Vinterferie

Vinter-optimisme i reise-Norge

Tror på ny rekord.

TREKKER REKORDMANGE: Den lave kronekursen bidrar til at de norske ski-destinasjonene ser med stor optimisme på den kommende sesongen. Her fra Hemsedal. Foto: NTB Scanpix
TREKKER REKORDMANGE: Den lave kronekursen bidrar til at de norske ski-destinasjonene ser med stor optimisme på den kommende sesongen. Her fra Hemsedal. Foto: NTB ScanpixVis mer

Innovasjon Norges prognoser for den kommende vinteren er klare: Det ventes rekorder, turistrekorder.

Innovasjon Norge tror vinteren 2017 blir enda bedre enn foregående rekordår. Nordlys og ski troner som hovedattraksjonene, men også byferier er forventet å øke.

Optimismen skyldes funnene fra Norges Turistbarometer, en undersøkelse Innovasjon Norge utfører med representanter fra norsk og utenlandske reiselivsnæring. I år har 127 reiseaktører vært med i undersøkelsen.

ATTRAKSJON: Nordlyset er over lang tid markedsført som en nord-norsk attraksjon. Nå bærer jobben frukter. Foto: NTB Scanpix
ATTRAKSJON: Nordlyset er over lang tid markedsført som en nord-norsk attraksjon. Nå bærer jobben frukter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi må tilbake til før finanskrisen startet i 2008 for å måle like høye forventninger ved inngangen til en vintersesong, sier Margrethe Helgebostad, ansvarlig for Turistundersøkelsen i Innovasjon Norge.

58 prosent av respondentene tror på en svært god vintersesong. 37 prosent tror vinteren blir lik som i år, mens bare fem prosent venter nedgang.

Briter og tyskere

Årsaken til mye av optimismen ligger i at særlig briter og tyskere har oppdaget nordlyset, og gjerne vil se det med egne øyne. Nord-Norge er i ferd med å oppleve en turistboom vinterstid.

Samtidig er både svensker og dansker godt representert i norske skibakker.

- Sammen med våre norske partnerne har vi jobbet målrettet over flere år for å profilere skidestinasjonene og Nord-Norge med nordlyset og aktiviteter, sier Cathrine Pia Lund, direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge.

Ikke bare kronekursen

En lav kronekurs gjør det selvfølgelig mer attraktivt for utlendinger å besøk Norge, Innovasjon Norge mener ikke det alene er årsaken til at stadig flere utlendinger velger Norge som ferieland, også vinterstid.

- Kronekursen kan være en utløsende faktor, men ukentlige undersøkelser Innovasjon Norge gjør i hovedmarkeder viser at interessen for å besøke Norge har økt betraktelig siden 2012. Det tror vi skyldes aktiv merkevarebygging over tid, sier Helgebostad.