matvare for dem som må øke inntaket av disse to B-vitaminene.

Mye vitamin A Leverpostei er en veldig god kilde til vitamin A. Spiser du en porsjon (20 g) leverpostei på en brødskive, har du allerede fått i deg dagsdosen for vitamin A.

Dersom leverpostei er favorittpålegget, og du spiser flere brødskiver med leverpostei hver eneste dag, bør du ikke ta kosttilskudd som også inneholder vitamin A.

Da kan du nemlig på sikt få i deg mer av dette vitaminet enn hva som er bra for deg. For høye inntak av animalsk vitamin A (retinol) kan muligens øke risikoen for beinskjørhet og benbrudd.

Hva inneholder leverpostei? Leverpostei er som regel laget av svinelever eller kyllinglever, men kan også inneholde lever fra lam og storfe. Kyllinglever inneholder en del mindre jern enn svinelever.

Vanlige leverposteier inneholder langt mer fett enn ren lever fordi leverpostei er ispedd svinefett, flesk, kjøtt, ister og svor. Dette øker innholdet av mettet fett, noe som ikke er særlig gunstig.

Leverposteiene kan også være tilsatt ansjos, raps-, soya og olivenolje som er gunstig for fettsyresammensetningen.

Leverposteier som er tilsatt oljer regnes derfor som sunnere enn de som inneholder mye dyrefett og flesk. Ofte tilsettes også hvete-, potet-, mais, eller tapiokastivelse, hvetemelk, sukker, glukose eller melkesukker.

Dette øker karbohydratinnholdet i det ferdige produktet, men mildner smaken.

Ulempen er at dette er karbohydratkilder som innholder svært lite fiber og andre næringsstoffer.

Slik ha vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, karbohydrater, salt og lever et utvalg leverpostei inneholder.

Ideelt sett ønsket vi å se på innholdet av jern fremfor lever, men ikke alle produsentene hadde oversikt over jerninnholdet i produktene sine. Derfor har vi heller vurdert leverposteienes innhold av lever ettersom dette jo også sier noe om hvor mye jern det er i produktet.

Mye mettet fett, karbohydrater og fett har trukket ned, mens mye lever har trukket opp. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Avvik Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Gilde Go´& mager leverpostei ovnsbakt En av testens vinnere. Lite fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Folkets ovnsbakt leverpostei En av testens vinnere. Høy andel lever, greit med salt. Karakter: Produsent: for NorgesGruppen av Unil AS Stabburet Kyllingpostei En av testens vinnere. Lite mettet fett, greit med salt, men litt mindre jern enn de andre. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Gilde Go´& mager fersk leverpostei En av testens vinnere. Lite mettet fett, ok med salt og lever. Karakter: Produsent: Nortura SA Prior Ovnsbakt kyllingpostei En av testens vinnere. Lite mettet fett, og bra med lever. Karakter: Produsent: Nortura SA Folkets grov ovnsbakt leverpostei En av testens vinnere. Greit med mettet fett. Karakter: Produsent: for NorgesGruppen av Unil AS Jacobs grovhakket leverpostei Bra med lever. Karakter: Produsent: for NorgesGruppen av Unil AS Stabburet Leverpostei Bra med lever. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Stabburet Fersk leverpostei Bra med lever. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS First Price Ovnsbakt leverpostei Bra med lever, litt mer mettet fett enn vinnerne men lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Unil A/L 100% ekte ovnsbakt leverpostei Bra med lever, bra med mettet fett, litt mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Mills Gullpostei Greit med lever, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Finsbråten Gullpostei Greit med lever, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Finsbråten X-tra Leverpostei Bra med lever, litt mer salt og mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: for Coop Norge handel av Finsbråten AS Vita hjertego leverpostei Nokså mye karbohydrater, lite lever, men også lite mettet fett. Karakter: Produsent: Mills Ovnsbakt grov leverpostei pepperoni Greit med mettet fett, ok med lever, men mer karbohydrater og salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Mills Stabburet Grovere leverpostei Greit med lver, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Grov ovnsbakt leverpostei Bra med lever, men mer mettet fett og karbohydrater enn vinnerne. Karakter: Produsent: Bjerke Gilde Ekte ovnsbakt leverpostei Bra med lever, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Coop Ovnsbakt leverpostei Greit med lever, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: for Coop Norge Handel av Grilstad AS Smart 365 Fersk leverpostei Greit med lever, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Grov leverpostej Bra med lever, men mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: 3-Stjernet AS Gilde Ekte ovnsbakt leverpostei bacon Lite lever og nokså mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Ovnsbakt bacon & pepper leverpostei Lite mettet fett, men lite lever og en del salt. Karakter: Produsent: Mills Ovnsbakt bacon leverpostei Mye salt. Lite lever . Karakter: Produsent: Mills Dansk grov leverpostei Høyere andel mettet fett enn vinnerne. Mye salt. Karakter: Produsent: Tulip First Price Leverpostei Får ikke terning pga. Manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Unil A/L Stabburet Ovnsbakt leverpostei Får ikke terning pga. Manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Orkla Foods Norge AS Gilde Fin & fersk leverpostei Får ikke terning pga. Manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Nortura SA Gilde Ekte ovnsbakt leverpostei sylteagurk Får ikke terning pga. Manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Nortura SA Les mer på Bramat.no:
Hva er egentlig raske karbohydrater?
Hekta på rødbeter
Kroppen trenger både restitusjon og aktivitet!