Visst kan du servere chili til spedbarn

Hot barnemat for babyer og pappaer på matkurs.

CHILI TIL SMÅBARN: Det er ingen grunn til å holde igjen på smak, selv om du skal være forsiktig med salt. Introduser chili litt etter litt, er rådet fra Mai Linn Muskaug på Geitmyra. Foto: Tine Faltin
CHILI TIL SMÅBARN: Det er ingen grunn til å holde igjen på smak, selv om du skal være forsiktig med salt. Introduser chili litt etter litt, er rådet fra Mai Linn Muskaug på Geitmyra. Foto: Tine Faltin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Chili, hvitløk, ingefær! Og vi som har holdt oss til potet og gulrot. Kona kommer til å få sjokk, sier Ganesh Suner, en av 12 pappaer på matkurs for spedbarnspappaer.

Han lager mye mat til familien hjemme, og er mildt sagt overrasket over det han hører.

Menyen likner den du finner på restaurant: bønnechili, lam med aprikos og bakte rotgrønnsaker, gresskar- og kyllingsuppe med kokosmelk og rotmos.

Til dessert: eple- og sviskemos med kanel.

Her slutter restaurantlikheten. Lunsjgjestene fekter med armene, kryper på gulvet og krabber på bordet.

Sju spedbarn er klare for mat. Det samme er fedrene deres. Kurset «Tidlig matglede» er et av de mest populære på Geitmyra matkultursenter for barn.

Nye matregler - Mange av de vedtatte sannhetene om hva spedbarn kan spise gjelder ikke lenger, sier kursleder Mai Linn Muskaug.

- Sterke smaker er lov. Man må bare vite hvordan matvarene skal tilberedes, sier hun.

Barnemat må ikke være veldig kjedelig, understreker Muskaug.

- Barn elsker mat. Noen liker chili.

Andre reagerer på det hotte, men digger andre store smaker av krydder og urter, sier hun.

Ligg unna honning - Chili høres umiddelbart ikke ut som noe man serverer spedbarn?

- Chili må tilvennes gradvis. Derfor starter vi med en liten «knert», gjerne av de mildeste typene, sier hun.

Egg har vært nei-mat til babyer. Muskaug derimot, anbefaler å hardkoke egg og smuldre plommen med gaffel over brødskiva. Sitrusfrukter synes hun godt man kan bruke. Det verste som kan skje er at barnet blir litt sår i rumpa.

PAPPA-MAT: Noen er drevne hobbykokker, andre har mindre erfaring. Ole Petter Haneborg (t.h.) er mest kjent for sin «pappa-pizza» med selvskutt elgkjøtt. Kursleder Mai Linn Muskaug forklarer forskjellen mellom flaskegresskar og hokkaidogresskar til gruppa som lager suppe. Foto: TINE FALTIN
PAPPA-MAT: Noen er drevne hobbykokker, andre har mindre erfaring. Ole Petter Haneborg (t.h.) er mest kjent for sin «pappa-pizza» med selvskutt elgkjøtt. Kursleder Mai Linn Muskaug forklarer forskjellen mellom flaskegresskar og hokkaidogresskar til gruppa som lager suppe. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Les også: Dette kan barnet spise

Løk og kål kan gi luft i magen og har vært «forbudt» å gi spedbarn i mange år.

- Skummer du av når du koker grønnsakene, forsvinner problemet. Disse grønnsakene kan absolutt brukes, sier hun.

- Veldig bra med slike råd. Jeg trodde ikke små barn kunne spise løk, sier Ricardo Verpe Nunes.

Det eneste Muskaug virkelig fraråder er honning.

SUNT: Alt som lages er økologisk. Foto: TINE FALTIN
SUNT: Alt som lages er økologisk. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Inntil barnet er et år, ligg unna honning, sier hun.

Når er barnet klart? Flere tusen sultne barn og voksne har sittet her før dem. Kurset «Tidlig matglede» er et av de mest populære. Kurset holdes i samarbeid med Hipp økologisk barnemat.

Muskaug er skeptisk til den strenge inndelingen etter antall måneder barnet har levd.

- Noen er klare for å spise vanlig mat etter fem måneder andre etter sju. Jeg deler heller inn i faser, sier hun.

Hennes råd er å la babyen få være med under middagen, selv før han eller hun er gammel nok til å spise selv.

- Etter hvert vil barnet vise interesse for å spise selv. Når barnet kan sitte selv, holde og føre noe til munnen, virker interessert og nysgjerrig, er tida moden. La barna smake, ta på og lukte på maten.

SELSKAP: Mødrene har barselgrupper, fedrene mangler ofte nettverk. Mange benytter anledningen til å knytte nye kontakter mens de lærer om mat til barna. Foto: TINE FALTIN
SELSKAP: Mødrene har barselgrupper, fedrene mangler ofte nettverk. Mange benytter anledningen til å knytte nye kontakter mens de lærer om mat til barna. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Lurer du på om barnet er klart? La barnet dyppe fingeren i mat og prøve.

- Gir det mersmak, er det bare å starte, sier Muskaug.

Far vil lære Matkurset varer to-tre timer og har vært holdt siden 2011. Hittil har flest mødre funnet veien. I anledning farsdagen satte Geitmyra opp to kurs for pappaer. Kursene ble annonsert på Facebook. Resultat: En strøm av henvendelser og venteliste.

- Fedre bryr seg like mye som mødre. De vil at barnet deres skal spise sunt fra starten, sier Mai Linn Muskaug

I rommet skjæres, moses og hakkes det, mens babyene titter nysgjerrig på hverandre og gir fra seg fornøyde lyder, plassert i hver sin barnestol.

Les også: Fem matvarer barn elsker å hate

SUPPE: Kyllinglår og gresskar ligger klare for suppegruppa.  Foto: TINE FALTIN
SUPPE: Kyllinglår og gresskar ligger klare for suppegruppa. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Den første barnegråten kommer først en time inn i kurset. Den smitter til gjengjeld ganske fort.

Rolig Fedrene pendler mellom blendere og babyer, følger oppskrifter og blir kjent. Men roen hersker.

- Det er mer «syklubb» med damer. Det er mye roligere når kvinnene ikke er med, sier kursleder Muskaug

Mennene lytter til hvert matråd: Dropp egen mat til babyen, bare mos maten dere andre spiser. Potetmoser er supert. Fisk og kylling er lett fordøyelige proteiner. Mange babyer tåler yoghurt naturell, også de som reagerer på melk. Og les på boksen i butikken.

- Denne kokosmelka, for eksempel, er mye sunnere enn andre. Boksen har mye mer kokos, men koster like mye som andre bokser, sier Muskaug og viser fram en boks hvor det står «organic», altså økologisk.

Noen noterer, andre stikker oppskrifter og kurshefte i lomma.

- Veldig bra å bare være menn her. Det er lavere terskel for å spørre og enklere å vise at man ikke er så god, sier Sam Victor fra Belgia.

Dele erfaringer Mange av fedrene er i permisjon, men har ingen barselgruppe å dele erfaringer med.

BARNEGRÅT:  Først langt inn i kurset begynner den første å gråte. Det smitter fort. Foto: TINE FALTIN
BARNEGRÅT: Først langt inn i kurset begynner den første å gråte. Det smitter fort. Foto: TINE FALTIN Vis mer

En av fedrene tar ordet, lurer på om noen er interessert i å treffes seinere. Responsen er stor.

- Jeg tror på slike treff, sier Muskaug.

- Mange mødre gir fedrene en «oppskrift» på hva som er riktig. Mor har kanskje vært hjemme et halvt år og vet «alt». La pappaene komme på banen og gjøre det på sin måte. Fedrene har ofte god magefølelse på hva som er riktig.

Hun har planene klare. Neste år setter Geitmyra opp minst åtte matkurs for fedre.

SLIK SKAPER DU MATGLEDE HOS DE MINSTE

1. La barnet være med. Sett barnet i nærheten når du skjærer og steker. Man blir sulten av å se på. Gi gjerne små smakebiter underveis. Når barnet kan tygge selv, gi fingermat som brokkoli, asparges, agurk, pære og avokado.

2. Gjør maten interessant. Bruk farger, lag kontraster, mykt mot sprøtt. Pynt med bær.

3. Vis at du liker maten. Det er ikke feil å si «mmm» til en baby når du spiser. Matopplevelsen smitter!

4. Lag mat som lukter godt. Det skjerper appetitten.

5. Hvis barnet reagerer på en matvare, dropp å servere den en stund. Men prøv igjen senere. Mange har for eksempel en fase hvor de reagerer på sitrus. Det går som regel over.

6. Dropp bordmanerene. La barna grise litt for å kjenne på maten. La barnet få mate deg. Om barnet slikker tallerkenen, ta det som et komplement til kokken.

 

IKKE VANSKELIG Å LAGE SUNN MAT

1. Med en gang barnet er klart for vanlig mat, kan det meste spises. Det eneste du bør holde barnet unna er honning.

2. Forholdsregler ved enkelte matvarer:
Skum av når du koker løk, bønner og andre grønnsaker som gir luft i magen. Bruk mild chili, for eksempel den røde som er vanligst å finne i butikkene. Rens for frø og hinner, hvor det meste av styrken sitter.

Ingefær blir mildere ved varmebehandling. Skal du bruke den uvarmet (for eksempel i fruktpure), bruk bare juicen ved å rive den på råkostjern og klemme saften ut med hendene.

3 . Å lage mat til barn krever ikke mye utstyr. En gaffel er ofte nok redskap. Bruk stavmikser, også på lyst kjøtt, fugl og fisk.

4. Gjør maten sunnere: ta vare på kokevannet fra grønnsakene for å spe barnematen. Bruk smør eller olje for å øke energiinnholdet.

5. Unngå salt, bruk heller urter og andre kryddere.

6. Lag store porsjoner.  Plutselig har du 30 middager i fryseren. Billigere og sunnere enn dem du kjøper ferdig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer