Virus knyttes til sykdommen ME

Stort gjennombrudd i forskning på den mystiske sykdommen.

SYK: Nå håper amerikanske forskere at ME kan kureres med medisiner etterhvert. Illustrasjonsfoto: SAMAEL TRIP/Creative Commons
SYK: Nå håper amerikanske forskere at ME kan kureres med medisiner etterhvert. Illustrasjonsfoto: SAMAEL TRIP/Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To år etter publisering, i desember 2011, trakk tidsskiftet Science tilbake studien omtalt i denne artikkelen. I en uttalelse skriver sjefredaktør Bruce Alberts at de har mistet tiltro til rapporten og validiteten til resultatene. Les mer her.

(Dagbladet.no) Kronisk utmattelsessyndrom, (ME) kan knyttes til et virus, mener amerikanske forskere.

Viruset er også er vanlig blant mennesker med en spesiell type prostatakreft, melder New Scientist.

Det amerikanske forskningsinstituttet The Wittemore-Peterson Neuro Immune Institute (WPI) ved Universitetet i Reno i Nevada, la i dag frem studien som kan føre til et gjennombrudd i forståelsen av denne tilstanden.

Foreløpig er det ikke avklart om viruset, som heter XMRV, forårsaker ME, eller om det bare er mer vanlig å finne hos personer med sykdommen.Før dette funnet har forskningsmiljøet diskutert heftig hvorvidt ME er en fysisk eller psykisk tilstand. Nå håper forskere i USA at funnet kan føre til at sykdommen som 17 millioner mennesker verden over har, kan kureres med legemidler.

Forskerne fant viruset, kjent under navnet XMRV, i blodet hos 68 av 101 pasienter med ME. Samme virus ble funnet hos bare åtte av 218 friske personer, skriver forskerne i siste utgave av tidsskriftet Science.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer