CHILI TIL SMÅBARN: Det er ingen grunn til å holde igjen på smak, selv om du skal være forsiktig med salt. Introduser chili litt etter litt, er rådet fra Mai Linn Muskaug på Geitmyra. Foto: Tine Faltin
CHILI TIL SMÅBARN: Det er ingen grunn til å holde igjen på smak, selv om du skal være forsiktig med salt. Introduser chili litt etter litt, er rådet fra Mai Linn Muskaug på Geitmyra. Foto: Tine FaltinVis mer

Visst kan du servere chili til spedbarn

Hot barnemat for babyer og pappaer på matkurs.

(Dagbladet): - Chili, hvitløk, ingefær! Og vi som har holdt oss til potet og gulrot. Kona kommer til å få sjokk, sier Ganesh Suner, en av 12 pappaer på matkurs for spedbarnspappaer.

Han lager mye mat til familien hjemme, og er mildt sagt overrasket over det han hører.

Menyen likner den du finner på restaurant: bønnechili, lam med aprikos og bakte rotgrønnsaker, gresskar- og kyllingsuppe med kokosmelk og rotmos.

Til dessert: eple- og sviskemos med kanel.

Her slutter restaurantlikheten. Lunsjgjestene fekter med armene, kryper på gulvet og krabber på bordet.

Sju spedbarn er klare for mat. Det samme er fedrene deres. Kurset «Tidlig matglede» er et av de mest populære på Geitmyra matkultursenter for barn.

Nye matregler - Mange av de vedtatte sannhetene om hva spedbarn kan spise gjelder ikke lenger, sier kursleder Mai Linn Muskaug.

MAT FOR ALLE: 12 pappaer og sju babyer spiste samme mat etter at pappaene hadde kokkelert på kurset «Tidlig matglede». Både chili, hvitløk og ingefær var blant ingrediensene. Foto: TINE FALTIN
MAT: Blender er gull når du lager mat til småttiser. Foto: TINE FALTIN
ØKOLOGISK: Pappaene pendler mellom skjærefjøler, blendere og babyer. Odd Erik Bjørkevoll (t.v) og Stig Praefcke vil gi barna en god start ved å velge økologisk og selvlaget. Foto: TINE FALTIN
INTERNASJONALT: Mat er attraktuivt for alle. 12 pappaer og sju barn fra sju land møttes på Geitmyra. Foto: TINE FALTIN
VENTER:Gutter og jenter gjør som i sangen, de sitter og venter, mens magen er sulten og halsen er tørr. Foto: TINE FALTIN
GODT: Gabriel Bentes er fornøyd med maten han har laget. Foto: TINE FALTIN
NYE VENNER: Den ene heter Olivia Leah, den andre heter Olivia Hermine. Foto: TINE FALTIN
BARNEPRAT: En velfortjent hvil i bakken og litt prat om barna. Foto: TINE FALTIN
ROLIG: Pappakursene er roligere enn kursene hvor kvinner deltar, mener kursleder. Også barna sitter stille. Lille Kim koser seg. Foto: TINE FALTIN
FORVENTNING: Kursleder May Linn Muskaug viser dagens kjøkkenredskaper og deler fedrene inn i grupper som skal lage hver sin rett. Foto: TINE FALTIN
GRYTE: De voksne savner salt og litt mer tyggemotstand. Smaken er det ikke noe å si på. Foto: TINE FALTIN
EPLEDESSERT: Den gode smaken av epler forsvinner ikke, selv om eplene moses. Desserten ble dagens fulltreffer. Foto: TINE FALTIN
LITT GRÅT: Først en time ut i kurset begynner den første å gråte. Det smitter. Foto: TINE FALTIN
GEITMYRA:Dagbladets matskribent Andreas Viestad er faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn. Gården ligger like ved Ullevål sykehus i Oslo. Foto:NINA HANSEN
OMSORG: Kyllingsuppa faller i smak. Oskar Ymer (10 mnd) trives med å ha pappa Karim Ghouas for seg selv. Foto: TINE FALTIN

- Sterke smaker er lov. Man må bare vite hvordan matvarene skal tilberedes, sier hun.

Barnemat må ikke være veldig kjedelig, understreker Muskaug.

- Barn elsker mat. Noen liker chili.

Andre reagerer på det hotte, men digger andre store smaker av krydder og urter, sier hun.

Ligg unna honning - Chili høres umiddelbart ikke ut som noe man serverer spedbarn?

- Chili må tilvennes gradvis. Derfor starter vi med en liten «knert», gjerne av de mildeste typene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egg har vært nei-mat til babyer. Muskaug derimot, anbefaler å hardkoke egg og smuldre plommen med gaffel over brødskiva. Sitrusfrukter synes hun godt man kan bruke. Det verste som kan skje er at barnet blir litt sår i rumpa.

PAPPA-MAT: Noen er drevne hobbykokker, andre har mindre erfaring. Ole Petter Haneborg (t.h.) er mest kjent for sin «pappa-pizza» med selvskutt elgkjøtt. Kursleder Mai Linn Muskaug forklarer forskjellen mellom flaskegresskar og hokkaidogresskar til gruppa som lager suppe. Foto: TINE FALTIN
PAPPA-MAT: Noen er drevne hobbykokker, andre har mindre erfaring. Ole Petter Haneborg (t.h.) er mest kjent for sin «pappa-pizza» med selvskutt elgkjøtt. Kursleder Mai Linn Muskaug forklarer forskjellen mellom flaskegresskar og hokkaidogresskar til gruppa som lager suppe. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Les også: Dette kan barnet spise

Løk og kål kan gi luft i magen og har vært «forbudt» å gi spedbarn i mange år.

- Skummer du av når du koker grønnsakene, forsvinner problemet. Disse grønnsakene kan absolutt brukes, sier hun.

- Veldig bra med slike råd. Jeg trodde ikke små barn kunne spise løk, sier Ricardo Verpe Nunes.

Det eneste Muskaug virkelig fraråder er honning.

SUNT: Alt som lages er økologisk. Foto: TINE FALTIN
SUNT: Alt som lages er økologisk. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Inntil barnet er et år, ligg unna honning, sier hun.

Når er barnet klart? Flere tusen sultne barn og voksne har sittet her før dem. Kurset «Tidlig matglede» er et av de mest populære. Kurset holdes i samarbeid med Hipp økologisk barnemat.

Muskaug er skeptisk til den strenge inndelingen etter antall måneder barnet har levd.

- Noen er klare for å spise vanlig mat etter fem måneder andre etter sju. Jeg deler heller inn i faser, sier hun.

Hennes råd er å la babyen få være med under middagen, selv før han eller hun er gammel nok til å spise selv.

- Etter hvert vil barnet vise interesse for å spise selv. Når barnet kan sitte selv, holde og føre noe til munnen, virker interessert og nysgjerrig, er tida moden. La barna smake, ta på og lukte på maten.

SELSKAP: Mødrene har barselgrupper, fedrene mangler ofte nettverk. Mange benytter anledningen til å knytte nye kontakter mens de lærer om mat til barna. Foto: TINE FALTIN
SELSKAP: Mødrene har barselgrupper, fedrene mangler ofte nettverk. Mange benytter anledningen til å knytte nye kontakter mens de lærer om mat til barna. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Lurer du på om barnet er klart? La barnet dyppe fingeren i mat og prøve.

- Gir det mersmak, er det bare å starte, sier Muskaug.

Far vil lære Matkurset varer to-tre timer og har vært holdt siden 2011. Hittil har flest mødre funnet veien. I anledning farsdagen satte Geitmyra opp to kurs for pappaer. Kursene ble annonsert på Facebook. Resultat: En strøm av henvendelser og venteliste.

- Fedre bryr seg like mye som mødre. De vil at barnet deres skal spise sunt fra starten, sier Mai Linn Muskaug

I rommet skjæres, moses og hakkes det, mens babyene titter nysgjerrig på hverandre og gir fra seg fornøyde lyder, plassert i hver sin barnestol.

Les også: Fem matvarer barn elsker å hate

SUPPE: Kyllinglår og gresskar ligger klare for suppegruppa.  Foto: TINE FALTIN
SUPPE: Kyllinglår og gresskar ligger klare for suppegruppa. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Den første barnegråten kommer først en time inn i kurset. Den smitter til gjengjeld ganske fort.

Rolig Fedrene pendler mellom blendere og babyer, følger oppskrifter og blir kjent. Men roen hersker.

- Det er mer «syklubb» med damer. Det er mye roligere når kvinnene ikke er med, sier kursleder Muskaug

Mennene lytter til hvert matråd: Dropp egen mat til babyen, bare mos maten dere andre spiser. Potetmoser er supert. Fisk og kylling er lett fordøyelige proteiner. Mange babyer tåler yoghurt naturell, også de som reagerer på melk. Og les på boksen i butikken.

- Denne kokosmelka, for eksempel, er mye sunnere enn andre. Boksen har mye mer kokos, men koster like mye som andre bokser, sier Muskaug og viser fram en boks hvor det står «organic», altså økologisk.

Noen noterer, andre stikker oppskrifter og kurshefte i lomma.

- Veldig bra å bare være menn her. Det er lavere terskel for å spørre og enklere å vise at man ikke er så god, sier Sam Victor fra Belgia.

Dele erfaringer Mange av fedrene er i permisjon, men har ingen barselgruppe å dele erfaringer med.

BARNEGRÅT:  Først langt inn i kurset begynner den første å gråte. Det smitter fort. Foto: TINE FALTIN
BARNEGRÅT: Først langt inn i kurset begynner den første å gråte. Det smitter fort. Foto: TINE FALTIN Vis mer

En av fedrene tar ordet, lurer på om noen er interessert i å treffes seinere. Responsen er stor.

- Jeg tror på slike treff, sier Muskaug.

- Mange mødre gir fedrene en «oppskrift» på hva som er riktig. Mor har kanskje vært hjemme et halvt år og vet «alt». La pappaene komme på banen og gjøre det på sin måte. Fedrene har ofte god magefølelse på hva som er riktig.

Hun har planene klare. Neste år setter Geitmyra opp minst åtte matkurs for fedre.