- Vips, så har du skjønt hvor smart det er å ha hele reisen din i en liten digital dings

Her er 25 apper som gjør ferien din mye lettere.

SMART REISEFØLGE: En app for alt? Kanskje ikke, men disse kan gjøre ferielivet litt lettere.
SMART REISEFØLGE: En app for alt? Kanskje ikke, men disse kan gjøre ferielivet litt lettere.Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sommerferien er over oss, og har du en smarttelefon du vil ta med på ferie, er mulighetene mange for å gjøre reisen litt lettere og opplevelsene litt flere.

- Apper kan hjelpe med alt, til og med pakkingen. De kan spare deg for både tid og penger, reisen blir bedre organisert, du kan holde kontakten gratis med familien 5000 kilometer borte, sende dem bilder gratis, du finner lettere fram - og ikke minst, du slipper å drasse på masse papir, oppsummerer redaktør Torild Moland i magasinet Reiselyst.

Hun har hjulpet Dagbladet med å sette opp ei liste over 25 apper som kan være nyttig å ha med på ferie.
 
- Hele reisen i en dings Selv sverger hun fortsatt til reisehåndbøkene fra Lonely Planet - i tillegg til apper på smarttekelonen - på reise, men mener at ferieapper brukes i stadig større grad.

- Å bruke apper er en prosess. Du begynner i det små, kanskje med en valuta-app, så laster du ned en liten guide og vips, så har du skjønt hvor smart det er å ha hele reisen din i en liten digital dings.

- Bruk vett Men alt med måte, påpeker Moland. Du skal nemlig ikke undervurdere tipsene den lokale servitøren eller bartenderen kan gi deg, heller.

REISEEKSPERT: Torild Moland er redaktør i magasinet Reiselyst. Foto: Privat
REISEEKSPERT: Torild Moland er redaktør i magasinet Reiselyst. Foto: Privat Vis mer

- Bruk apper og digitale dingser med vett. Du må ikke tvitre hver halvtime eller ta bilde av alle måltider. Ikke bare fordi det vil koste - om du ikke er på gratis WiFi - men fordi det ødelegger ferien. Du er her jo for å oppleve, råder hun.

Et godt råd når du er utenlands, er å slå av mobildata- og roaming-funksjonene på telefonen, slik at du unngår uvitende bruk av data - og kanskje en kjemperegning etter ferieturen.

Ofte krever deler av appen - gjerne kartfunksjoner - bruk av mobildata eller WiFi, mens rene guidetekster for eksempel ikke krever det. Noen kart kan du dessuten laste ned hjemme, før avreise.

- Mest naive i Europa Når du laster ned ulike apper, spesielt de som er bygget opp rundt kart, kan du få ulike tilgangsforespørsler, for eksempel om appen kan få tilgang til stedsstjenester, til Facebook og til og med til e-posten din.

De fleste appene fungerer først optimalt når du har sagt ja til slike tilgangsfunksjoner.

- Nordmenn er jo kjent for å være det mest naive folkeferdet i Europa. Det kan være vanskelig å slå på filteret for oss - og det gjelder å være i forkant. På internett finnes det nemlig ingen angreknapp. Har du først trykket ja, er det for seint å angre dagen etter, sier seniorrådgiver Tone Hoddø Bakås i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

- Ganske ille Hun oppfordrer til å være bevisst hvilke apper du laster ned til telefonen din.

- Noen programmer er mindre sikre enn andre, og vi anbefaler å søke etter andre vurderinger og erfaringer før man installerer.

Bakås trekker fram at Facebook er en applikasjon som mange legger inn svært mye personlig informasjon, som de ikke tenker på at mange får tilgang til og kan misbruke:

- Facebook er en typisk ferie-app, hvor folk ofte legger ut bilder og informasjon om andre. Å skusle med egne personopplysninger er en ting - men å gjøre det med andres er ganske ille. Husk at du ikke kan legge ut bilder av andre uten samtykke. Barna dine har også krav på privatliv.