- Vinterdekk på regnværsføre kan få fatale konsekvenser

Kjør på sommerdekk så lenge du kan, er rådet.

ØKT RISIKO: Du øker risikoen for å få vannplaning med opptil 21 prosent om du kjører på vinterdekk om sommeren. Foto: IRCT/Forbrukerrådet
ØKT RISIKO: Du øker risikoen for å få vannplaning med opptil 21 prosent om du kjører på vinterdekk om sommeren. Foto: IRCT/Forbrukerrådet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Mange skifter i de nærmeste ukene over til piggfrie vinterdekk fordi sommerdekkene er slitt ut etter sommeren. Det gjør bilen din vanskeligere å manøvrere, noe som er med på å sette andre i fare.

- Å kjøre på sommerføre med vinterdekk kan få store konsekvenser om ulykken først er ute. Sjansen for at du havner i ulykke dobles nærmest om du kjører på feil dekk, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Engebretsen har gjennom årenes løp gjennomført flere tester som går på dekkenes oppførsel.

- Vi gjorde et forsøk hvor vi kjørte i 80 kilometer i timen på våt asfalt når det var 6 varmegrader ute. I det tilfellet ble bremselengden 12,5 meter lengre enn med sommerdekk. Seinere repeterte vi testen i 20 varmegrader, og senket farten til 50 kilometer i timen. Da ble bremselengden hele 14 meter lengre med vinterdekkene.

Over halvparten positive til påbud om sommerdekk I følge Michelins årlige SIFO-undersøkelse om norske bilisters dekkvalg, kommer det frem at omlag 1,4 millioner av oss kjører med piggfrie dekk. Dette viser at vi nå er mer miljøvennlige enn noen gang før, hvilket er positivt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.