Storbyferie

Visste du at dette faktisk er forbudt?

Men du blir neppe straffet om du gjør det.

OPPHAVSRETT: Strengt tatt er det ikke lov å fotgrafere Eiffel-tårnet uten tillatelse når lysene er på. Lys-settingen regnes nemlig som et kunstverk og er beskyttet av opphavsrett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
OPPHAVSRETT: Strengt tatt er det ikke lov å fotgrafere Eiffel-tårnet uten tillatelse når lysene er på. Lys-settingen regnes nemlig som et kunstverk og er beskyttet av opphavsrett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eiffel-tårnet er et av verdens mest kjente byggverk - om ikke det aller mest berømte av dem alle sammen.

Hver eneste dag knipses det tusenvis av bilder av det 324 meter høye tårnet, som har stått langs Seinens bredd siden Gustave Eiffel fikk det reist til i 1889.

Men, det er faktisk ikke lovlig å fotografere byggverket etter mørkets frembrudd, skriver CN Traveler.

Opphavsrett

Årsaken er at lysinstallasjonen som får tårnet til å skinne på kveldstid er beskyttet av opphavsrett. Den europeiske loven som omhandler opphavsretten, European Copyright Law, slår fast at monumenter er beskyttet med opphavsrett så lenge verkets skaper lever, og i 70 år etter hans eller hennes død.

Men siden Gustave Eiffel døde i 1923, skulle det vel dermed være greit?

Ikke helt. I 1985 ble nemlig Eiffel-tårnet lyssatt av Pierre Bideau, og denne lysinstallasjonen regnes som et kunstnerisk verk, og er ergo beskyttet av loven. Det er dermed forbudt å ta bilder eller video av tårnet når lysene er på.

Kommersielt bruk

Formelt sett skal man søke om tillatelse, betale for rettighetene og oppgi opphavsmannen for å ha sitt på det tørre. Men det er det selvsagt ingen som gjør. Nå er denne loven i utgangspunktet beregnet på kommersiell bruk av motivet, den vanlige turist som legger ut et bilde på Instagram har ikke noe å fykte.

- Vi snakker om et monument som blir fotografert tusenvis av ganger hver eneste dag. Jeg tar selv bilder av det uten å oppgi opphavsrett, som alle andre. Men jeg ville nok ikke tatt sjansen på å selge et bilde av Eiffel-tårnet om natta, sier fotografen Marc Nouss til CN Traveler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer